Psyykkinen vahvuus

Kirjoittaja: Oona Manninen

5 maaliskuun, 2023

Lähdeteos: Psyykkinen vahvuus

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jarmo Liukkonen

Teoriapisteet: 2

Voita haasteet – opi hallitsemaan tunteitasi ja ajatuksiasi

Haluatko sinäkin vahvistaa mieltäsi ja luopua stressistä? Liukkosen psyykkinen vahvuus kirja, käsittelee itsetuntemusta ja henkisiä voimavaroja, mikä oli itselleni erittäin tärkeää sekä ajankohtainen aihe. 

Viimeaikoina olen kamppaillut mieleni kanssa. Onneksi kirjassa kerrotaan, että psyykkistä vahvuutta voidaan harjoitella ja kehittää, aivan kuten fyysistä kuntoa. Liukkonen tuo esiin mielenkiintoisia näkökulmia ja käytännön esimerkkejä siitä, miten psyykkinen vahvuus voi auttaa meitä selviytymään elämän haasteista ja ylläpitämään hyvinvointia. Kirjan merkittävin anti on mielestäni se, että se tarjoaa käytännön vinkkejä ja harjoituksia psyykkisen vahvuuden kehittämiseen. 

Psyykkinen vahvuus voidaan kuvata hyvänä itsetuntemuksena, joka edistää itseluottamusta, motivaatiota, itsetuntoa, myönteistä ajattelua ja tunteiden hallintaa. Psyykkisesti vahva henkilö tuntee itsensä ja omat rajansa, ymmärtää tunteidensa alkuperän ja osaa käsitellä ne niin, että hän pystyy hallitsemaan niitä. Tämä kyky auttaa meitä ihmistä selviytymään paremmin elämän haasteista ja vastoinkäymisistä. 

Tunnen itseni, niin ainakin voisin väittää. Osaan havainnoida omaa mieltäni ja reflektoida itseäni. Tunnistan tunteet ja sen mistä ne kumpuavat. Tunteiden käsittely on kuitenkin itselleni hyvin haastavaa ja varsinkin negatiiviset tunteet yritän sivuuttaa. Olen hyvin herkkä ja vaikka se onkin minun vahvuuteni, haluan sen joskus piilottaa muilta. 

Positiivinen ajattelu ja itsekriittisyys

Olen tullut tilanteeseen, jossa mieleni rajoittaa minua valtavasti. En usko itseeni tai uskalla olla rohkea. Kirja esittää useita tapoja, joiden avulla voimme kehittää henkisiä voimavarojamme ja se on syy minkä vuoksi tartuin tähän kirjaan. Haluan lisätä psyykkistä vahvuuttani ja pystyä vastaamaan haasteisiin sekä stressiin paremmin.

Kirja käsittelee positiivisen ajattelun tärkeyttä. Positiivinen ajattelu auttaa löytämään ratkaisuja ongelmiin, luomaan toivoa ja käsittelemään haasteita positiivisella tavalla. Usein haastavissa ja jännittävissä tilanteissa käännyn itseäni vastaan. Lietson itselleni epäonnistumista ja ajattelen vain sitä kuinka huono olen, häviän tai nolaan itseni. Tiedän olevani hyvin itsekriittinen. Itsekriittisyys on tärkeä osa psyykkistä vahvuutta ja se auttaa kehittymään sekä kasvamaan. Se on kykyä arvioida omaa käyttäytymistä ja ajattelua kriittisesti ja rehellisesti. Itsekriittisyys mahdollistaa sen, että pystyn tunnistamaan omat vahvuuteni sekä heikkouteni. Usein kuitenkin itsekriittisyys kääntyy minua vastaan. Silloin sitä on liikaa ja se johtaa alhaiseen itsetuntoon sekä ahdistukseen. Minun on löydettävä tasapaino itsekriittisyyden ja myönteisen ajattelun välillä, jotta voin kehittyä ja kasvaa, mutta samalla säilyttää hyvän itsetunnon ja hyvinvoinnin. Kirjassa ”Psyykkinen vahvuus” annettiin useita vinkkejä, jotka auttavat minua pääsemään tasapainoon ja jotka pyrin muistamaan jatkossa itsekriittisyyden hallitsemiseksi ja positiivisen itsetunnon kehittämiseksi: 

Ole armollinen itsellesi: 

Minun on hyväksyttävä itseni sellaisena kuin olen ja oltava armollinen virheiden sekä epäonnistumisten suhteen. Kaikilla meistä on heikkouksia, eikä niitä kuuluisi hävetä.

Keskity prosessiin, ei lopputulokseen: 

Pyrin tekemään parhaani ja oppimaan uusia taitoja, nauttimalla siitä, mitä teen. Näin voin kasvaa ja kehittyä.

Pyydä palautetta: 

Palautteen avulla voin oppia uusia asioita itsestäni ja kehittää itseäni edelleen. Minun on harjoiteltava palautteen pyytämistä muilta ja sen vastaan ottamista avoimesti ja rakentavasti. 

Sisäinen dialogi

Se miten puhumme itsellemme ja millaisia ajatuksia meillä on itsestämme ja kyvyistämme vaikuttaa merkittävästi psyykkiseen hyvinvointiimme ja psyykkiseen vahvuuteemme. Oma sisäinen dialogi voi olla rakentavaa tai tuhoavaa. Rakentava sisäinen dialogi kannustaa meitä ja auttaa meitä kehittämään itseämme ja taitojamme. Tuhoava sisäinen dialogi sen sijaan on negatiivista ja vahingoittaa itsetuntoamme ja uskoamme omiin kykyihimme.

Omasta sisäisestä dialogista mieleeni tulee heti tilanteet Padel kisoissa, joissa jokaisen lyönnin jälkeen hoen lyöntini olevan paska tai tai se miten esiintymis tilanteissa kerron itselleni aina murtuvani paineen alla. Tästä eteenpäin aion kehittää sisäistä dialogia kohti rakentavampaa suuntaa. Aion kiinnittää huomiota siihen, miten puhun itselleni eri tilanteissa ja mitä ajatuksia minulla on omista kyvyistäni. Näin toivon voivani kehittää positiivisempaa ja rakentavampaa suhtautumista itseeni ja omiin kykyihini, mikä edistää psyykkistä vahvuuttani sekä hyvinvointiani.

Rauhoittumistaipumus ja reagointivalmius

Rauhoittumistaipumus ja reagointivalmius ovat tärkeitä tekijöitä psyykkisen vahvuuden kannalta, ja niiden kehittäminen voi auttaa käsittelemään stressiä tehokkaammin sekä edistää psyykkistä hyvinvointia.

Rauhoittumistaipumus tarkoittaa yksilön taipumusta rauhoittua stressaavissa tilanteissa. Se auttaa yksilöä käsittelemään stressiä ja vastaamaan haasteisiin tehokkaammin.

Reagointivalmius tarkoittaa yksilön taipumusta reagoida nopeasti ja voimakkaasti stressaaviin tilanteisiin. Kirjan mukaan liiallinen reagointivalmius voi johtaa haitallisiin stressireaktioihin ja haitata yksilön psyykkistä vahvuutta.

Mitä vanhemmaksi olen tullut sitä enemmän olen alkanut jännittämään ja stressaamaan pienistä asioista. Kirjan mukaan minulla on siis alhainen rauhoittumistaipumus ja korkea reagointivalmius, koska koen stressiä helposti ja reagoin voimakkaasti stressaaviin tilanteisiin. Esimerkiksi tilanne, jossa olen myöhässä tapaamisesta saa minut jännittämään ja stressaamaan voimakkaasti, ja reagoimaan nopeasti tilanteeseen esimerkiksi ärtymyksen tai paniikin muodossa.

kehittääkseni rauhoittumistaipumustani ja vähentääkseni reagointivalmiuttani minun täytyisi löytää itselleni sopiva keino rahoittua ja käsitellä stressiä. Ehkä minä voisin testailla erilaisia rentoutusharjoituksia sekä meditaatiota Ja kokeilla toimiiko ne kohdallani.

Koska mieleni on jatkuvasti täynnä stressiä ja ahdistusta tekemättömistä töistä sekä kiireistä koin saavani kirkasta juuri minulle sopivan vinkin. ”Huolien hukkaputki” on työkalu, joka auttaa käsittelemään huolia ja pelkoja tavalla, joka ei vie liikaa energiaa tai huomiota pois tärkeistä asioista. Huolien hukkaputken ideana on siirtää huolia paperille kirjoittamalla ne ylös, jotta ne eivät enää pyöri mielessä yhtä voimakkaasti.

 Aionkin jatkossa aina hyödyntää huolien hukkaputkea kirjoittamalla ylös kaikki huoleeni ja pelkoni. Tämä harjoitus auttaa siirtämään huoleni paperille, jotta voin vapauttaa mielen tilaa muiden tärkeiden asioiden käsittelylle. Uskon, että huolien hukkaputken hyödyntäminen auttaa minua vähentämään stressiä ja ahdistusta, kun opin käsittelemään huolia ja pelkoja tehokkaasti.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti