Tee itsestäsi mestariajattelija

Kirjoittaja: Juuso Salpakari

30 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Tee itsestäsi mestariajattelija

Lähdeteoksen kirjoittaja: Lauri Järvilehto

Teoriapisteet: 2

Tällä kertaa lähdin lukemaan mielenkiintoista ihmismieleen painottuvaa Lauri Järvilehdon – Tee itsestäsi mestariajattelija teosta. Kirjan nimi herätti jo mielenkiintoni ja perehdyinkin kirjaan hieman ennen lukemista, jonka jälkeen lukupäätös olikin jo tehty. Kirja oli helppolukuinen, koska tykkään kirjoista, jotka eivät sisällä pelkästään teoriaa vaan myös käytännönasioita, niitä tässä olikin sopivissa määrin yhdistelty.  

Kirjojen lukeminen on ollut itselleni hyvinkin vaikeaa, sillä minun on harmittavan vaikeaa keskittyä täysin kirjaan ja sen sanomaan. Saatan lukea kirjaa monta kymmentä sivua ja tajuankin, että ajatukseni juoksee jossain aivan muualla eikä mitään jää käteen. Kirjasta sain vinkkejä oman ajatteluni ja sen hallinnan kehittämiseen. Keräsin joitain pointteja ylös, jotka kolahtivat omalla kohdallani ja avaankin niitä tässä esseessä.  

Flow & ryhmäflow 

Flow ja ryhmäflow on kiehtonut itseäni pienestä pitäen. Pikkupoikana joukkue urheilun kautta olen päässyt kokemaan valtavasti näitä tiloja, jos ei ryhmänä niin ainakin itse henkilökohtaisesti.  Flow-tilalla tarkoitetaan ihmisessä tietoisuuden tilaa, jossa kaikki keskittyminen on tietyn tavoitteen saavuttamisessa ja pystymme sulkemaan kaiken muun tietoisuutemme ympäriltä. Flow-tilaan pääsy vaatii, että päämäärä ja tavoite mitä haluamme saavuttaa on kirkkaana mielessä. Tiimiakatemia taipaleeni aikana en vielä ole päässyt kokemaan kyseistä tilaa, mutta tavoitteenani on löytää itselleni semmoisia projekteja, jotka vievät mukanaan ja mahdollistaa flown, jolloin olen ihanne tilanteessa saavuttaakseni omia tavoitteitani.  

Ryhmäflow saavutetaan, kun ryhmä/tiimi luo yhdessä tuloksia. Aikanaan, kun pelasin lentopalloa ja pelasimme lähes joka viikonloppu joukkueeni kanssa otteluita, pääsimme tähän ryhmäflowhun lähes joka ottelussa. Oli hienoa nähdä kuinka flow ottaa vallan ja peli kulkeekin pari napsua kovemmin. Nyt Tiimiakatemialla olisi hienoa päästä näkemään tiimimme Projektitoimisto Arten pääsevän vastaavaan tilanteeseen, jolloin pystyisimme saavuttamaan koviakin tuloksia.  

Mielikuvaharjoittelu 

Järvilehto nosti kirjassaan esille mielikuvaharjoittelun ja kuinka sitä tekemällä pystyy kehittämään itseään. Mielikuvaharjoittelulla voimme kehittää onnistumisen kannalta tärkeitä hermoratoja. Palaan taas tässä aikaisempaan elämääni, kun pelasin lentopalloa. Lentopallo on hyvinkin tekninen laji ja mikäli haluaa olla hyvä, täytyy kaikki tekniikat olla kunnossa. Jatkuvasti treeneissämme kävimme uusia asioita, jotka täytyi saada taottua omaan päähän ja toimia niiden mukaisesti. Uusien asioiden opettelu oli hyvinkin haastavaa, kun oli pelannut vuosia erilaisella tekniikalla, mutta jossain vaiheessa aloin tehdä mielikuvaharjoittelua ja totesin sen itselläni toimivaksi. Aluksi ylitsepääsemättömän vaikealta tuntunut asia alkoikin onnistua, kun tein jatkuvasti päässäni mielikuvaharjoittelua tilanteesta. Mielikuvaharjoittelulla pystymme aktivoimaan aivomme suoritukseen ilman varsinaista suoritusta konkreettisesti. Näin harjoitellen emme kuitenkaan voi taata täydellistä onnistumista, mutta tekemällä aktiivisesti aivotyöskentelyä nostamme onnistumisen todennäköisyyttä huomattavasti.  

Järvilehto ohjeisti kirjassaan, kuinka voimme hyödyntää mielikuvaharjoittelua: 

 1.Rauhoita tärkeää koitosta edeltävänä iltana muutama minuutti mielikuvaharjoittelulle. 

2.Kaada lasi viiniä tai kuppi yrttiteetä ja istu rauhallisessa paikassa. 

3.Sulje silmäsi ja kuvittele itsesi huomisessa tilanteessa toimimassa niin, että tilanne menee parhaalla mahdollisella tavalla. 

4.Käytä rikkaasti kaikkia aistejasi: mieti, miltä tilanteessa näyttää, miltä siellä kuulostaa, miltä tuoksuu?  

Koen, että voisin alkaa hyödyntämään tätä mielikuvaharjoittelun ohjetta Tiimiakatemialla, varsinkin ennen asiakastapaamisia. Olen yleensä melko jännittynyt ja välillä stressaantunut asiakastapaamisiin mennessäni. Voisin edellisenä iltana ennen tapaamista käydä tilanteen läpi ajattelemalla, jolloin olisin valmistautuneempi tulevaan jännittävään tilanteeseen ja tilanne olisi itselleni helpompi, kun se on ikään kuin käyty jo kertaalleen. Hyvin ajateltu on jo kuin puoliksi tehty.  

Tik-Tak metodi 

Jokaisella meillä on aika ajoin erilaisia huolia mielenpäällä ja niistä halutaan yleensäkin päästä eroon. Kirjasta sain loistavan apuvälineen, jonka avulla pystyy kääntämään päässä pyöriviä huolia positiivisemmaksi ajatteluksi, metodin nimi on Tik-Tak. Metodi on mielestäni aika simppeli, ja voit alkaa hyödyntää sitä lähes missä vain. Ensiksi tulee jakaa paperi kahtia, vasemmalle puolelle Tik ja oikealle Tak. Kirjoita paperin vasemmalle puolelle huolesi mahdollisimman tarkasti, jonka jälkeen kirjaat oikealle puolelle myönteisemmän näkemyksen asiasta/ratkaisun asiaan. Sitten vain toistamaan jokaisen mielessä pyörivän huolen kohdalla. Metodia hyödyntämällä pystymme kääntämään huolet ratkaisukeskeiseksi ajatteluksi. Mielestäni fiksua ja aion ottaa itselle testiin seuraavan kerran, kun huolia/ongelmia ilmaantuu.  

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti