Suosittelen kauniita unia

Kirjoittaja: Petteri Suomalainen

3 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Miksi nukumme?

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matthew Walker

Teoriapisteet: 3

Miksi nukumme? Siinäpä vasta kysymys. Nuorten keskuudessa on usein siistiä, jos joku saapuu paikalle parin tunnin yöunien jälkeen, mutta onko asiassa oikeasti mitään siistiä? Kyseessä on Matthew Walkerin kirjoittama Miksi nukumme, joka on hieman slef help-kirjan tyylinen teos. Kirja käsittelee nimensä mukaan kysymystä, miksi ihmiset nukkuvat ja tarvitsevat unta elääkseen.

Miten minä nukun, on sekin hyvä kysymys. Miten unen määrä ja laatu vaikuttavat minun elämääni? Miten nukkumista voisi kehittää? Mitä saisin aikaiseksi, jos unta tulisi tarpeeksi?

Olen yleensä ollut ihminen, joka kykenee nukahtamaan vaikka vessanpöntölle, ruokapöydän alle tai kenkäkaappiin. Miksi, sitä en tiedä. Sitä ajattelee vasta silloin, kun ei saa unta. Kun saan tarpeeksi unta, koen olevani toimelias ja aikaansaava, energinen ja hyvällä tuulella. Asioista tulee paljon monimutkaisempia silloin, kun ei saa unta tai unen laatu kärsii. Ensi kertaa ikinä pitkä unettomuusjakso iski vasta kun olin 19-vuotias armeijan syleilyssä aikaansa viettävä nuori herra. Olen aikaisemmin kertonut armeijakokemuksestani enemmän, mutta ei keskitytä tällä kertaa muuhun kuin nukkumiseen. Päivät alkoivat Kajaanin aamuauringossa kello 6.00 ja siihen mennessä olin kerennyt muutamien viikkojen ajan nukkua vain pari tuntia. Se vaikutti todella rankasti mielialaan ja fyysiseen jaksamiseen. Edes kotona viikonloppuvapailla en nukkunut kunnolla. Silloin huomasin vasta ensimmäisen kerran kunnolla, että mikä merkitys kunnon yöunilla on ihmisen elämään. Unettomuus helpotti vasta kun lääkäri määräsi rauhoittavia pillereitä, joita kokeilin, mutta kun joka ilta päässä pyöri kuin karusellissa niin lopetin niiden syömisen.

Mitkä asiat vaikuttavat unen saamiseen tai unen laatuun? Minulla arkielämässä unen saantiin ja laatuun vaikuttaa suurimmilta osin kofeiini, nikotiini ja sininen valo, jota saa aimoannoksen älypuhelimesta tai televisiosta. Ne heikentävät jokainen unen saantia iltaisin ja unen laadunkin huomaa vasta herätyskellon soidessa. Jos olen nukkunut hyvin, ei väsytä kun kello soi ja toisin päin. Usein vain tuppaa väsyttämään ja kirjan myötä olen alkanut kehittämään itseäni parempi uniseksi. Kofeiini vaikuttaa vireystilaan ja sen puoliintumisaika on 6-7 tuntia. En siis enää käytä kofeiinia puolen päivän jälkeen. Sen vaikutus on ollut jo huomattava aamun ja päivän vireystilassa. Nikotiinista luopuminen on tunnetusti paljon haastavampaa, joten se on pidempi prosessi. Sininen valo on nykypäivänä varmasti monen ihmisen ongelmana iltaisin. Iltauutisten katsominen, viesteihin vastaileminen ja instarallin selailu ovat todella normaalia omassa arjessa. Näiden tapojen kitkeminen pois on pitkissä kantimissa, mutta olen huomannut, että uni ei ainakaan tule puhelin kädessä.

Moni ihminen on varmasti juonut joskus alkoholia. Olen huomannut, että kahden oluen jälkeen alkaa väsyttämään todella lujaa. Uni tulee hienosti, mutta aamulla on todella uupunut olo. Tämä tapahtuu siksi, koska alkoholi ei välttämättä vaikuta unen saantiin, mutta se vaikuttaa unen laatuun. Monesti viikonlopun illanvieton jälkeen olotila ei ole nestehukka, eli krapula, vaan väsymys. Olen kuullut vanhemman kansan kehäketuilta monta kertaa sanonnan ”pikku unimyssyt tästä konjakkipullosta”. Mielestäni täyttä pötypuhetta.

Olen kokenut, että Tiimiakatemia vaatii opiskelijoilta paljon. Varsinkin jos haluaa saada tästä koulutuksesta jotain irti. Kun tehdään pitkiä päiviä, on erityisen tärkeää, että elämän jokainen osa-alue ovat jollakin tapaa kunnossa. Viimeaikainen unettomuus on johtanut kohdallani yleiseen keskittymiskykyyn, kyllästymiseen ja ärsyyntymiseen tiimin omissa tapahtumissa eli treeneissä ja viikkopalavereissa.

Kirjassa käsiteltiin paljon lääketieteellisiä termejä, mutta koen, että ne eivät sen suuremmin liity liiketalouden opiskeluun, vaan päätin keskittyä arkipäiväiseen tekemiseen ja nukkumiseen. Suosittelen jokaista lukemaan kyseisen kirjan, koska minun silmäni aukesivat toden teolla ja sai minut toimimaan oman uneni puolesta.

You May Also Like…

Alustatalous

Ajattelin kokeilla uutta aluevaltausta ja paneutua alustatalouden maailmaan. Ajat ovat todella muuttuneet ja...

Johtajuuden ristiriidat

Johtajuus on monimutkainen laji, jossa kaikkia ei koskaan voi miellyttää tasapuolisesti ja pettymyksien kohtaamiseen...

Myy enemmän – myy paremmin

Myynti on taitolaji, josta Mika D. Rubanovitsch on kirjoittanut useammankin kirjan. Viime syksynä luin kyseiseltä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti