Psykopaatit ympärilläni

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Psykopaatit ympärilläni on jatkoa Thomas Eriksonin kirjalle Idiootit ympärilläni. Kirjassa puhutaan psykopaateista ja siitä, kuinka psykopaatit pystyvät käyttämään hyväkseen toisia ihmisiä. Erikson painottaa kirjassaan psykopaattien suurta määrää väestössä. Hän puhuu psykopaattien empatian puutteesta ja siitä, kuinka helppoa on manipuloida ihmistä, jonka käytöstä osaa tulkita. Tämä kuulostaa hyvin ahdistavalta ja jopa hieman pelottavalta, mutta käy hyvin järkeen.

 

Idiootit ympärilläni kirja auttoi minua ymmärtämään itseni ja muiden ihmisten käytöstä. Tästä on ollut paljon apua ihmisten kanssa työskennellessäni. Jokainen ihminen ajattelee tilanteissa eri tavalla ja pitää eri asioita sosiaalisessa käyttäytymisessä tärkeänä. Koska Erikson kertoo psykopaatit ympärilläni kirjassaan psykopaatteja olevan jopa 4% väestöstä, tuntuu persoonallisuustyyppien manipulointitaktiikoiden olevan hyvin huolestuttavia. Koska psykopaatit eivät koe empatiaa, ovat he valmiita uhraamaan kenet vaan oman etunsa puolesta. Annetaanko kirjassa siis vinkkejä psykopaatille huomaamattomampaan toimintaan?

 

Miten manipuloit keltaista ihmistä – miten manipuloit minua?

Itse koen olevani suuriltaosin keltainen ihminen. Keltaisille ihmisille sosiaaliset piirit ovat hyvin tärkeitä elämässä. He haluavat olla pidettyjä ja koko ajan äänessä. He ovat työpaikan pellejä ja niitä ihmisiä, joilta ei saa suunvuoroa. Erikson kertoo kirjassaan paljon erilaisia tapauksia, joissa psykopaatti on ottanut näppeihinsä ihmisen ja tuhonnut hänet totaalisesti. Erikson ottaa kirjassa esimerkiksi Lassen ja Annan tapauksen. Anna on psykopaatti ja Lasse hyvin keltainen ihminen. Koska Lasse on keltainen, häneen pystyy parhaiten vaikuttamaa sotkemalla hänen sosiaaliset piirinsä. Anna levittelee juoruja ja saa Lassen laittamaan välit poikki tämän parhaan ystävän Simon kanssa. Jos Simo ja Lasse haluaisivat korjata välinsä, järjestää Anna jonkun kohtauksen, mistä syystä tätä ei tapahdu. Anna ei myöskään päästä Lassea käymään ulkona muiden ihmisten kanssa tai sosialisoitumassa erilaisissa tapahtumista. Anna tekee Lasselle selväksi, että hän on ainut ihminen, joka Lassella on. Näin Anna pitää Lassen itsellään manipuloitavana.

 

On hullua huomata, että tässä tavassa manipuloida keltaista ihmistä on selvästi perää. Pidän itse sosiaalisia suhteita hyvin tärkeänä monella tapaa. Ne pitävät minut järjissäni, ja niiden avulla jaksan tehdä jokapäiväisiä asioitani. Nautin ihmisten kanssa olemisesta ja keskustelemisesta. Tämä olisi juuri se tapa, millä minua kannattaisi lähteä manipuloimaan. Myös ihmisten mielipiteet, ovat minulle välillä liiankin tärkeitä. Jos saisi kuulla olevani hyvin vihattu ihminen ja että kaikilla olisi minua vastaan jotain, vaikuttaisi se varmasti omaan mielenterveyteeni.

 

Vaikuttamisen mahdollisuus

Ainakin minulla on nyt taidot lähteä manipuloimaan tiimiläisiäni. Tämä ei kuitenkaan kuulosta reilulta tai loppujen lopuksi kovin toimivalta tiimityöskentelyltä. On kuitenkin hyvä olla tietoinen erilaisista ihmisten omaavista piirteistä. Ihmiset vain oikeasti ovat erilaisia. Toiset asiat tuottavat toisille päänvaivaa ja henkistä ahdistusta, kun taas toiset eivät asiasta hätkähdäkkään. Ajan kuluessa opimme tuntemaan tiimimme jäsenet hyvin. Tällöin tulet oppimaan sen, miten kenellekkin ihmiselle kannattaa asiat selittää. Missä menee manipuloinnin ja ”hyvän ihmistuntemuksen” raja? Onko oikein käyttää tietylle ihmistyypille tarkoitettuja sosiaalisia menetelmiä tiimissä, jossa pitäisi vallita täydellinen luottamus tiimiläisten keskuudessa?

 

Mielestäni on okei olla tietoinen tiimilaisten luonteenpirteistä. Joidenkin asioiden kanssa on vain helpompi lähestyä sellaista ihmistä, joka hyppää heti mukaan eikä välttämättä halua tutkia kaikkia asioita itse ensin. Jokaisesta tiimistä löytyy ihmisiä, joille faktat ja perusteellinen tutkimustyö on hyvin tärkeää. Löytyy kuitenkin myös ihmisiä, joilta tulee ideoita puolentunnin välein, mutta toteuttamisen menetelmästä tai kannattavuudesta ei ole mitään tietoa. Itse olen hyvinkin tällainen ihminen. Kirja auttoi minua tajuamaan kunnolla sen, että ihmiset ovat erilaisia ja se on vahvuus. Käytämme hyväksi kaikkien osaamista ja luonteenpiirteitä, jotka vievät meitä tiiminä eteenpäin. Vaikka olisimmekin kaikki hyvin tietoisia toistemme ihmistyypeistä ja siitä miten meitä kannattaisi lähteä manipuloimaa, meillä ei tietenkään ole tarvetta tuhota toistemme elämiä, vaan olemme tulleet Tiimiakatemiaan kehittymään yhdessä ja ottamaan kaikki irti ihmisten tiedoista ja taidoista. Opimme toisiltamme, eli tarvitsemme toisiamme. On kuitenkin mukava tietää tunnistavani sen, jos joku päättääkin käyttää kirjan oppeja oman etunsa ajamiseen.

 

Sain siis kirjasta hyvin paljon irti. On tärkeä tietää, ettei jokaiseen ihmiseen kannata sinisilmäisesti luottaa. Jokaisella ihmisellä on oma kohta, johon on helppo iskeä. Jos tunnistaa omat heikkoutensa, on helpompi puolustautua ihmisiä vastaan, jotka nauttivat toisten epäonnistumisesta ja kärsimyksestä. Samalla näitä heikkouksia on helpompi lähteä kehittämään niin, ettei ole ensimmäisen psykopaatin hallussa.

 

 

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti