Tee itsestäsi mestariajattelija

Kirjoittaja: Ida Kwok

5 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Tee itsestäsi mestariajattelija

Lähdeteoksen kirjoittaja: Lauri Järvilehto

Teoriapisteet: 0

Filosofi Lauri Järvilehdon teos Tee itsestäsi mestariajattelija oli silmiäavaava sekä käytännönläheinen opas ihmismielen perusteisiin. Kirja sisälsi sopivassa suhteessa käytäntöä ja teoriaa ja mielenkiintoisia työkaluja oman ajattelun tehostamiseksi ja optimoimiseksi. 

Huomasin omien ajatuksieni harhailevan kirjaa lukiessa tekemättömissä tehtävissä tai huomisen aikatauluissa, ja toivoin löytäväni tästä kirjasta työkaluja ajattelun kehittämiseen. Ajattelumme kehittyy jatkuvasti elämän mittaan, mutta omaa ajattelua ja sen kontrollointia voi harjoitella myös tietoisesti. Poimin teoksesta muutaman itselleni hyödyllisimmän opin ja työkalun jotka haluan jakaa.

Ajattelun koulukunnat

Järvilehto esittelee teoksessaan kaksi koulukuntaa ajattelun perusteisiin. Ensimmäisen, aivokoulukunnan mukaan ajatukset ovat aivotoimintaa ja syntyvät aivoissa. Toisen, ideakoulukunnan mukaan ajatukset ovat ideoita ja mielikuvia. Ideakoulukunnan mukaan ajatukset johtavat juurensa mielestä, jossa valmiiksi opitut ajatusmallit ovat. Esimerkkinä autoa ajatellessa mielestämme nousee esiin mielikuva nelirenkaisesta ajoneuvosta, jonka olemme lapsena oppineet.

Flow ja ryhmäflow

Oman mielenkiinnon kyseiseen teokseen herätti luvut flow-tilasta ja ryhmäflowsta. Flow-tila on tietoisuuden                    tila, jossa keskittyminen on täysin tavoitteiden saavuttamisessa. Flow-tilassa mielemme sulkee kaiken muun tietoisuuden ympäriltä. Flow-tila on ihanteellinen tavoitteiden saavuttamisessa, ja toivoisin itse pääseväni kyseiseen tilaan useammin. Huomaan välillä tehdessäni itselleni innostavaa asiaa pääseväni flow-tilaan, tai ainakin kuvittelen niin. Usein kuitenkin ajatusten harheilu ja haitalliset ajatukset estävät itseäni pääsemästä kyseiseen tilaan. Järvilehdon mukaan tärkein askel flow-tilan saavuttamiseksi on päämäärän tunnistaminen. Päämäärän on oltava merkityksellinen, jotta tekeminen on laadukasta. 

Ryhmäflow syntyy, kun ryhmä luo yhdessä tuloksia. Toivon oman tiimini, Vengan pääsevän yhä useammin ryhmäflow-tilaan. Tästä voisi olla merkittävää hyötyä kaikessa tekemisessä, kuten esimerkiksi synnytyksissä. Ryhmäflow lähtee liikkeelle ajattelusta, jossa huomioidaan ajatusten lisäksi ympäristö. Kirjassa esiteltiin myös systeemiälyteoria, jonka olemme jo mielestäni Vengassa jollain tasolla saavuttaneet. Systeemiälyteoria on yhdessä ajattelemista ja yksilöresurssien lisäksi yhteisön resurssien käyttöä. Parhaimmassa tapauksessa tästä voi seurata tilanteessa kuin tilanteessa yhdessä ajatteleva ja toimiva tiimi.

Esimerkkinä ryhmäflowsta teoksessa käytettiin Brasilian maajoukkuetta ja Alberton tekemää maalia. Maali oli Alberton tekemä, mutta sen tekemiseen vaadittiin koko joukkueen panos ja valinnat ennen maalintekoa. Kokonaisuus on yksittäisiä osioita tärkeämpää ja kommunikaatio ryhmän välillä on yhteistyötä, ei vain viestin välitystä toiselle.

Mielikuvaharjoittelu

Mielikuvaharjoittelu on työkalu, jota käyttää muun muassa huippu-urheilijat ennen suoristustaan. Tavoitteena on vahvistaa aivojen hermoratoja ja mielikuvissa käydä läpi tuleva suoritus. Aivot aktivoituvat tekemiseen jo sen ajattelusta, ilman varsinaista suoritusta. Olen itse käyttänyt muutamia kertoja mielikuvaharjoittelua ennen vaativia suorituksia, mutta aion jatkossa kiinnittää enemmän huomiota tähän ja tehostaa suorituksia useammin mielikuvaharjoittelun avulla. Mielikuvaharjoituksissani olen myös käynyt läpi mahdollisia riskejä liittyen suoritukseen, ja miten niihin voi varautua. Tärkeää on kiinnittää ajatus lopputuloksen sijaan itse prosessiin, pelkän lopputuloksen ajattelusta voi seurata jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. 

Järvilehto antaa teoksessaan yksinkertaiset ohjeet mielikuvaharjoitteluun:

  1. Suoritusta edellisenä iltana on hyvä varata muutama minuutti harjoitukseen.
  2. Kaada kuppi viiniä tai yrttiteetä rauhallisessa paikassa.
  3. Sulje silmäsi ja kuvittele mielessäsi suoritustilanne, jossa tilanne menee ihanteellisesti.
  4. Käytä kaikkia mahdollisia aistejasi. Mieti miltä tilanne näyttä, kuulostaa ja tuoksuu.

Opit ja kopit

Kirjassa mainitut keinot ajatusten optimointiin vaikuttaa helpoilta ja mieleen juolahtaa kysymys, miksen ole aikaisemmin kiinnittänyt niihin huomiota. Luulen että omat ajatukset ja mielikuvat ovat niin syvälle juurtuneita, ja niiden muuttaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Uskon tästä eteenpäin lähestyväni asioita eri lähestymiskulmalla ja pyrin olla huolehtimatta asioita mihin en voi itse vaikuttaa. Haluan tuoda omalle tiimilleni oppeja tästä teoksesta, ja toivon että pystymme yhtenäisenä tiiminä tehostamaan yhdessä ajattelua ja viemään päätökseen eteen tulevat haitalliset ajatusmallit. Mieleeni jäi teoksesta herättelevä kysymys, joka kuuluu ”Näetkö sinä kaikkialla ongelmia vai ratkaisuja?”.

Voin lämpimästi suositella kirjaa. Jokainen tekomme saa alkunsa ajatuksesta. Tekomme luovat lopulta identiteettimme. Suosittelen jokaista haastamaan omia ajatuksia ja ajatusmalleja, joihin helposti jäämme kiinni. Lisäksi aivot ovat tärkein elin, ja niistä kannattaa pitää huolta

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti