Ryhmässä luovuus laventuu

Kirjoittaja: Teemu Hulkkonen

10 toukokuun, 2023

Lähdeteos: Kuinka ideat syntyvät? Luovan ajattelun käsikirja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Saku Tuominen, Jussi T. Koski

Teoriapisteet: 1

Usein tulee ajateltua, että enhän minä ole ollenkaan luova. Viimeisimpänä esimerkkinä: Daily Breadin markkinointia pohtiessa tuli aivoissa heti näkymätön seinä vastaan. Itsestään siitä ei meinannut tulla mitään, joten oli pakko pyytää apua. Apua on aina onneksi saatavilla ja saimmekin Sonjan kanssa enemmän aikaiseksi kuin kahteen edelliseen vuoteen yksin. Oli kuitenkin mielenkiintoista huomata, että oikean kaverin kanssa minullakin alkoi ideoita syttymään hehkulamppujen tavoin. Sonja oli vielä erittäin kannustava sparraaja, eikä todellakaan tehnyt puolesta, vaan auttoi kysymyksillä ajattelun kehittymistä.

Luovuus ei ole yksilölaji, vaikka monesti miellämme niin. Jos ajattelemme luovuutta ja ihmistä, niin väitän tiimissämme ihmisillä tulevan sata kertaa sadasta mieleen ennemmin Helena kuin esimerkiksi Milja + Wiljami kombona, vaikka varmasti yhtä luova tuotos olisi taattu heiltäkin. Jätämmekö muutenkin liikaa luovia asioita yhden hengen harteille, kuin testaisimme pienempiä porukoita toteutukseen? HypeDuona olemme järjestäneet todella monipuolisesti erilaisia virkkareita ja häppeninkejä, tuskin yksin olisi vastaavia toteutunut.

Kuinka me sitten löydämme parhaimmat porukat loppuvuoden 24H-synnytyksiä varten? Kuinka ryhmäjako toteutetaan sillein, että jokaisen luovuus saadaan kukkimaan. Jos minä, Aulis ja Antti oltaisiin yksi porukka, niin väitän jokaisen ajattelevan olevansa epäluova. Kuka on loppuporukasta se tyyppi, joka resonoi Antin luovuutta ja miten löydämme hänet?

Ei kait siinä voi muuta, kun testaa vaan.

Ryhmien luomiseen on kuitenkin joitain apuja käytössä.

Kuinka ideat syntyvät? -kirjassa esitellään ”luovien ryhmien muodostamisen malli”, jota olen hieman modifioinut meidän tarpeidemme mukaiseksi synnytyksissä.

Luovien synnytysryhmien muodostamisen malli

  1. Analysoi synnytyksen menestystekijät

Tehtävänannon ymmärtäminen ja oikeiden osa-alueiden tunnistaminen. Mitä meidän pitää työssämme tehdä, että pääsemme asiakkaan haluamaan tavoitteeseen. Mitkä ovat siis ne osa-alueet, joissa meidän pitää menestyä.

  • Analysoi näiden osa-alueiden osaajat

Kenellä on tähän osa-alueeseen liittyen intohimoa ja kunnianhimoa. Kenellä on syvällisin tuntemus osa-alueeseen.

  • Muodosta luovat synnytysryhmät

Ryhmän jäsenten olisi hyvä olla samanhenkisiä, ajattelutavaltaan tietenkin mielellään erilaisia, mutta jutun olisi hyvä luistaa. Heidän tulee olla yhtä sitoutuneita synnytykseen, sen vuoksi on erittäin tärkeää, että osa-alueet on tunnistettu ja niihin löydetty osaajat.

Meillä on monesti käynyt niin, että aikataulullisten tai kyydityksellisten syiden takia olemme jakaneet ryhmät aika summanmutikassa ja lopputuloksena toisella ryhmällä menee hyvin ja toisella tökkii. Oma osaaminen on ollut paljon puheenaiheena ja etenkin syksyllä on tärkeää, että aletaan hahmottamaan, mihin minusta nyt oikeasti on. Niin synnytyksiin kuin ihan elämäänkin. Synnytyksissä tehtävänannon osa-alueita miettiessä toteutus helpottuu huomattavasti, eikä pääse tapahtumaan sitä kömmähdystä, että alkuinnossa lähetään tekemään aivan väärää asiaa.

Olemme tehneet alustavaa ideointia Iidan kanssa siitä, kuinka tulemme syksyllä harjoittelemaan 24H-synnytyksiä varten. Yksi idea on tehdä omille projekteillemme synnytyksiä siten, että tehtävänanto saadaan vasta paikanpäällä ja kyseisen projektin omistajat eivät osallistu synnytykseen. Tämän kaltaiseen tehtävään yllä osoitettu malli sopisi varmasti erittäin hyvin.

“Find a group of people who challenge and inspire you; spend a lot of time with them, and it will change your life.” — Amy Poehler”

You May Also Like…

Pikku Prinssi

Luemme koko ajan samoja kirjoja. Markkinointi, myynti, johtajuus, markkinointi, myynti, johtajuus… Alkaa tylsistyttää...

LUOVA JÄRKEVYYS

Luovuus, luovat hullut, innovaatioprosessit, strategiat ja workshopit. Ällöjä sanoja… kuulostaa pakottamiselta ja...

0 kommenttia

Lähetä kommentti