Sanojen supervoima

Kirjoittaja: Teemu Vänttilä

27 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Sanojen supervoima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Martti Vaalahti

Teoriapisteet: 2

Sanojen supervoima – Martti Vaalahti                                                         Teemu Vänttilä

Kuuntelin Martti Vaalahden kirjoittaman kirjan Sanojen supervoima. En osannut odottaa kirjalta oikein mitään. Rehellisesti sanottuna halusin ottaa sen kuunteluun, koska huomasin, että kirja ei ole kovin pitkä. Viimeisimmissä kuunnelluissani kirjoissa on ollut paljon asiaa ja ne ovat olleet todella pitkiä. Huomaan, että keskittymiseni on herpaantunut kirjoissa usein ja en saa niistä kaikkea oleellista irti, kun tiedän niiden olevan niin pitkäkestoisia. Siksi valitsin nyt tämän kirjan, koska tiesin, että tämän kirjan pystyn kuunnella ongelmitta ja keskittymiseni pysyy koko ajan asiassa. Ja niin myös kävikin.

Kirjassa puheeksi tulee, että kieli on maailman voimakkain ja vaikuttavin ase, jota ei pidä koskaan aliarvioida. Kirjassa Vaalahti kertoo myös, että maailma on luotu sanojen voimalla. Sanat ovat valtaa tässä maailmassa. Tällä hetkellä sanojen valtaa käytetään Ukrainan-sotatilanteessa. Venäjä pyrkii pelottelemaan muita sanoillaan ja puheillaan. He pyrkivät hankkimaan kunnioitusta ja valtaa suurilla puheillaan. Ei tietenkään pidä aliarvioida heidän sanomisiaan, mutta kyllä välillä huomaa, kun jonkun sanat ovat jo liian kunnianhimoisia ja rönsyileviä. On mielestäni tyylikästä olla itsevarma, mutta useat venäjän lausunnot lähtevät yksinkertaisesti käsistä. Pääsääntöisesti poliitikot ja valtioiden päämiehet ovat hyviä puhumaan, ja heillä on kyllä tieto siitä, kuinka missäkin tilanteessa kuuluu puhua ja millä sanoin. Heidän työnsä suurin vastuu on puhua kansalle ja siinä heidän on oltava hyviä. Heidän on myös herätettävä tunteita puhuttavalle yleisölle, koska se vetoaa ihmisiin.

Tämän päiväisellä medialla on valtava rooli meidän yhteiskunnassamme. Useat uskovat liian sinisilmäisesti median sanoihin ja se ei ole hyvä juttu. Ei nykypäivän mediat ainakaan suomessa saa valehdella tai kertoa väärää tietoa, mutta usein esim. uutisotsikot ovat sanojen voimin kirjoitettu niin, että se saa ihmisen kiinnostumaan aiheesta jonkin muun takia. Uutista pidemmälle lukiessa huomaa, että uutisotsikko sai huijattua minut lukemaan tämän. Otsikossa ei valehdeltu, mutta se oli kirjoitettu niin, että se sai jonkin kuulostamaan hullunkuriselta tai uskomattomalta. Toimittajat ovat täysiä ammattilaisia varsinkin suurimmissa mediatoimistoissa. He kyllä tietävät mikä ihmisiä kiinnostaa ja miten lukijat saadaan houkuteltua.

Tuntuu oudolta, mutta samalta hauskalta ajatella miten jokin yksi sana tai lyhyt lause voi pilata tai pelastaa jonkun päivän. En kuitenkaan halua uskoa, että joku tarkoituksella haluaisi pilata toisen päivän käyttämällä vääriä sanoja tai lauseita. Uskon, että ihmisillä on kuitenkin aika suurimmaksi osaksi tahto tehdä hyviä asioita ja pyrkiä auttamaan muita sanoin tai teoin. Self-talk on iso osa sitä, miten puhut toisille ja miten käyttäydyt arkisissa kohtaamisissa. Omat pohdiskelut vaikuttavat paljon siihen, miten kohtelet muita. Sitä ei todellakaan välttämättä aina tajua, minkälaisen vaikutuksen voit tehdä omilla ajatuksilla päivän kulkuun ja omaan yleiseen fiilikseen.

Itse tykkään suorasta palautteenannosta. Haluan, että saan palautetta suoraan ja kovasti, mutta teen niin myös itsekin. Olen tottunut siihen urheilumaailman kautta. On kuitenkin tärkeä miettiä aina millaista palautetta antaa ja kuinka kovasti. Ei ole suotavaa aina kertoa sitä, mitä ensimmäisenä mieleen tulee. On parempi miettiä kerta tai kaksi ja sen jälkeen vasta antaa palaute. Myös suuttuneessa mielentilassa ei ole ehkä järkevää koittaa antaa palautetta. Ihmiset ottavat palautetta eritavoin vastaan ja tiimimmekin kesken on tiedotettava, että miten kenellekin voi antaa palautetta. Mieluummin jakaa hyvää sanomaa omilla sanoillaan kuin pahaa. Kirjasta opiksi jäi se, että sanat oikeasti ovat todellinen supervoima, jos niitä vain osaa käyttää oikein. Olen miettinyt joskus, että onko sanoilla oikeastaan minkäänlaista merkitystä, kun ne unohtuvat kuitenkin jossakin vaiheessa. Kirjan kuunneltuani ymmärsin, että kaikki sanomani asiat ovat oikeasti tuoneet minut tähän nykytilanteeseen. Kaikella sanomallani on ollut merkitystä. Tärkeimpiä sanoja on ne mitä sanot itsellesi usein, silloin osaat hyödyntää niitä parhaiten ja muokata sopiviin tilanteisiin. Toivottavasti ne ovat jokaisella mukavia sanoja. Jatkossa itsekin pyrin valitsemaan sanavalintani siten, että ne luovat toiselle hyvän fiiliksen, mutta etenkin myös itsellenikin.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti