Tee itsestäsi mestariajattelija

Kirjoittaja: Joni Rajala

21 marraskuun, 2023

Lähdeteos: Tee itsestäsi mestariajattelija

Lähdeteoksen kirjoittaja: Lauri Järvilehto

Teoriapisteet: 0

Kirjassa kerrottiin tarina, joka on otos Sherlock Holmes- romaanista A Study in Scarlet. Kohtauksessa Watson hämmästeli Sherlockin tietämättömyyttä maapallon kierrosta. Holmes kertoi, miten hänen työnsä kannalta ei ole mitään väliä kiertääkö maa kuuta vai aurinkoa ja siksi hän yrittää parhaansa mukaan unohtaa juuri kuulemansa tiedon. Nykyajan informaatiotulvan keskellä on oleellista osata suodattaa kaiken roskan keskeltä itselle olennainen tieto ja käyttää sitä.  

Valo- ja videokuvaajana tai graafikkona minulle ei ole työni kannalta mitään merkitystä esimerkiksi suolan kilohinnalla, joten jos sellaisen asian saisin tietooni pitäisi se pikimmiten koittaa unohtaa, koska muistissa on vain rajallisesti tilaa. Se tila tulisi käyttää mahdollisimman järkevästi, mikä itselle tuntuukaan järkevältä. 

Riippuvuudet 

Riippuvuudet ovat hankala asia ja niistä eroon pääseminen tuskaista, mutta itseään tai tahdonvoimaansa on turha syytellä. Riippuvuudet johtuvat syvään juurtuneista ajatuspoluista. Tietyt ärsykkeet ja niille altistuminen joka päivä pitävät riippuvuutta yllä. Jos olet tottunut vuosia käymään tupakalla aina ruuan jälkeen, keho alkaa jossain vaiheessa kaivata sitä itsestään. Kun päätät lopettaa sinulle tulee aina lounaalla kova tarve polttaa johtuen ruuan luomasta ärsykkeestä. Kehosi muistaa ruokaa seuraavan nikotiiniryöpyn ja alkaa odottaa sitä, jolloin alkaa tehdä mieli polttaa. 

Riippuvuudesta pääseminen vaatiikin juuri tuon alkukimmokkeen uudelleenrakentamista positiivisempaan käytösmalliin. Riippuvuudesta eroon pääseminen vie aikaa ja itsensä piiskaaminen ei auta prosessissa eteenpäin. Anna itsellesi tilaa. 

Tylsyys 

Olen vuosien ajan tottunut tapaan kuunnella musiikkia aina kun kävelen kotoa esimerkiksi kouluun, kauppaan, kaverille tai lähes mihin tahansa muualle. Musiikki on ollut tapa täyttää tylsä hetki äänellä ja saada aika kulkemaan hieman mukavammin.  

Tajusin kuitenkin tämän olevan ehdottoman tuhoisa rutiini. 

Kun työskentelen jonkun aiheen parissa, kuten kirjoitan tätä reflektiota, käytän tietoista mieltä ratkaistakseni haasteita ja luodakseni tekstiä. Kun lopetan tehtävän ja kiinnitän huomioni johonkin muuhun, jatkan kuitenkin reflektion työstämistä alitajuntaisesti jossain mieleni syövereissä.  

Kun sitten lähden kävelemään kotiin ja kuuntelen napeista musiikkia en anna tämän alitajuntaisen ajatuksen virran koskaan tulla läpi, koska tukahdutan itseltäni tilan ajatella. Kun musiikki pauhaa korvissa ei pysty antamaan omille ajatuksilleen tilaa.  

Kun tulen kotiin siirryn tekemään ruokaa edelleen napit korvilla ja syötyäni menen koneelle tai katsomaan sarjaa. Siirryn tehtävästä toiseen ilman, että kertaakaan päivän aikana annan ajatusteni tulla pintaan. 

Nämä päivän tai päivien aikana hautuneet ajatukset tulevat yleensä mieleen juuri ennen nukahtamista, koska se on ensimmäinen hetki koko päivänä, kun en pommita aivojani erilaisilla ärsykkeillä ja jatkuvalla informaatiolla. 

Moni varmasti samaistuu yöllisiin heureka- hetkiin, kun vastaus ongelmaan, jota olet väkisin yrittänyt ratkoa, putkahtaa kuin tyhjästä ja tuntuu ilmiselvältä. Tiedostamaton mieli pystyy käsittelemään uskomattoman määrän informaatiota verrattuna tietoiseen mieleen. Ihmiset pystyvä keskittymään vain seitsemään asiaan kerrallaan. Seitsemällä työlevyllä on vaikea keksiä luovia ratkaisuja komplekseihin ongelmiin, joten kannattaa vain suosiolla antaa alitajunnan tehdä työ puolestasi.  

Kevyt rutiininomainen tekeminen kuten suihkussa käynti, ruuan teko, siivoaminen tai ulkona kävely ovat kaikki aivoja aktivoivia tehtäviä, mutta niin rutiinia, ettei aivojen tarvitse keskittyä niiden suorittamiseen vaan pystyy vaeltamaan tiedostamattomassa mielessä. Silloin pääset käsiksi massiiviseen määrään tietoa, jota tiedostamaton mielesi käsittelee. Samankaltainen vaikutus on myös meditoinnilla.  

Hyvä työskentelytapa, joka on esiintynyt useammassakin kirjassa ja artikkelissa, on yhdeltä nimeltään ”luovuuden laakso”. Ideana on tehdä ensin perusteellista pohjatyötä ongelman ratkaisemiseen tai tehtävän suorittamiseen. Sen jälkeen pidät 10-15minuutin tauon ja pelaat vaikkapa sudokua, selaat TikTokkia tai muulla tavalla viet tietoisen mielen huomion muualle. Tämän jälkeen palaat takaisin työskentelyyn ja toistat kaavaa uudelleen. Ideat alkavat syntyä aivan uudenlaisella tahdilla.  

You May Also Like…

Ilmiön kaava

Miten ilmiö oikein rakennetaan ja miksi ilmiö on trendi juuri nyt? Sosiaalisessa mediassa tuotteesta on nykypäivänä...

Bisnesantropologia

Mikko Leskelän ”Bisnesantropologia” on kirja, joka sukeltaa syvälle ihmistieteiden maailmaan ja niiden soveltamiseen...

Sisältömarkkinoinnin työkalut

Luin kirjan "Sisältömarkkinoinnin työkalut", joka tarjoaa kattavan katsauksen sisältömarkkinoinnin maailmaan ja sen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti