Peruspeliä johtaja! Peruspeliä!

Kirjoittaja: Alpertti Korhonen

17 tammikuun, 2021

Lähdeteos: Peruspeliä johtaja! Peruspeliä!

Lähdeteoksen kirjoittaja: Eero Kukkola

Teoriapisteet: 2

En ole koskaan ollut oikein johtamisroolien perään, mutta niin niitä välillä langetetaan minunkin niskaani. Aikoinaan armeijassa jouduin aliupseeriksi ja sehän menikin mainiosti. Tiimiakatemian alussa osoitin kiinnostumiseni tiimiliiderin rooliin ja nyt hiljattain tiimin markkinointipäälliköksi, mutta kumpaakaan pestiä ei minulle suotu. Anyhow jo oli aikakin lukea joku johtamiseen liittyvä opus.

 

Määritä itsellesi ja yrityksellesi megatrendit, visio, missio, strategia, arvot, prosessit ja kehityshankkeet, mutta muista kuitenkin kysyä tärkeä kysymys: ”Teenkö minä ja organisaatio oikeita asioita?” Vision tarkoitus on vahvistaa organisaation omaa itsetuntoa vilauttamalla kuvaa jostain kaukaisesta tulevaisuudesta. Visio ei ole sitä, että keksitään joku pirteä iskulause, jota kukaan ei ymmärrä tai sisäistä. Riittää, että visio kertoo mihin olemme menossa ja miten. Sawakella on kyllä arvonsa ja jonkinlainen visio sekä missiokin tehtynä, mutta ne tuppaavat hautautumaan jonnekin teamsin digitaalisiin laatikostoihin ja harvoin niitä mietiskellään. Uudet pälet ovat kyllä skarpanneet aika isosti, niin ehkä strategisiin asioihinkin saadaan otetta.

 

Tässähän on kaksi vaihtoehtoa; joko seuraat muita tai laitat muut seuraamaan sinua. Yrityksen ollessa hyvä imitoija, matkii se hyvin nopeasti, halvalla ja tarjoaa siten vastinetta rahalle. Jos et tiedä parempaa, kopioi paras. Paranna kilpailijoiden innovaatioita. Tiimiakatemialla yksi hyvä puoli on se, että ihan ilman corporate spyingiakin laitetaan opit jakoon ja voi ottaa mallia, milloin miltäkin tiimiltä toimivista tekniikoista. Ei pidä kysyä onko tämä käytäntö hyvä, vaan pohdittava onko tämä käytäntö sopiva meille.

Strategisen johtamisen viisi tehtävää ovat: vision ja toiminta-ajatuksen muotoilu (visio), päämäärien ja tavoitteiden asettaminen, strategian luominen, jalkauttaminen ja toimeenpano sekä toiminnan arviointi ja uudelleen suuntaus.

 

 

Johtamisen periaatteet ja opit voi opetella kirjoista, mutta todellista johtajaa sinusta ei tule ennen kuin olet tehnyt sitä käytännössä lukuisia kertoja. Tosiaan akatemian aikana ainut johtamishomma mikä minulla on ollut, on valmistujaisten projektipäällikkyys. Ennen tuohon ryhtymistä en ollut oikein johtamisteoriaa lukenut sitten yhtään, mutta ei olisi kyllä ollut haitaksi. Ei tullut kyseistä hommasta nyt hirmuista paloa napata jokainen seuraava projektipäällikkyys.

 

Erilaisia ihmisiä pitää johtaa eri lailla erilaisissa tilanteissa. Jokainen johtaa täysin omalla tyylillään, kopioimatta muita. Johtamistyyli on käytöstä, sosiaalista sujuvuutta, elämänarvoja, rehellisyyttä ja kaikkea sitä, mitä olemme.

Johtamista on näyttää, että on ihminen, joilla on tunteet. Johtaminen ei tarkoita kylmyyttä ja tunteettomuutta.

Johtaminen ei ole jotain mitä teet ihmisille, vaan jotain mitä teet ihmisten kanssa.

 

Johtaja on organisaation palvelija, eikä toisin päin. Johtaminen on palveluammatti ja johtajan on tarkoitus tarjota hyvää johtamispalvelua. Johtajat lisäävät arvoa toisten ihmisten elämään palvelemalla toisia. Jos et ymmärrä, että teet töitä niitä varten, joita kutsutaan alaisiksi, et ymmärrä johtamisesta mitään.

Johtajan täytyy vapautua tarpeesta: olla kukkona tunkiolla, pitää kaikkia naruja käsissä, ennustaa tulevaisuus ja suunnitella menestys.

Luota ihmisiin. Kukaan ei saa yksin mitään aikaiseksi. Tiimin jäsenten tulee täydentää toisiaan, eikä kilpailla keskenään. Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotain, jolloin kaikki tulee tehdyksi. Yllä olevat virkkeet ovat kyllä todella hyviä pointteja ja muistutuksia, kun niin helposti ajautuu siihen ajatusmalliin, että no niin nyt johdetaan ja tehkää kaikki mitä sanon ja niin edespäin.

 

Tiedä milloin päätös on välttämätön. Hyviä päätöksiä syntyy hyvän arvostelukyvyn turvin. Johtaja osaa sanoa ei. Johtajan pitää tietää milloin tehdä päätös eikä siirtää sitä verukkeilla tuonnemmaksi. Kun olet tehnyt päätöksen, hyväksy seuraamukset, myönnä mahdolliset virheesi ja seiso päätöstesi takana. Oikea päätös ei aina ole suosituin päätös. Päätökset ovat aina riskin ottamista, sillä ne jakavat mielipiteitä.

 

Johtajan tärkein tehtävä on huolehtia tavoitteista. Johtajan tehtävä on suunnan näyttäminen ja siihen liittyvien tavoitteiden asettaminen. Kaikista pahinta on, jos tavoitteita ei ole. Noh, valmistujaisissa olin ainakin itse asettanut tavoitteeksi, että opin hiukan johtamista ja saadaan yksi positiivinen kehu. Maltilliset tavoitteet olivat kieltämättä, mutta molempiin sentään päästiin. Taisi itse valmistuneetkin olla tyytyväisiä tapahtumaan.

 

Projektijohtajan perussynti: johtaja ei osaa, pysty tai kehtaa delegoida.

Delegointi on keskeinen keino innostuksen lisäämiseksi. Työntekijä saa vastuuta ja kasvaa vastuun myötä. Delegointi on myös taito hyödyntää alaisten ammattitaitoa ja asiantuntemusta.

Ennen delegointia mieti tekisikö joku muu tämän tehtävän nopeammin, paremmin ja mieluummin. Delegoinnin pitäisi olla sääntö eikä poikkeus. Isoimpia sähellyksiä valmistujaisprojektissa oli, kun koitin delegoida aika ohimennen yhdelle henkilölle, kuka ei edes ollut projektiryhmässä ja lopulta koitin tehdä työtä itse 04:56 aamuyöstä, kun en kehdannut kysyä Pyryä meidän hostia itse kirjoittamaan scriptiään. En tietenkään saanut scriptiä kuin alkuun, jolloin Pyry joutui sen kuitenkin tekemään.

 

Muista aina kiittää hyvästä suorituksesta. Toimiva ja säännöllinen palaute on mahtava johtamiskeino. Paras tapa antaa palautetta kenelle vain, on kehua heidän hyvää työsuoritusta. Jos et keksi mitään hyvää sanomista, älä sano mitään.

Anna negatiivinen palaute kaksin kesken ja positiivinen julkisesti. Neuvo on helpompi antaa kuin arvostelu tai moite. Ehdotus on helpompi vastaanottaa kuin neuvo. Toivomus on helpompi vastaanottaa kuin ehdotus. En todellakaan muistanut kiittää tarpeeksi usein projektin jäseniä ja ikävä kyllä negatiivistäkin palautetta jaettiin välillä ihan projektiryhmän whatsapp-ryhmässä ja välillä ihan palaverissa muiden läsnä ollessa, jälkikäteen ajateltuna toki parempi olisi ollut kaksin.

 

Projektijohtajan työ on yksinkertaista: keräät vain tietoa päätöksen pohjaksi, teet tietojen pohjalta päätöksiä, houkuttelet organisaation toimimaan päätöksien mukaisesti ja lopuksi johdat sitä, mitä mittaat. Projektijohtaminen on lähes kokonaan viestintää. Vaikka whatsapp ei ollut paras mahdollinen viestintäalusta, kului sen kanssa todella paljon näppäillessä. Sen lisäksi koitin hyödyntää hubspotin tasks-listaa trellon korvikkeena, mutta tämä taisi enemmän olla itseäni varten, eikä se oikein ottanut tuulta muiden projektiryhmäläisten kohdalla.

 

Projektissa kaikki ihmisten väliset ongelmat johtuvat viestintäongelmista. Lähes kaikki projektin ongelmista johtuu, huonosta viestinnästä ja puutteellisesta tiedon jakamisesta. Projektin viestintä on muutakin kuin informaation välittämistä.

Onnistunut viestintä koostuu kolmesta elementistä: johdonmukainen viesti, jatkuva toisto ja usean viestinnän kanavan käyttö. Näinpä se oli valmistujais-projektissakin, että oikeastaan kaikki ongelmat olivat nimenomaan perimmäisiltä syiltään viestinnästä kiinni. Joko asia ihan suoraan viestittiin epäselvästi, josta aiheutui virheitä tai sitten päätettyjä asioita ei palavereista dokumentoitu tarpeeksi hyvään talteen.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti