Pelon hinta

Kirjoittaja: Pele

12 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Mitä tekisit, jos et pelkäisi?

Pelolla on hinta, siitä voi olla suuri hyöty tai siitä voi maksaa kalliisti. Pelko on tunne, joka on läsnä lähes jokaisessa elämässämme tekemässä suuressa päätöksessä. Henkka Hyppösen kirja nimeltä Pelon hinta pureutuu pelon eri ilmenemismuotoihin ja osoittaa, miten tunteen tuhoavat muodot voitetaan ja hyödyt otetaan käyttöön.

Mitä pelko on?

Pelko on yleinen tunne, jota esiintyy niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Se liittyy usein jonkun itseään uhkaavan vaaran havaitsemiseen ja näkyy jännityksenä, sekä levottomuutena.

Pelosta voi olla hyötyä monissakin omaa henkeä ja hyvinvointia uhkaavissa tilanteissa, sillä tämä tunne usein käskee suojelemaan itseään ja perääntymään tilanteesta. Joskus pelkoa on vaikea määritellä, koska siihen ei välttämättä aina liity suoranaista uhkaa tai vaaraa, vaan pelkotila saattaa laueta esimerkiksi jostain aiemmin koetusta samankaltaisesta tilanteesta, mistä on jäänyt merkki lihasmuistiin ja aivoihin.

Pelko voi olla monesti myös rajoittava tekijä. Se asettaa ihmisiä toimimaan järjestelmällisesti ja joskus jopa rajoittaa jonkun asian tekemistä. Pelkoa voidaan käyttää myös pelotteena tai manipuloinnin työkaluna, onhan tämä tunne kuitenkin monelle ihmiselle asia, joka pakottaa toimimaan tietyllä tavalla.

Monesti kirjaa lukiessani mietin, miten pelko on vaikuttanut omaan päätöksentekoon. Mietin myös, miten pelko vaikuttaa johonkin yrityksemme tekemiin asioihin. Tekisimmekö tai kokeilisimmeko enemmän, isompia asioita, jos pelkotila ei olisi läsnä? Jos emme pelkäisi, niin tulisiko meistä meidän kolmen vuoden taipaleen aikana miljonäärejä kuin itsestään? En usko, sillä pelko myös kertoo meille olla tekemättä jotain suojellaksemme itseämme sekä selviytyäksemme.

 

Miten pelko selätetään?

Pelon tunnetta ei voi sinänsä voittaa, mutta sen kanssa voi oppia elämään. Jos pelon pystyy purkamaan aivan alkutekijöihinsä, niin siitä on helppo saada kiinni ja hallita sitä. Monelle ihmiselle esiintyminen on tilanne, joka aiheuttaa pelkotilan. Tässä pelon rinnakkaistunteena toimii monesti ahdistus, ja nämä kaksi tunnetta keskenään jos ovatkin melkoinen yhdistelmä epäonnistumiselle. Mitä jos tämän ahdistuksen tunteen muuttaisi innostuneisuuden tunteeksi päässään, ja antaisi vaan palaa? Nauttisi tilanteesta täysillä eikä miettisi lopputulosta? Mielialan ollessa oikea, jännityksen ja ahdistuneisuuden tunteen voi kääntää voimavaraksi tulkitsemalla sen joksikin toiseksi tunteeksi, esimerkiksi innostuneisuudeksi.

 

Itse olen harrastanut kilpaurheilua koko ikäni, ja tällaiset tunnetilat ovat olleet suuressa osassa jokapäiväistä elämääni nuorempana. Pelon tunnetta olen pyörittänyt päässäni monia kertoja, ja miettinyt ratkaisua, tietä ulos tämän tunteen kahleista. Parhaaksi tavaksi itselleni olen kokenut toimivaksi yksityiskohtiin keskittymisen, eli hengitykseen, silmien räpsäytykseen, liikkeiden nopeuteen jne. Kun olen käynyt läpi kaikki pelon aiheuttamat reaktiot omassa kehossani, niin pystyn ”säätelemään” tätä tunnetta. Tästä tunteesta kiinni saaminen ja sen selätys on erittäin vapauttavaa.

Pelon tunteen vastakohta on turvallisuuden tunne. Tämä turvallisuuden tunne antaa sen kokeneelle ihmiselle mahdollisuuden hengittää ja olla oma itsensä, toimia luovasti ja luottaa muihin ympärillä oleviin ihmisiin. Luottamus taas on yksi ihmisten välisten suhteiden päätekijöitä. Jos emme luota toisiimme, niin taas pelko tulee esille ja saa hintansa. Turvallisuuden tunne voidaan rakentaa myös tiimin sisälle. Mitä jos meidänkin tiimissämme kaikki tuntisi olonsa turvalliseksi? Tällöin kaikki uskaltaisivat varmasti tehdä enemmän, olla enemmän omia itsejään, sekä olla luovempia. Onhan luovuus ainakin minun mielestäni yrittämisen yksi tärkeimpiä piirteitä.

Mietteitä tästä kirjasta olen laukonut koko esseen ajan pöytään ja mielestäni tämä kirja on todella mieltä kasvattava kirja, varsinkin sellaisille henkilöille jotka tuntevat, että ovat antaneet pelolle tai tunteille valtaa turhan paljoa. Myös sellaisille, joista tuntuu, että ovat joskus antaneet jonkun tunnetilan määrätä tekemisiään ja myöhemmin katunut päätöstään.

Tämän kirjan avulla pystyn varmasti tuomaan tiimin käyttöön työkaluja, joilla pääsemme eteenpäin yhdessä.

 

 

 

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

Uusi neuvotteluvalta

Kirjan kirjottajat: Juhana Torkki ja Sami Miettinen | Refektio by Joel Tiainen | Teoriapisteet: 2 Johdanto Hyvät...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

0 kommenttia

Lähetä kommentti