Sinisen meren strategia

Kirjoittaja: Elias Uguccioni

16 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Blue Ocean Strategy

Lähdeteoksen kirjoittaja: W. Chan Kim, Renée Mauborgne

Teoriapisteet: 3

Päätimme tiimimme kesken pitää kirja treenit ja kirjaksi valikoitui tämä, joka oli mielestäni tosi hyvä, sillä siitä, sai konkreettisia oppeja ja se sisälsi paljon teoriaa. Kirjaa oli vaikea löytää mistään, sillä se oli kaikkialta jo lainattu, joten päädyin kuuntelemaan kirjaa englanniksi, joka oli hyvä asia sillä kirjaan, piti keskittyä tarkemmin eikä tullut tehtyä muuta samalla. Vähän hirvitti lähteä kuuntelemaan tätä Englanniksi, koska olin kuullut, että kirja sisältää paljon teoriaa, selvisin kuitenkin hyvin siitä ja sain kirjasta paljon irti.

Sinisenmeren strategialla tarkoitetaan jotain mitä ei jo muut yritykset tee. Jotain missä ei ole jo kilpailua. Jotain mikä houkuttelee uusia asiakkaita. Sillä on tarkoitus luoda markkinarako, johonkin mitä ei vielä ole olemassa ja mitä tulevaisuudessa pidetään itsestään selvyytenä. On todella haastavaa lähteä keksimään väkisin jotain mille olisi oikea markkinarako vaan ne ideat usein syntyvät sen tuotteen tai palvelun tarpeesta. Kysymys kuuluukin miten löytää uudet asiakkaat, onko tuotteelle oikeasti muillakin tarvetta, miten jo jotain olemassa olevaa saataisiin kehitettyä niin, että sille ei ole kilpailijoita.

Suurin osa yrityksistä toimii punaisenmeren strategialla mikä tarkoittaa sitä, että heillä on samanlaiset säännöt, valmis toimintaperiaate, joka on kaikissa yrityksissä suunnilleen samanlainen, kilpailu on kovaa jo valmiiksi luodulla alustalla. Usein punaisessa meressä menestyy ne yritykset, joilla on eniten rahaa ja suurimmat verkostot tai markkinointi on todella onnistunut. Moni yritys havittelee siniselle merelle ainakin jossain osin, mutta usein sinne tie kulkee punaisen meren kautta, mikä saattaa olla hyvä varsinkin uusille yrityksille, sillä punaiselta mereltä oppii alan asiakkaiden ostokäyttäytymistä.

Kirjaa tarjoaa neljä kysymystä erottumisen tueksi.

  1. Mitkä toimialalla selviönä pidettävät tekijät tulisi poistaa?
  2. Mitä tekijöitä tulisi supistaa selvästi alan normia vähäisemmiksi?
  3. Mitä tekijöitä tulisi korostaa selvästi enemmän kuin alalla on totuttu?
  4. Mitä sellaisia tekijöitä tulisi luoda, joita alalla ei ole koskaan tarjottu?

Olen itse ollut aina enemmän Punaisenmeren leirissä, sillä sinisenmeren strategia oli itselleni aika uutta ennen kirjan lukua. Yllä olevia kysymyksiä apuna käyttäen on helpompi lähteä miettimään kilpailijoista eroavaa strategiaprofiilia. Kun uusi profiili on löytynyt, lähdetään etsimään uutta markkinarakoa kokonaan uudelle asiakaskunnalle.

Uskon, että kirjasta oli valtavasti hyötyä niin minulle, kuin koko tiimillemme. Tulemme vielä varmasti käyttämään sinisenmeren strategiaa johonkin palveluumme. Moni rupesi varmasti heti miettimään jo olemassa olevista projekteista ja palveluista olisiko niitä mahdollista saada muokattua enemmän sinisenmeren suuntaan. Itse lähdin pohtimaan Kulman Pojat kiinteistöhuolto projektiamme, mutta huomasin aika nopeasti, että se oli yllättävän haastavaa keksimällä keksiä jotain millä erottuisi kilpailijoista radikaalisti. Joten rupesin etsimään tunnettuja esimerkkejä ja vastaan tuli tosi paljon yrityksiä, joita en osannut kuvitella olevan sinisenmeren strategian yrityksiä, sillä ne ovat nykyään niin itsestään selvyyksiä.

Nintendo Wii on tänä päivänä varmaan kaikille tuttu, sillä se on yksi tunnetuimmista sinisenmeren strategia esimerkeistä. Nintendo ei olisi pystynyt kilpailemaan punaisessa meressä Xboxin ja Playstationin kanssa vaan onnistui luomaan kokonaan uuden markkinaraon uudelle konsolille mistä puuttui tiettyjä ominaisuuksia ja grafiikka oli huonompi, mutta siinä oli langattomat ohjaimet, jotka ohjasivat pelejä liikuttamalla ohjainta, se oli yksi syistä miksi siitä tuli koko perheen suosima pelikonsoli. Lisäksi se, että siitä oli karsittu ominaisuuksia, mahdollisti konsolin huomattavasti edullisemman hinnan.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti