Sinisen meren strategia

Kirjoittaja: Veeti Leppänen

17 helmikuun, 2024

Lähdeteos: Sinisen meren strategia

Lähdeteoksen kirjoittaja: W. Chan Kim & Renee Mauborgne

Teoriapisteet: 3

Sprintin toiseksi kirjaksi valikoitui todellinen tiimiakatemia klassikko. Kirja, joka varmasti löytyy tiimiakatemian top 5 suosituksista. Kyseessä on tietenkin Kim, W. Chan Sinisen meren strategia. Meillä oli juuri koulutusohjelman viimeinen kerta. Koulutusohjelmassa viimeisen reilun puolen vuoden aikana lähestulkoon jokaisella jaksolla lukemiseksi on suositeltu Sinisen meren strategiaa. Koen, että olen todellakin velkaa tämän kirjan lukemisen ja toivonkin minulla olevan paljon reflektoitavaa omaan johtamiskokemukseen liittyen. Olemme vähän sivuuttaneetkin kirjaa jo jaksoilla, mutta kiva tutustua oikeasti kokonaisuuteen. Mielenkiintoista päästä pohtimaan kirjaa hyödyntäen mitä kehitettävää itselle on jäänyt käteen näiltä koulutusohjelma jaksoilta. Kirjaa löytyi kuitenkin suomennettuna vain painettuna kirjana, joten aikani ei millään olisi riittänyt lukea tällaista vähän pidempää ja aiheena haastavampaa kirjaa koulutusohjelman aikatauluilla. Koin myös, että kirjan englanninkielisen version kuunteleminen äänikirjapalvelusta ei olisi ollut hyvä ratkaisu, koska varmasti niin moni asia olisi mennyt ohi ja kirjassa olisi käytetty varmasti todella haastavia termejä. Hyödynnän tässä reflektiossa sinisen meren strategiaa oman johtamishaasteiden edistämiseksi.

Jatkuva innovointihan on välttämätöntä ja sinisen meren strategia korostaa, että se on osa jatkuvaa prosessia. Organisaation laaja osallistuminen strategiaprosessiin on myös tärkeää, ja johtajien on luotava kannustava ilmapiiri, joka tukee ideoiden syntymistä kaikilta organisaation tasoilta. Kulttuuri onkin yksi tärkeimmistä vaikuttavista tekijöistä, jotka vaikuttavat strategioiden ja tavoitteiden saavuttamisiin. Johtajuuden viimeisessä tapaamisessa saimme vieraaksi mielenkiintoisen henkilön Telialta. Riikka Vesterinen on Telialla 10 v työskennellyt muutosjohtaja. Riikka kertoi, että jos ei strategiaan päästä tai yhteinen tavoite ei täyty, on yrityskulttuurilla siihen isoin vaikutus eli lähes 40 % syy-seuraussuhde. Tutkimuksen loput prosentit koostuvat johdon vastuusta ja järjestelmistä.

Menestyäkseen strategisesti johtajuudessa on luotava strategiaprofiili, joka tarjoaa kaksi avainkäyttötarkoitusta. Ensinnäkin se auttaa minua hahmottamaan nykyisen johtaja tilanteeni ja toiseksi se paljastaa, mihin minun kannattaisi panostaa tällä hetkellä. Strategiaprofiilin laatiminen, erityisesti arvokäyrää määriteltäessä, edellyttää neljän ratkaisevan kysymyksen esittämistä. Näiden kysymysten avulla pyritään selvittämään jotain, mikä erottuu alan vallitsevista käytännöistä:

Supista – Mitä piirteitä tulisi vähentää omassa johtamisessa?

Luo – Toimivat työskentelymallit, itsevarmuutta, rohkeutta, armollisuutta itseesi

Korosta – Mitä tekijöitä tulisi korostaa selvästi enemmän omassa johtajuudessa?

Poista – Mitkä toimintamallit olisi hyvä poistaa omasta johtamisesta?

