Taivas + helvetti

Kirjoittaja: Lauri Koivisto

6 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Taivas + helvetti

Lähdeteoksen kirjoittaja: Terho Puustine, Mika Mäkeläinen

Teoriapisteet: 2

Kirja kovasta työstä, yrittämisestä ja erilaisista ihmisistä. Taivas ja helvetti kuvaa mielestäni raa’an rehellisesti yrittämistä, siinä onnistumista ja epäonnistumista. Se kertoo paljon myös motivaatiosta, unelmista ja omistautumisesta yrittämiselle ja omille ideoille. Tämä kirja ei turhaan ole tiimiakatemian kirjalistalla ja lukusuosituksissa, mielestäni olisi kuitenkin ollut järkevämpää lukea teos jo aikaisemmin ja kuvittelenkin, että silloin olisin saanut sisällöstä enemmän irti. En kuitenkaan sano, että aikani meni täysin hukkaan, koska kirjan tarinat olivat erittäin mielenkiintoisia ja ne saivat minut uskomaan vielä enemmän itseeni, omiin ideoihini ja tavoitteisiini. Vinkkinä kuitenkin sanon, että taivas ja helvetti kannattaa lukea yrittäjätaipaleen alussa, koska silloin sen tuoma onnistumisen ajattelutapa todennäköisemmin vahvistaa omaa uskoa tekemiseen ja nostaa motivaation tasoa yrittämiseen.

Mitä sitten itse opin. Ainakin sen, että motivaatio ja omat unelmat ovat yrittäjän tärkein työkalu kohti omaa uutta yritystä ja onnistumista. Mielestäni yrittäjä, joka ei usko omaan ideaansa ja tekemiseensä ei voi myöskään ikinä onnistua yrittäjänä. Voit olla vastavalmistunut lukiolainen tai korkeasti koulutettu maisteri, niin yrittäjänä tärkeintä on silti palo omaan tekemiseen ja usko siihen, että tulet onnistumaan. Olen puhunut paljon positiivisesta asenteesta ja myös se näyttelee mielestäni suurta roolia yrittäjänä onnistumisessa. Jos olet valmis heittämään pyyhkeen kehään heti ensimmäisen vastoinkäymisen jälkeen, ei sinusta silloin vain ole yrittäjäksi.

Voiko sitten kaikista tulla yrittäjiä? Mielestäni tähän on helppo vastata ja vastaus on ei. Itse olen sitä mieltä, että yrittäjältä vaaditaan todella paljon. Teet pitkää päivää, huolehdit, että firma pyörii ja myynti sujuu, samalla vahdit itseäsi ja jaksamistasi jottet pala loppuun heti alkumetreillä. Minusta nämä asiat erottavat jyvät akanoista. Kaikki voivat kokeilla yrittämistä ja mielestäni onkin hienoa, että nykyään yrittämiseen on monia eri väyliä niin kevytyrittämisestä toiminimeen ja niin edespäin. Mutta silti loppujen lopuksi menestyvimmät miljonäärit, yrittäjät ja liikemiehet ovat niitä henkilöitä, joilla on vahvin usko omaan tekemiseen ja kirkas visio siitä mihin haluaa tekemisellään pyrkiä.

Voisiko minusta tulla yrittäjä? Tätä kysymystä olen pohtinut paljon päässäni ja vastaus tähän on, että en ole ihan varma. Minulle on sanottu, että olen idearikas ja positiivinen ihminen, jolla riittää tarmoa tehdä, kunhan vain löydän sen oman jutun. Yrittäminen ei ainakaan omalla kohdallani jää kiinni siitä, ettenkö uskoisi omaan tekemiseeni tai ettenkö olisi valmis paiskimaan töitä, vaikka kellon ympäri, jos mielestäni ideani on toteuttamisen arvoinen. Tästä huolimatta mieltäni on kalvanut jonkinlainen pieni epäilys siitä, riittävätkö taitoni ja jaksamiseni pyörittämään ikiomaa yritystäni

Toinen omia yrittäjän ajatuksiani sekoittaa omat tavoitteeni. Olen kyllä yrittäjähenkinen ja sekin on yksi syy miksi hain opiskelemaan tiimiakatemialle ja miksi avoimen väylän kautta pusersin kaikki tarvittavat opintopisteet, jotta pääsisin täysivaltaiseksi opiskelijaksi. Olen varma, että mihin tahansa akatemian jälkeen päädynkin, tulee yrittäjähenkisyydestäni olemaan hyötyä, Olen itse ainakin ymmärtänyt, että työnantajat arvostavat yrittäjämäistä ajattelua ja tapaa toimia, erityisesti organisaation johtotehtävissä. Mutta palataan hetkeksi vielä minun tavoitteisiini. Itse haluan oppia johtamista ja omat opiskelun tavoitteet tähtäävätkin pitkälti johtamisen käytännön opiskeluun ja olen monesti miettinyt, haluavani isona olla jonkinlainen johtaja tarkoitti se sitten organisaation palkkalistoilla olemista tai oman yrityksen pyörittämistä. En sano, etteikö johtamisen opiskelu ja halu tulla hyväksi johtajaksi, suoraan poista mahdollisuutta olla tulevaisuudessa yrittäjä, mutta silti ajatus palkkatyöstä johtajana on varsin kiehtova. Uskon kuitenkin, että ajatukseni kirkastuvat vielä varsinkin, kun matkaa akatemialla on vielä todella paljon jäljellä. Tyytyväinen kuitenkin olen tämänhetkiseen tilanteeseeni ja siihen, että olen löytänyt itselleni tavoitteen joka minua paljon, motivoi ja saa minut nousemaan ylös sängystä, kohti uutta työntäyteistä päivää.

Ja vielä tähän loppuun, jos joku ihmettelee miksi en avannut kirjassa kerrottuja tarinoita tai listannut omia suosikkeja, niin minusta kaikki tarinat olivat omalla tavallaan uniikkeja ja kiehtovia. En koe tarpeelliseksi listata ja kertoa niistä, koska minulle on tärkeämpää pohtia sitä, miten kirja vaikutti tarinoillaan omiin ajatuksiini ja tavoitteisiini.

You May Also Like…

Ryhmädynamiikasta

Halusin valita yhden kirjan pystyäkseni tarkkailemaan oman tiimin toimintaa ja miten siihen voisi vaikuttaa. Tämä...

Tiimiakatemia

Tämä kirja ei esittelyjä kaipaa, onhan se jo klassikko tiimiakatemialla. Olen halunnut lukea tämän jo ekasta keväästä...

Johtajuus

Kirjaessee Matti Alahuhta – Johtajuus, Kirkas suunta ja ihmisten voima Matti Alahuhta on suomalainen liikemies ja...

0 kommenttia

Lähetä kommentti