Rekrytoija

Kirjoittaja: Elias Uguccioni

24 tammikuun, 2023

Lähdeteos: Rekrytoija

Lähdeteoksen kirjoittaja: Saana Rossi

Teoriapisteet: 2

Miten valita oikea ihminen hommaan

Yritykselläsi on tarve uudelle työntekijälle, työpaikka on kiinnostava ja siinä mahdollista kehittyä eikä palkkakaan ole huono. Hakijoita kyseiseen pestiin on tullut paljon. Osalla heistä on vuosien kokemusta vastaavista hommista, toisilla taas koulutus kyseiseen hommaan, jollakin jopa molemmat. Uskoisi, että olisi helppo päättää ketä kutsuu haastatteluun ja sittemmin palkkaisi töihin. Näin ei kuitenkaan ole, sillä uuden työntekijän palkkaamiseen liittyy aina riskejä, niin taloudellisia, kuin yrityksen maineelle haitallisia. Palkkaisitko yritykseesi mieluummin kivenkovan ammattilaisen, joka on täysi mulkku eikä osaa kommunikoida asiakkaiden kanssa vai henkilön, jolla on uskomattoman hyvät sosiaaliset taidot, mutta ei ole niin rautainen ammattilainen?

Todellisuudessa yrityksen rekrytoija yrittää yleensä löytää välimuodon, joka osaa asiansa ja tulee toimeen asiakkaiden ja muun henkilökunnan kanssa. On olemassa, myös työpaikkoja missä ei ole väliä omaako työntekijä mitään muita taitoja, kuin rautaisen ammattitaidon. Näitä ovat muun muassa hitsaajat, koodaajat yms. ne ovat kuitenkin nykypäivänä harvinaisia.

Rekrytoijan on vaikea päättää kaikista työhakemuksista mitkä ovat varteen otettavia, sillä ei riitä vain tarkastaa kenellä on paras cv. Rekrytoijan pitää miettiä myös sopisiko hakija juuri siihen firmaan, tulisiko hän toimeen muiden kanssa, olisiko hänen arvonsa yrityksen mukaisia. Näiden asioiden takia on vaikea päättää sopiva henkilö varsinkin, kuin yleensä työhaastattelu kestää vain tunnin.

Rekrytointi-ilmoitus

Kirjassa Saana puhuu siitä, miten hän rekrytoi yritykseen uusia työntekijöitä. Tapoja oli monia, joista yleisin oli avoin työnhakuilmoitus, joka laitetaan työnhakusivuille, siinä kerrotaan mitä pestiin vaaditaan, paljonko palkka on ja minkälainen työnkuva tehtävään kuuluu. Toimivana, mutta työläänä tapana rekrytoija etsi sosiaalisesta mediasta eteenkin LinkedInista henkilön, jolla oli jo valmiiksi alan kokemusta. Lisäksi kirjassa puhuttiin siitä, miten erilainen prosessi on rekrytoida työtekijöitä keikkahommiin, joissa tärkeintä oli se, että hommat saadaan tehtyä ja aikataulussa pysytään.

Tulemme tarvitsemaan tulevana kaudella Seppälän Renkaanvaihtoon uusia työntekijöitä, olemme miettineet projektiryhmämme kanssa, miten ja ketä tulemme rekrytoimaan. Rajoittavana tekijänä meillä on taloudelliset asiat ja se, että projekti olisi tarkoitus saada periytettyä seuraaville akatemialaisille. Vaihtoehtoja on silti useita, jos teemme asiasta postauksen koko Akatemian Teams ryhmään, josta suurin osa akatemian yhteisöstä postauksen näkee, tavoittaisi se paljon ihmisiä, mutta suurin osa heistä ei kuuluu meidän etsimään kohderyhmään. Jos kyselemme kiinnostuneita Akatemialla, löydämme varmasti paremmin kohderyhmäämme sopivia henkilöitä, mutta on todennäköistä olla huomaamatta tarpeisiimme potentiaalista henkilöä. Yhden työntekijän olemme jo löytäneet ja se löytyi tuttava piiristämme. Hän oli ilmaissut halukkuutensa tulla Seppälän renkaanvaihtoon töihin projektipäälliköllemme. Olen nyt katsonut miten Kotakahvilan tytöt ja Mylliksen tytön ovat rekrytoineet projekteihinsa uusia työntekijöitä ja pitäneet haastatteluja akatemialla. Mekin tarvitsemme vielä yhden työntekijän, joten aloitamme varmaan myös pitämällä haastatteluja ja niiden perusteella valitsemme mielestämme sopivimman työtekijän.

Haastatteluympäristö

Kirjassa puhutaan paljon haastatteluympäristön tärkeydestä ja siitä miten paljon paremmat lopputulokset saadaan pitämällä haastattelu jossain muualla, kuin ankeassa toimistohuoneessa. Omasta mielestäni olisi todella hauskaa pitää haastattelu lounaan äärellä tai vaikka kävelyllä. Ympäristö vaikuttaa paljon ihmisen luovuuteen, joten esim. metsäpolulla pidetty haastattelu voi tuoda mieleen erilaisia ajatuksia, kuin toimistossa. Ulkotiloissa pidetyssä haastattelussa ei välttämättä ole selkeää rakennetta, mutta se ei tarkoita, että siitä ei saisi toimivaa.

Puhuin aikaisemmin, että aloitamme Seppälän renkaanvaihdolle rekrytoinnin ja mielestäni olisi mukava pitää haastattelut jossain muualla, kuin kankaalla ongelmana tulee kuitenkin se, että on haastavaa ja todella aikaa vievää pitää monelle erilaisia haastatteluja.

Omia kokemuksia

Itse en ole vielä päässyt haastattelemaan muita sillä ei ole ollut tarjota töitä. Omat kokemukseni siis perustuvat toistaiseksi vain haastateltavana olemiseen. Olen ollut neljässä eri työhaastattelussa, joista kolme on pidetty toimistossa ja yksi oli lounaalla. Paikan sain kahdesta, jotka pidettiin toimistossa. Lounaalla pidetty oli mielestäni surkea haastattelu, haastattelija oli hirveän kiireisen oloinen ja vaikutti siltä, että haastattelija oli jo päättänyt, että en saa paikkaa. Suurin osa töistä, joita olen saanut, on tullut tuttujen kautta keikkaluinteisesti rakennustyömaille joihin haastatteluja ei ole tarvittu.

You May Also Like…

Somevaikuttajaksi!

(Markkinoinnin koulutusohjelma) Viimeaikoina somevaikuttajan työ on kiehtonut minua, siksi päätin lukea Emmi Lehtomaan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti