Suorittajan mieli

Kirjoittaja: Anna-Sofia Jarva

8 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Suorittajan mieli

Lähdeteoksen kirjoittaja: Emilia Kujala

Teoriapisteet: 2

Mistä minun kontrollintarpeeni tulee?

Päädyin kirjaa kuunnellessa siihen, että yritän hallita ulkopuolella olevia asioita mahdollisimman hyvin, että pään sisälläni on rauha. Nykyään tämä näkyy mielestäni melko positiivisesti eikä kuormita minua. Voin hallita monia kokonaisuuksia yhtä aikaa ja pidän niiden organisoinnista.

 Syrjäytänkö ihmissuhteet työn ja harrastuksien taakse?

Olen koko akatemian ajan kipuillut hieman yksinäisyyden tunteiden kanssa ja yhtä aikaa olen tajunnut, että pidän yksinolosta. Olen pohjimmiltani melko introvertti ihminen ja iltaisin tykkään vain olla ja mieluiten jopa yksin. On eri asia olla esimerkiksi puolison kanssa, mutta kavereiden kohtaaminen ja isot sosiaaliset tilanteet kuormittavat minua entisestään. Harrastukset antavat minulle paljon virtaa ja ne kaipaan arkeen. Ihmiset ovat minulle tärkeitä, mutta olen huomannut, että ne eivät aina anna minulle niin paljoa. Välillä on ihanaa nähdä ihmisiä, mutta näen niin paljon ihmisiä jo työn puolesta, että en kaipaa sitä välillä.

 Haenko suorittamisellani hyväksyntää niin kuin esimerkiksi laihduttamisella nuorena?

Teen paljon ja yleensä vain tekemisen ilosta. Joskus huomaan ajattelevani, että saan siitä kiitosta ja kunnioitusta. Ihan kuin hakisin alitajuisesti hyväksyntää minuudelle sillä, että suoritan paljon. Aloin pohtimaan sitä, että onko minulla hyväksynnän tarpeen kanssa isompiakin lukkoja, jotka saattavat juontaa nuoruudesta.

 En ole perfektionisti vaan suorittaja

Viitaten edellisiin ajatuksiin olen nimenomaan suorittaja persoona, joka tekee paljon ja koko ajan. En ole perfektionisti, joka hioo asioita todella tarkasti ja jää kiinni yksityiskohtiin. Olen isojen kokonaisuuksien hallitsija ja jos asia ei ole minulle tärkeä se on hyvä, jos se on tehty ihan hyvin.

 Koen sosiaalista painetta

Mietin toisinaan liikaa mitä muut ajattelevat minusta esimerkiksi yhden tilanteen perusteella ja yritän miellyttää muita sekä sopeutua muiden mukaan. Tämä on jopa yllättävää koska olen melko vahva ja temperamenttinen persoona. Huomaan tämän tapahtuvan usein arjessa ja nykyään tiedostan tilanteet heti. Tilanteen jälkeen minua saattaa jopa hävettää miksi tein niin. Olen pyrkinyt opettelemaan reagoimaan asiaan jo tilanteessa, että pystyn olemaan täysin itseni.

Maailma ei olisi tässä vaiheessa, jos ihmiset eivät tarvetta miellyttää muita

Viitaten edelliseen kappaleeseen niin on hyvä, että on myös luontainen halu miellyttää muita. Se tarkoittaa eri asiaa ja oikeastaan parempi sana on ehkä ymmärtää/kuunnella. Jos me ihmiset vain syöksisimme omia ajatuksia ja mietteitä niin en usko, että kommunikointi olisi kovin hyvää.

 Jos turhaudun tai tulee paha mieli, on hankalaa päästä siitä pois

’Vetää voimat kokonaan pois’ on se tunne mitä koen monesti. Jään vellomana asiaan enkä saa tunnetta pois. Tuntuu, että turhaudun jo siihen enkä saa mitään aikaiseksi. Olen jollain tasolla saanut tunteen hallintaan, ja tätä saattaa kestää enää hetken, mutta asian kanssa on harjoittelua. 

Ylikontrolli vs alikontrolli

Mietin kuinka paljon toimin ylikontrolloidusti ja päädyin, että yleisessä arjen katsomuksessa välillä. Huomaan, että ennen se oli pahempaa mutta nyt voin ottaa asiat melko rennosti. Olen päässyt hyvään balanssiin näiden asioiden kanssa. Hauska oli myös huomata, että en ole varmaan missä asiassa alikontrolliin taipuvainen. En enää ajattele tätä asiaa arjessa paljoa, koska viimeisen puolen vuoden aikana tilanne on tullut todella hyväksi.

 Rajat ovat tänään yhdenlaiset ja huomenna jo ehkä erilaiset

Tärkein oppi kirjasta oli tämä. Se, että vaikka tänään on energiaa kuin muille jakaa niin huomenna ei ehkä ole. Huomenna voi tulla raja ihan yhtäkkiä ja se on okei. Ei aina tarvitse tietää vaan pitää kuunnella itseä.

 Ylisuorittaminen ei ole parannettava sairaus vaan taipumus, jota tulee hallita ennemminkin antaa sen hallita

Olen miettinyt, että miksi minua on kevään aikana ärsyttänyt niin paljon, jos joku huolehtii jaksamisestani ja siitä etten tee liikaa. Olen saanut ylisuorittamisen hallintaan ja koen että minun kykyäni kyseenalaistetaan. On varmaan ulkopuolelta hankalaa nähdä, kuinka hyvin minulla menee asian kanssa, koska saatan välillä vaikuttaa ylisuorittajalta. Se ei mene pois vaan hallitsen sitä.

Ylisuorittajat

Meitä käytetään työelämässä hyväkseen. Teemme kaikkemme itsemme sekä toisten eteen ja uuvumme helposti mutta mitäs väliä sillä on työnantajalle. Tekee kumminkin enemmän kuin muut ja tilalle voi ottaa jonkun niin kauaksi aikaa, että palaan takaisin. Aletaan hallitsemaan ylisuorittamista niin sen voi käyttää hyödykseen eikä kukaan käytä sitä itselleen hyödyksi.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti