Pelon Hinta

Kirjoittaja: Ida Vepsä

28 helmikuun, 2021

Lähdeteos: Pelon hinta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Henkka Hyppönen

Teoriapisteet: 3

Pelko tuottaa ongelmia, mutta se pitää meidät hengissä. Se suojelee meitä vaarallisissa tilanteissa, mutta ilmestyy vaikuttamaan väärässä tilanteessa väärään aikaan. Henkka Hyppösen kirjoittama kirja Pelon hinta kertoo pelkotiloista ja niiden tuomista ongelmista, mutta eniten kirja keskittyy pelon voittamiseen. Mikä on pelon hinta?

 

Epäonnistumisen pelko

Olen luonteeltani perfektionisti ja pyrin lähes kaikissa asioissa täydellisyyteen. Tämä syö voimiani muilta asioilta ja joskus jopa turhauttaa minua. Pelkään epäonnistua, koska koen että silloin petän itseni ja erityisesti muut ihmiset. Minulle tulee mieleen useampikin tilanne jossa olen jättänyt mahdollisuuteni hyödyntämättä, koska olen pelännyt epäonnistumista. Otin vuoden 2021 tavoitteeksi, että mitään asiaa en jätä ainakaan epäonnistumisen pelon takia tekemättä.

 

Tiimin älykkyys

Anita Williams Woolley teettämässä alykkyys testissä selvisi, että ryhmän älykkyyteen vaikuttaa selkeästi kolme asiaa: Puheenvuorojen jakaantuminen, ryhmän jäsenten sosiaalinen herkkyys ja naisten määrä.

Ryhmä toimi älykkäimmillään silloin kun puheenvuorot jakautuivat tasaisesti. Meidän tiimissä on aina ollut ongelmana puheenvuorojen epätasaisesti jakautuminen. Olemme keskustelleet useasti siitä kuinka on tietyt henkilöt jotka sanovat lähes jokaiseen aiheeseen jotain ja sitten on muutama heitä jotka sanovat liian harvoin mielipiteensä. Tiimissämme tämäkin asia on kuitenkin hieman tasapainoittunut juuri sen avulla että jokainen on itse kiinnittänyt huomiota omiin puheenvuoroihin. Lisäksi Minka on muutamissa treeneissämme tehnyt kaaviota siitä kuka käyttää minkäkin verran puheenvuoroja. Tämä on auttanut hahmottamaan kokonaiskuvaa.

Ryhmän korkea sosiaalinen herkkyys on suoraa yhteydessä ryhmän toimintaan. Sosiaalinen herkkyys on myötätuntoa ja toisten tunteiden huomioimista. Koen tiimissämme olevan aika korkea sosiaalinen herkkyys joskin joissain tietyissä aiheissa puhuttaessa toisen tunteiden huomioiminen unohdetaan. Olemme kehittyneet alkuvuoteen verrattuna valtavasti siinä miten kullekin tiiimistämme tulee puhua ja antaa palautetta. Tähän on auttanut aika, koska opimme tuntemaan toisiamme päivä päivältä enemmän.

Naisten määrä vaikuttaa sosiaaliseen herkkyyteen. Wooley mainitsee että naisten oletetaan olevan sosiaalisesti herkempiä kuin miesten. Tiimissämme on tasaisesti miehiä ja naisia ja se on hyvä asia. Uskon, että tiimimme dynamiikkaan vaikuttaa suuresti se että meillä on tasaisesti kumpaakin sukupuolta.

 

Pelon voittaminen

Jokaisella on pelkoja ja jokainen kokee pelkoa elämänsä aikana. Joskus pelko rajoittaa tekemistämme niin paljon että emme lähde tavoittelemaan unelmiamme. Omalla kohdallani tiedän, että pelkoni hinta on kaksi kertaa elämässäni ollut todella kallis. Niin kallis että en halua enää yhtään mahdollisuutta jättää pelon takia hyödyntämättä.

 

 

You May Also Like…

Et taida kuunnella

Kuunteleminen on taito, jonka nykyään yhä harvempi taitaa. Vaikka puhe on maailmassa lisääntynyt, kuunteleminen ei...

0 kommenttia

Lähetä kommentti