Jos mietin strategiaa omaan johtamiseen liitettynä, kuten sitä on itselle pitkään suositeltu, sen voi tiivistää seuraavasti.  Kiteytettynä ”Sinisen meren strategia” tarjoaa johtamisen näkökulmasta lähestymistavan, joka korostaa innovaatiota, arvonluontia ja organisaation laajaa osallistumista strategiaprosessissa. Johtajat tarvitsevat kyvyn nähdä pidemmälle, kuin perinteisiin kilpailumalleihin ja rohkeutta luoda uusia mahdollisuuksia organisaatiolleen.

”Korosta”. Esimerkillinen johtaminen on ollut vahvuuteni ja sinisen meren strategia vahvistaa sen tärkeyttä. Olen pyrkinyt luomaan positiivisen ilmapiirin ja motivoimaan tiimiäni. Kuitenkin tarkasteltaessa strategiaa, huomaan sen myös mahdollisuutena kehittyä muiden ohjaamisessa uusiin haasteisiin ja luovaan ajatteluun. Voisin rohkaista tiimiäni näkemään laajemmin ja etsimään innovatiivisia lähestymistapoja ongelmiin. Maanläheinen ja helposti lähestyttävä johtamistyylini on ollut tehokas ja sinisen meren strategian kautta ymmärrän, että tämä voi toimia tulevaisuudessa myös kilpailuetuna. Tulevaisuudessa kannattaa jatkaa avointa viestintää ja rentoa ilmapiiriä, jotka tukevat uusien ideoiden syntyä. Olisi hyvä opetella lisää keinoja innostaa tiimiä ilmaisemaan luovuuttaan ja tuomaan esille innovatiivisia ajatuksia kaiken muun tueksi. Suurten ryhmien johtamisen ja tilan hallinnan haasteet ovat tunnetusti monimutkaisia. Itsellä tämä on myös ainakin henkinen kehityksenkohde. Isompien ihmismäärien johtaminen ihan pelkästään ajatuksena on epämiellyttävä ja vähän ahdistava. Johtunee siitä, että toimin dialogeissa ja muissakin tekemisessä aina parhaiten pienemmässä porukassa. En usko, että ratkaisuna voi olla mikään muu, kuin tämän harjoittaminen käytännössä.

”Luo”. Tulevaisuudessa toimintamallinani voisi olla tiukempi johtamistyyli. Tämä voisi tuoda nopeampaa päätöksentekoa, sekä selkeyttä ja tehokkuutta. Vaikka olen tähän asti korostanut esimerkillistä, maanläheistä ja helposti lähestyttävää johtamista, voisi otteiden pieni tiukentaminen olla paikallaan, eikä näiden tarvitsisi välttämättä poissulkea toisiansa.

”Supista”. Omassa johtamistyylissä voisin tällä hetkellä vähentää itsekeskeistä ajattelua. Tällä tarkoitan sitä, että jos itse en ole luova niin miksi olettaisin, että tiiminikään ei olisi. Kun yritän johtaa esimerkillä siitä saattaa jossain tällaisissa tilanteissa olla myös haittaa.

”Poista”. Olen monissa johtamistilanteissa myös liian itsekriittinen ja ajattelen liian paljon mahdollisia seurauksia. Monissa asioissa olen aikaisemminkin ollut itsekriittinen ja ainoa keino, mikä siihen on omalla kohdalla auttanut, on ollut toistot ja palautteen kerääminen omasta tekemisestä.

Yhteenvetona sinisen meren strategian soveltaminen omiin johtamisperiaatteisiini oli mielestäni todella kannattavaa. Tämä sai aikaan paljon pohdintaa, sekä ideoita uusista mahdollisuuksia ja uskon tämän auttavan ratkaisemaan kohtaamiani haasteita. Kirja kokonaisuudessaan todella hyvä, joskin omasta mielestä suhteellisen raskas kirja lukea. Voin kirjaa suositella oman itsensä tai oman organisaation kehittämiseen!

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti