Sanojen supervoima

Kirjoittaja: Iina Laurikainen

6 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Sanojen supervoima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Martti Vaalahti

Teoriapisteet: 2

Sanojen supervoima

Tämän syksyn ensimmäiseksi kirjaksi valitsin Martti Vaalahden sanojen supervoima. Vain vähän aikaa luettuani kirjaa ymmärsin todella mitä sanojen supervoimalla tarkoitetaan. Sanoilla on niin iso merkitys ja valta. Niillä saa paljon aikaiseksi niin hyvää kuin pahaakin, itselle sekä muille. Sanoillasi herätät muissa ihmisissä tunteita ja tunteet ihmiset muistavat. Vaikka periaatteessa nämä asiat ovat melko itsestäänselvyyksiä niin silti koin mielessäni pienen valaistumisen.

Jos haluaa vaikuttaa muihin ihmisiin sanoillaan niin sinun on saatava heidät tuntemaan, että ymmärrät heitä paremmin kuin kukaan muu. Tämä vaatii myös toisen kuuntelemista. Lauseiden muodostamisellakin on jo merkitystä ja sillä mihin tyyliin puhuu. Korostatko negatiivisia asioita vai näetkö tilanteissa myös positiivisen puolen ja puhut kannustavasti. Sanojen voima on myös hyvä muistaa kun esimerkiksi netissä törmää kaikenlaiseen tietoon, sillä kaikkeen et voi täysin luottaa kuitenkaan. Varsinkin jos asia on sellainen mikä herättää paljon mielipiteitä ihmisissä. Itse osaan kyllä mielestäni melko hyvin kuunnella muita sekä ymmärtää mutta aina en vain tiedä mitä vastaisin, ja siitä tulee sitten epämukava olo itselle. Tämä saattaa tapahtua varsinkin sellaisissa tilanteissa missä itse ei ole mukavimmillaan ja ihmiset ovat vieraampia. Joskus saatan myös ajatella että voinko minä nyt sanoa näin tai että onko sanoillani niinkään merkitystä. Välillä myös tuntuu että vaikka haluaisikin jotain sanoa niin suu ei vain aukea, eikä mitään saa sanotuksi sitten. Puhumisestakin olen tainnut saada jonkinlaisen pienen ongelman itselleni. Koen jopa välillä ihan tiimiakatemiallakin ollessa ihan normaaleita tilanteita missä täytyisi jotain puhua niin hankaliksi itselle. Puhumattakaan sitten ihan normaalin elämän erilaisista tilanteista.

Myös sanat joita sanot itse itsellesi, niin niilläkin sanoilla on suuri vaikutus. Siihenkin voi ihan taatusti itsensä opettaa, että mihin tyyliin ajattelee. Meneekö negatiivisen vai positiivisen kautta. Onhan se kieltämättä raskasta olla sellaisen ihmisen kanssa tekemisissä joka näkee vain asioiden huonot puolet eikä juurikaan mahdollisuuksia tai positiivisia asioita. Kuitenkin itselleenkin kannattaisi opetella puhumaan mukavaan ja armolliseen tyyliin eikä olla liian ankara. Tämä itsellänikin on pieni haaste ajoittain. Muuten osaan kyllä mielestäni löytää asioista myös niitä hyviä puolia. Olen kyllä myös sitä mieltä että siten miten itselleen sekä muillekin puhuu, niin on paljon vaikutusta siihen miltä se oma elämä tuntuu. Jos näkee enimmäkseen kaiken negatiivisena niin tuskin se elämä sitten kovin kivalta tuntuu. Ajatuksilla on paljon merkitystä! Tämän yritän myös itsekin muistaa.

Itse koen että en ole kovinkaan hyvä puhumaan. En oikein tiedä miten vakuuttava pystyn olemaan ja en ole kovinkaan selkeä puhuessani. Varsinkin jos asia mistä täytyy puhua tai tilanne on yhtään ”asiallisempi”. Saatan myös helposti ”jäätyä” mikäli tilanne on itselle kovinkin jännittävä tai ahdistava. Oman projektini myötä olen joutunut todella paljon ottamaan yhteyttä ja keskustelemaan monien ihmisten kanssa ja voin kyllä senkin sanoa, että ei siitä ole tullut yhtään sen helpompaa vieläkään. Hieman myös jännittää sillä olen tällä hetkellä lupautunut menemään kahteen eri paikkaan esittelemään lähiruoan verkkokauppaani. Jollain tapaa minua hieman helpottaa se että osaan kyllä kertoa tästä palvelusta, mutta ehkä eniten jännittää vieraat ihmiset sekä se jos tulisi jokin hankala tilanne enkä tietäisi miten toimia tai mitä sanoa. Usein pyrin olemaan liikaa ajattelematta tällaisia asioita, mutta sitten siinä saattaa käydä niin etten ole valmistautunut riittävästi kun tilanne tulee eteen ja sekään ei ole kovin hyvä. Puhumisesta hankalaa tekee myös ehkä se että liikaa miettii mitä toiset ihmiset ajattelee sinusta ja siitä mitä puhut. 

Kirjasta jäi päällimmäisinä asioina itselle mieleen se, että meidän täytyisi osata olla enemmän ystävällisempiä muille, kuunnella heitä, antaa ymmärrystä sekä kiitosta ja osata pyytää myös anteeksi. Ja periaatteessa nämä samat asiat koskevat myös itselleenkin puhumista. Omia sanojaan miettimällä voi saada paljonkin hyviä juttuja aikaiseksi. Sekä onnistua myös työelämässä. Todella avaava kirja varmasti jokaiselle sanojen voimasta.

You May Also Like…

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

21 oppituntia maailmantilasta

Lukiessani Yuval Noah Hararin teosta ”21 lessons for the 21st century” Suomeksi 21 oppituntia maailmantilasta....

0 kommenttia

Lähetä kommentti