Suuntana huipputiimi

Lähdeteos: Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Timo Lehtonen

Teoriapisteet: 2

Tunne, kun palaset alkavat loksahtelemaan paikoilleen. Mutta miksi vasta nyt? Olisin voinut lukea Timo Lehtosen mielenkiintoa herättäneen kirjan Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi, jo paljon aiemmin. Tuntuu kuin olisimme syventyneet tiimimme kanssa monipuolisesti erilaisiin asioihin ja nyt palaamme toiminnan alkulähteille selvittämään sitä, kuinka oikeasti ohjaamme tiimimme oppimista tässä yrittäjyyden huippuyksikössä. Toisaalta mielenkiintoinen tapa toimia näin käänteisesti, koska nyt kirjan luettuani huomasin tunnistavani paljon yksityiskohtia, joita olemme käsitelleet jo syvemmin esimerkiksi nyt viimeisemmäksi dialogin toiminnasta. Kirjan avulla sain myös hahmotettua kirkkaampaa kokonaiskuvaa koko yksikön toimintaperiaatteista. Luulen nyt ymmärtäväni, miksi se toimii tai miksi se ei toimi, kuten toimii.

Terveisiä tiimiakatemialaisille ja tiimiläisille, jotka nyt luette tätä. Oletteko pohtineet seuraavanlaisia kysymyksiä:

  • Mikä on tiiminne todellinen tarkoitus, miksi olette juuri Tiimiakatemian tiimi?
  • Miten Tiimiakatemia toimii, mihin sen toiminta perustuu?
  • Kuinka itse toimin tiimissä Tiimiakatemialaisena?

Avaan seuraavaksi omia ajatuksiani näiden kysymysten pohjalta. Olen usein miettinyt miksi teemme projekteja, joita voisimme itsenäisesti toteuttaa jossain muualla ilman Tiimiakatemiaa. Monesti projektit syntyvät yksittäisistä ideoista pohjautumatta mihinkään todelliseen tarkoitukseen. Mielestäni tiimimme on Tiimiakatemialla juuri siksi, että opimme tekemisemme kautta tradenomeiksi, eli suuntautumisesta riippumatta asiantuntijoiksi. Opiskelemme yrittäjyyden huippuyksikössä, joten korostaisin vielä, että huippuasiantuntijoiksi. Tällä hetkellä tuntuu, että puheissa ja teoissa loistaa yksikkömme toinen puoli, tuloksellisuus. Pyrimme hyvin organisoidusti luomaan tuloksellista liiketoimintaa lukujen pohjalta. Toinen valttikorttimme, kyky hallita kaaosta on vielä hieman pimennossa. Olemme hyvin innovatiivisia, kun pyrimme välttämään kaaosta. Pyrimme saamaan kaaoksen kuriin, mutta tajunnanräjäyttävien innovaatioiden syntyyn meidän pitäisi johtaa kaaosta, eikä tukahduttaa sitä. Systemaattisen tekemisen sijaan pitäisi jättää tilaa luovuudelle, eikä tehdä asioita siksi, koska niin on aina tehty. Tai siksi, koska olemme päättäneet, että tämä tehdään juuri näin. Lisää tunnetta peliin.

Tiimiakatemia. Tiimi on työryhmä tai joukkue, ja akatemia on korkeasti oppineiden yhteisö. Jokainen yksilö siis kuuluu suureen yhteisöön halullaan oppia tekemällä ja lukemalla. Samoin jokainen yksilö kuuluu tiimiin, jossa syntyy joukkueena oikeanlainen asenne. Asenteen syntymiseen vaaditaan työtä ja tunnetta. Jokaisella tiimiläisellä on jatkuva oppimisen halu ja tiimin avulla opit tuodaan käytäntöön, sekä luodaan tulosta ja innovaatioita. Tehokas oppimispaketti on valmis. Kysymys kuuluu, että kuulutko mielestäsi tiimiin, akatemiaan, tiimiakatemiaan, vai et mihinkään näistä? Jos vastasit kuuluvasi sekä joukkueeseen että oppineiden yksilöiden yhteisöön, tervetuloa Tiimiakatemialle! Muussa tapauksessa on olemassa muita hyviä ratkaisuja esimerkiksi oppimisen tai joukkuetoiminnan harjoittamiseksi. Tiimiakatemialla käytetään hyviä oppimisen työkaluja, jotka ohjaavat yksilön oppimiseen. Kirja sai pohtimaan tuuliajolla olevan tiimin ohjaamisen työkaluja. Meillä on käytettävissämme ainakin valmentajat, tiimiliiderit johtoryhmineen ja tiimisopimus. Lukiessani huomasin Tiimiakatemian johtavat ajatukset uudesta näkökulmasta. Noihin ajatuksiin kiteytyy hyvin tiimiyrityksen läpivientiprosessi opintojen aikana. Voisimme siis peilata tiimin suuntaa näihin ajatuksiin enemmän.

Tiimiyrityksessä emme voi korostaa muille yksilön vapautta ja vastuuta liikaa, jos emme korosta sitä itsellemme. Olen itse osa vertaisjohdettavaa tiimiämme. Minulla on vapaus edistää tiimiämme tiimin yhtenä edustajana ja vastuu nostaa asioita julkisesti tiimin yhteiselle pöydälle. Kahvipöytäkeskusteluissa on helppo sparrailla ajatuksia, mutta kuppikunnat eivät edistä koko tiimin yhteistä toimintaa. Kuppikunnissa keskustelu helposti ajautuu ratkaisukeskeisestä kritisoivaksi. Nekin keskustelut ovat osaltaan tärkeitä, mutta täytyy huomioida, että ajatusmallimme heijastuu toimintaamme. Tämän osion kysymys onkin se, millaisia ajatusmalleja ruokit keskusteluissasi? Kehityshaluisena ihmisenä huomaan itsessäni usein toistuvan kritisoivan äänensävyn. Se on hyvä alku, mutta loppuun viemiseksi tarvitaan kehityskohteille ratkaisuja. Ja mitä asioiden pöydälle nostamiseen tulee, asioille ei ole käytännössä olemassa ratkaisua ennen kuin ne tuodaan julkisesti esille. Olen lähiaikoina kiinnittänyt enemmän huomiota tapaani luoda positiivista yrityskulttuuria tiimiimme. Seuraan sitä, kuinka esitän asioita ja kuinka reagoin muihin asioihin. Yhteisistä keskusteluista olen huomannut, että muillakin on pohjimmiltaan halu oppia, mutta yhteinen suunta ja sen myötä motivaattorit eivät ole tarpeeksi selkeitä. Tästä syystä keskustelu usein tuntuu siltä, että puhumme neuvottelupöydän eri puolilla, vaikka todellisuudessa päämäärä on sama, mutta yksilölliset motivaattorit hyvin erilaiset. Käytyjen keskusteluiden pohjalta päätin järjestää strategiapäivät yhteisen suunnan kirkastamiseksi ja sen tuottamaa antia pääsemme varmasti arvioimaan piakkoin. Vertaisjohtaminen on juuri niin tehokasta, kuinka tehokkaasti sitä käytät.

Kuten ajatukseni tiimimme toimintamallista, niin myös tämä reflektio kulki käänteisessä järjestyksessä ulkokehältä huippuyksikön arkkitehtuurin kautta itse huippuyksikköön, sen tiimeihin ja lopulta koko kehän keskiöön, yksilöön, josta kaikki toiminta lähtee ja johon se pohjautuu. Lehtosen kirjoittamat värikkäät tarinat ruokkivat jo itsessään luovuutta, niin nyt voi taas lähteä miljoona ideaa rikkaampana luomaan tulevaisuutta yksilön vastuun ja vapauden kautta kohti ulompia kehiä yhteiseen tiimiyritykseen ja sen yli. Tuntuu, että olen pääsemässä valetiimiläisen portaalta potentiaaliseksi tiimiläiseksi. Ennen kuin tiimimme pääsee seuraavalle askelmalle, täytyy kaikki saada mukaan. Tiimin kehitys vaatii aikaa ja tekoja. Ehkä tilanne olisi sama, vaikka olisin lukenut kirjan jo puoli vuotta sitten. Huipputiimiin on vielä paljon mielenkiintoista matkaa jäljellä.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti