Sosiaalinen media

Kirjoittaja: Asser Jäntti

14 joulukuun, 2021

Lähdeteos: 10 syytä poistaa kaikki sometilisi nyt

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jaron Lanier

Teoriapisteet: 3

Sosiaalinen media

Sosiaalinen media, tuo markkinoiden vastaus nykysukupolvelle joka vaatii saada esiintyä. Sosiaalinen media on sulattanut esiintyjät ja yleisön yhteen. Näin väittää ainakin se hassu koomikko nimeltä Bo Burnham. Se tyyppi jonka biisit soi kokoajan niissä nykynuorten hölmöissä älysovelluksissa.

Lähes jokainen meistä on jo luonut itselleen virtuaalisen egon. Kaikkien täytyy aika ajoin päästä someen esittelemään omaa highlife elämäänsä. Julkaistaan kuvia ruuista, juomista, frendeistä, erikoisista harrastuksista, rantalomista, tisseistä tai pepusta. Sitten on itku herkässä kun tykkäyksiä tuleekin vain 800 vaikka seuraajia on 1000. Eikö tissini olekaan 1000 tykkäyksen arvoiset?. Sosiaalinen media on selvästi romuttanut ihmisten itsetunnon.

Jaron Lanier on kirjoittanut kirjan 10 syytä poistaa kaikki sometilisi nyt. Alla syyt listattuna.

Syy yksi: Vapaa tahtosi on mennyttä

Syy kaksi: sosiaalisen median hylkääminen on toimivin tapa vastustaa nykyajan järjettömyyttä

Syy kolme: sosiaalinen media tekee sinusta kusipään

Syy neljä: sosiaalinen media turmelee totuuden

Syy viisi: sosiaalinen media vie sanoiltasi merkityksen

Syy kuusi: sosiaalinen media tappaa empatiakykysi

Syy seitsemän: sosiaalinen media tekee sinusta onnettoman

Syy kahdeksan: sosiaalinen media yrittää viedä taloudellisen itsekunnioituksesi

Syy yhdeksän: sosiaalinen media tekee politiikasta mahdotonta

Syy kymmenen: sosiaalinen media vihaa sieluasi

Ensimmäinen argumentti käsittelee vapaata tahtoa. Vapaa tahto on arvoituksellinen käsite. Siihen sisältyy sokean uskomisen ulottuvuus. Onko siinä edes järkeä? Ehkä vapaata tahtoa ei ole olemassakaan, ja ihmisillä on vain harhakuvitelma sellaisesta. Uskonnot kuitenkin yleisesti luottavat vapaan tahdon olemassaoloon. Sellainen on oltava, jotta ihmisten olisi mahdollista yrittää parantaa karmaansa tai tehdä moraalia valintoja, joiden avulla he pääsevät taivaaseen. Jopa kaikkein henkistyneimmän buddhalaisen on täytynyt aluksi kuunnella vapaata tahtoaan voidakseen pyrkiä kohti tilaa, jossa hän voi hylätä sen.

Vapaa tahto voi kuulostaa vanhentuneelta, ja monet johtavat nörttifilosofit, insinöörit ja vallankumoukselliset ovat kyseenalaistaneet sen olemassaolon vuosisatojen ajan.

Miksi emme ajattelisi ihmisiä kehittymiskykyisinä koneina? Ihmiset voisi silloin ohjelmoida käyttäytymään hyvin ja ihmiskuntahanke kukoistaisi. Behavioristit, kommunistit ja nyt Piilaakson sosiaalisten verkkopalveluiden kehittäjät ovat kaikki yrittäneet päästä tuohon päämäärään.

Joka kerta kun joku nörtti koettaa työntää vapaan tahdon pois näyttämöltä, se ilmestyy takaisin entistä pontevampana jostakin toisesta ovesta. Samaan hengenvetoon väitteiden kanssa, että verkostoalgoritmit ja tekoäly ylittävät joskus ihmisten yksilöllisen luovuuden, joku intoilija saattaa parahtaa, että Piilaakson yrittäjät, tekoälyohjelmoijat ja ideologit ovat visionäärejä, jotka muuttavat maailman, jättävät jäljen maailmankaikkeuteen ja laativat aikataulun tulevaisuudelle.

Itse olen tätä essseetä kirjoittaessani ollut jo 14 päivää ilman sosiaalista mediaa. Joulukuun alussa teimme kaverin kanssa päätöksen, että poistamme puhelimesta lähes kaiken paitsi whatsappin. Roskakoriin lähti muun muassa Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube ja Tinder.  Hyvä on, myönnetään. Naisen kaipuuni kasvoi parissa liian suureksi ja päädyin lataamaan tinderin takaisin, mutta muut sovellukset ovat kyllä pysyneet roskakorissa.

Kokeilu on ollut erittäin vapauttava. Aikaa on riittänyt ihan erilailla muille aktiviteeteille. Ajatukset ovat alkaneet tuntumaan enemmän omilta eivätkä enää somen muokkaamilta. Myös luovuuteni on palautunut lähes samalle tasolle kuin se nuorempana oli.

Suosittelen ehdottomasti jokaiselle vähintään edes viikon sometaukoa. Jo siinä ajassa ehtii huomata kuinka paljon some muuttaa minäkuvaa ja manipuloi ajatuksia.

You May Also Like…

Somevaikuttajaksi!

(Markkinoinnin koulutusohjelma) Viimeaikoina somevaikuttajan työ on kiehtonut minua, siksi päätin lukea Emmi Lehtomaan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti