Sinisen meren strategia

Kirjoittaja: Lauri Koivisto

3 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Sinisen meren strategia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Renée Mauborgne, W. Chan Kim

Teoriapisteet: 3

Innostuin tästä tiimiakatemialla jo klassikoksi muodostuneesta strategia kirjasta johtajuuden koulutusohjelman aikana. Sinisen meren strategiassa puhutaan punaisesta ja sinisestä merestä. Punainen meri kirjassa kuvastaa niin kutsuttua perinteistä markkinaa, jossa samankaltaisten yritysten välinen kilpailu on kovaa ja samaa arvoa tuottavia palveluita tarjotaan suurempia määriä halvemmalla. Sininen meri taas kuvastaa uutta markkina-aluetta, jossa perinteinen kilpailu yritysten välillä menettää merkityksensä. Punaiselta mereltä siniselle merelle siirtyminen on haastavaa, mutta se todennäköisesti palkitsee yritystä, sillä punaisella merellä menestyminen ja kasvaminen on paljon vaikeampaa verrattuna siniseen mereen.

Nyt kun olemme päässeet alustuksesta eteenpäin, paljastan pienen yllätyksen. Aluksi ajattelin tekeväni tästä ”perinteisen” strategia esseen, jossa pohdin kuinka voisin kirjan oppeja hyödyntää esimerkiksi Superfutiksen liiketoiminnassa. Tämä ajatus ei kuitenkaan kauheasti inspiroinut minua sillä olin jo muutenkin ajatellut käyttäväni näitä oppeja Superfutikseen, jolloin tämä koko teksti noudattaisi perinteistä kaavaa ja jäisi punaiselle merelle kilpailemaan muiden samankaltaisten kirjoitusten kanssa. Siksi rupesinkin kirjaa lukiessa todella pohtimaan sinistä ja punaista merta ja tajusin, että jos nyt rupean kirjoittamaan tätä reflektiota puhtaasti liiketoiminta näkökulmasta, ei se toisi mitään uutta ja hienoa vaan jäisi se perinteiseksi strategia tekstiksi. Siksipä ”innovoin” itseni siniselle merelle ja tuonkin esille hieman erilaisen näkökulman, kuinka sinisen meren strategiaa voisi hyödyntää muissakin paikoissa kuin vain projekteissa tai yritysmaailmassa.

Olen pidemmän aikaa kipuillut aikaansaamattomuuden ja puhumattomuuden kanssa. En saa tehtyä tarvittavia asioita kunnolla ja löydän itseni haahuilemasta ilman selkeää päämäärää. Tiimin keskusteluihin en useinkaan tuo omia näkökulmia tai mielipiteitä vaan annan liian helposti periksi, jotta asioissa päästään eteenpäin, vaikka ajattelisinkin aiheesta ihan eri tavalla. Nämä asiat ovat selkeästi näkyneet saamissani palautteissa ja tuloksien puutteena.

Olen herännyt näihin edellä mainittuihin haasteisiin kunnolla nyt tänä syksynä ja olen päätynyt pohtimaan ongelmieni juurisyitä esseissä ja henkilökohtaisissa keskusteluissa. Lopputulemana olen päätynyt siihen, että toimin parhaiten, kun pystyn noudattamaan selkeää strategiaa, josta näen mitä minun pitää tehdä, missä järjestyksessä asioita pitäisi hoitaa ja milloin ne pitäisi tehdä. Tämän oivalsin, kun lähdin miettimään miksi akatemian kirjapisteet olen aina onnistunut hoitamaan ajoissa, mutta projektitoiminta ja muut osa-alueet sakkaavat välillä todella pahasti.

Joku saattaa nyt pohtia, että miten helvetissä tämä nyt liittyy millään tavalla sinisen meren strategiaan ja mikä se ihmeellinen näkökulma oikein on. Hyvä kysymys ja pääsemmekin nyt suoraan asian ytimeen. Sinisen meren strategia tosiaan on suunnattu liiketoiminnan kehittämiseen, mutta itse ajattelen erityisesti kirjan nelikenttä työkalun soveltuvan todella hyvin myös itsensä kehittämiseen ja henkilökohtaisen toimintastrategian luomiseen. Niinpä tämä oman näköiseni innovaatio liittyykin juuri siihen, miten kirjan oppien avulla jokainen pystyy rakentamaan henkilökohtaisen strategia mallin, jonka avulla omien kehityskohteiden tunnistaminen helpottuu ja niiden kehittämiseen tulee samalla selkeä suunnitelma.

Seuraavaksi tietenkin joku nyt sanoo, että miksi en vain tee perinteistä SWOT-analyysia ongelmistani. SWOT on kyllä mielestäni erittäin hyvä työkalu omien haasteiden tunnistamiseen, mutta siitä puuttuu strategisuus. SWOT perustuu kuitenkin vain hyvien ja huonojen asioiden tunnistamiseen, mutta sinisen meren nelikenttä tuo siihen yhteyteen selkeän suunnitelman, jota noudattaa ja, jotta saatte varmasti kiinni tästä ajatuksestani, aion tähän alle luoda oman nelikenttäni.

Supista Epävarmuutta, peesausta, selittelyä, sulkeutuneisuuttaPoista Tekosyyt, aikaansaamattomuus, mukavuusaluetta, vertailu muihin,
Luo toimivat työskentelymallit, itsevarmuutta, rohkeutta, armollisuutta itseesi,Korosta Omia mielipiteitä, omia tunteita, omia vahvuuksia ja heikkouksia, omia tavoitteita ja onnistumisia

Tässä on nyt näkyvillä minun oma nelikenttä strategia. Kuten kuvasta näkyy neljästä nelikentästä, muodostuu toimintasuunnitelma, mitä pitää tehdä ja mitä pitää vähentää tai poistaa. Toki paras mahdollinen tilanne on, kun tämän pohjalta tekee vielä laajemman suunnitelman tavoitteineen päivineen. Mutta tämä jo itsessään on hyvä alku omalle kehittymiselle ja omien haasteiden taklaamiselle.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti