Sijoittajaksi 7 päivässä

Kirjoittaja: Elina Korhonen

21 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Sijoittajaksi 7 päivässä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Unna Lehtipuu & Merja Mähkä

Teoriapisteet: 2

Kirja on jaettu seitsemään eri lukuun, jolloin voi lukea luvun per päivä. Tällöin viikon aikana on kerennyt lukea koko kirjan, ja valmis aloittamaan sijoittamisen; niin kirjan nimi lupaa. Lukemisen jälkeen pitäisi siis olla valmis ostamaan ensimmäiset osakkeensa tai rahastonsa aivan itse. Kyseinen kirja oli ensimmäinen sijoitusaiheinen jonka luin, ja pidin siitä sen selkeyden vuoksi. Mielenkiintoa piti yllä helppolukuisuus ja asioiden selittäminen niin auki, että untuvikkokin ne ymmärtää. Myös ihmisten tarinat omista sijoitusuristaan ja heidän vinkkien jakaminen inspiroi, ja toi aihetta lähemmäksi. 

Itseäni sijoittaminen on alkanut kiinnostaa viime aikoina todella paljon, jonka vuoksi halusin lukea myös tämän kirjan. Sijoittamisessa kiinnostaa sen eri muodot ja lukemattomat mahdollisuudet; asunto-, rahasto- ja osakesijoittaminen. Haluan itse alkaa sijoittaa sen vuoksi, että olisin lähempänä taloudellista riippumattomuutta. Sainkin kirjan jälkeen tehtyä kattavat suunnitelmat henkilökohtaiseen elämään, joihin laadin mm. aikataulua, budjettia ja toimialalistausta.  

Opin tärkeitä sijoittamisen tunnuslukuja ja käsitteitä. Ymmärrän myös alan sanastoa ja termejä paremmin, mm. osakesäästötilin ja arvo-osuustilin erot, pörssikurssin tulkintaa, osinkojen jakoa ja järkevää osakepoimintaa. Kirjassa keskityttiin neuvomaan pääosin osakkeisiin ja rahastoihin sijoittamiseen, vaikka myös asuntosijoittamista sivuttiin eri ihmisten tarinoissa. Itseäni kiinnostaakin nimenomaan asuntosijoittaminen; vaikka jotkut sanovatkin, ettei asunnot ole järkevä sijoituskohde. Yksi haaveistani olisi ostaa remonttikunnossa/vanhoja asuntoja, joita saisin itse remontoida yhteistyökumppaneiden kanssa. Täten nostaisin niiden arvoa ja myisin eteenpäin tai laittaisin vuokralle. 

Aloin miettimään, pystyisinkö yhdistämään asuntosijoittamisen jo akatemia-arkeen, ja päästä oppimaan siitä jo nyt opiskeluvaiheessa. Koska minua kiinnostaa oston lisäksi asuntojen suunnittelu, remontointi ja markkinointi, niin mahdollisuuksiahan on monia. Voin tavata alalla työskenteleviä ihmisiä, yrittää päästä mukaan johonkin aiheeseen liittyvään projektiin ja kerätä verkostoja jo nyt. Laitoin asian heti käytäntöön, ja pistin linkkarissa muutamat viestit löytämilleni ammattilaisille. 

Tärkein oppi kirjasta oli se, että sijoituksia kannattaa ja pitää hajauttaa. Niin ajallinen, toimialan kuin alueellinen hajautus tuo takuita sille, että aina joku sijoituksista menestyisi. Kannattaisi sijoittaa sellaisiin toimialoihin, jotka menestyvät vaikka sataa. Myös sellaisiin, jotka menestyvät vain auringonpaisteella. Tällöin aina joku osake olisi tuottava. 

Vaikka kirjan luettua tiesin aiheesta enemmän ja olin oppinut uusia asioita, niin en silti sanoisi että olisin täysin varma lähtemään sijoittamaan. Aloin kuitenkin pohtia sitä, mitä sijoittaminen tulevaisuudessa mahdollistaisi, tai toisaalta taas jättäisi mahdollistamatta. Suurin virhe sijoittamisessa olisikin siis se, että jättää sen tekemättä. Sijoittamiseen pätee samat lait kuin kaikkeen muuhunkin tekemiseen; sitä oppii vain tekemällä. Ei alussa voikaan olla ammattilainen ja tietää kaikesta kaikkea, vaan matkan varrella oppii niin käytännön, teorian kuin ammattilaisten avulla. Sijoittaminen parhaimmillaan on moninkertaisesti tuottavampaa kuin pelkkä säästäminen, joten täten se kuulostaa todella houkuttelevalta vaihtoehdolta; johon aion tarttua! 

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti