Tee itsestäsi mestariajattelija

Kirjoittaja: Janne Mustakallio

25 syyskuun, 2022

Lähdeteos: Tee itsestäsi mestariajattelija

Lähdeteoksen kirjoittaja: Lauri Järvilehto

Teoriapisteet: 0

Kirja oli mielenkiintoinen lukea, koska ajattelu ja miten sitä tehostaa, harjoitella ja hallita ovat kiinnostavia aiheita. Kirjassa kerrotaan, kuinka mieli toimii ja miten hyödyntää erilaisia harjoituksia ja muistiinpanoja sen tehostamiseksi. Kirjaan on kerätty oppeja filosofian ajatuksista, neurotieteestä ja psykologiasta. Ajatukset ovat sellainen asia mitä ei välttämättä tule käsiteltyä joka päivä, siispä kirjan opit varmasti auttavat.

Mielestäni kirjasta löytyy todella hyödyllisiä tapoja käsitellä jokapäiväisiä mielen ja ajattelun pyörteitä. Pidän myös siitä, että kirja antaa suoraan ohjeita esimerkiksi mielikuvaharjoitteluun, siihen, kuinka hyödyntää internetin ihmeellistä maailmaa ulkoistaakseen oman muistinsa, addiktioiden käsittelyyn, kuinka saada asioita aikaiseksi ja kuinka löytää oma kutsumus, jos sellaista ei vielä ole. Hyvin laajasti asiaa mielestä ja ajattelusta.

Huomasin, että tässä kirjassa on samankaltaisuuksia Erik Bertrand Larssenin – Paras kirjan kanssa. Ainakin mielikuvaharjoittelu on yksi mikä tuli mieleen ja se, kuinka valmistautua tulevaan koitokseen.

Pidin kirjan esimerkistä, jossa sanottiin, että optimisti onnistuu aina. Sen huomaa, että jos aina pelkää pahinta ja ajattelee, että ei onnistu ei tule edes aloitettua asioita. Optimistisella ajatellulla on helppo tarttua haasteisiin ja suoriutua niistä.

Kirjassa puhuttiin flow-tilasta ja henkilökohtaisesti pidän sitä tärkeänä. Se kuinka saavuttaa kyseinen tila tietenkin eroaa henkilöstä riippuen, mutta käytännössä flow-tila kulkee käsikädessä taitojen ja vaativuustason kanssa. Huomaan itse, jos jokin asia on liian vaikeaa, siitä on hankala saada kiinni. Jos taas tehtävä on liian helppo, tylsistyy nopeasti ja ei saavuta flow-tilaa. Optimaalinen tila on siis silloin kun omat taidot ja vaativuustaso ovat yhtä korkeat. Aina ei tietenkään voi vain tehdä asioita, jotka pysyvät siinä parhaan flow-tilan alueella, mutta mielestäni siihen on hyvä pyrkiä. Laajentamalla omaa mukavuusaluetta sillä, että käy aina välillä epämukavuusalueella pystyy toki muokkaamaan, kuinka laaja oma flow-tilan alue on. Siksi pidän tärkeänä epämukavuusalueelle menemistä.

Ryhmä-flow oli kirjassa asia mitä en ole miettinyt ennen. Se että kirjan esimerkissä jalkapalloilijat pystyvät harjoituksen avulla ennustamaan tiimiläisten liikkeet erikoisissakin tilanteissa pisti ajattelemaan. Ajattelu vaikka kuinka tuntuu, että se on vain omassa päässä voi olla hyvinkin sosiaalista. Jos vaikka joku kaveri on sanomassa jotain asiaa, saatat yhtäkkiä osata täydentää hänen lauseensa loppuun juuri niin kuin hän oli sanomassa.

Tätä reflektiota kirjoittaessa huomaa kuinka ulkoiset ärsykkeet, kuten se, että kissa päättää riehua juuri nyt, oma kirjoittamisen osaaminen ja se, kuinka pystyy pitämään keskittymisen vaikuttavat ajatteluun ja samalla siihen, kuinka helppoa kirjoittaminen on. Huomaan kuitenkin hetken kirjoitettua sen, että kirjoittaminen alkaa helpottua ja päässeeni flow-tilaan.

Kirjan luettuani aloin ajattelemaan ja miettimään enemmän asioita, jotka vaikuttavat mieleen ja syitä miksi välillä ajatukset ja mieli vaihtelevat. Kirjassa mielenkiintoisena pidän sitä, että siinä olevat harjoitukset ja tavat käsitellä muistiinpanoja liittyvät yleensä siihen, että kirjoittaa ylös ajatuksiaan. Kirjassa mainittiinkin, että on vaikea muistaa asioita ulkomuistista, vaikka siihenkin on tapoja, mutta ajatusten ulkoistaminen nykypäivänä on todella helppoa, koska voit kirjoittaa ja tallentaa kaiken tarpeellisen kovalevylle tai pilveen tietokoneella ja älypuhelimella.

Omien ajatusten kirjoittaminen ylös on sellainen asia mitä en ole oikeastaan tehnyt ja kirjan luettuani todellakin aion käyttää hyödykseni kirjoittamista. Kirjoittaminen auttaisi pään sisällä olevan ajatusten pyörremyrskyn selvittämistä ja ajatusten hallintaa.

Pidin kirjasta, mutta jos haluaisi syventyä johonkin tiettyyn kirjassa olevaan aihealueeseen, pitäisi käyttää hyödyksi jotain kirjassa olleita lähteitä. Tee itsestäsi mestariajattelija oli ehkä enemmän pintaraapaisu, mutta kirja toi hyvin ja helposti ymmärrettävästi asioita esille ajatuksista ja mielestä, ja kiteytti mukavasti asiat monesta muusta kirjasta ja lähteestä.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti