Paras

Kirjoittaja: Leila Luhtanen

11 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Paras

Lähdeteoksen kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen

Teoriapisteet: 2

Paras on teos, joka motivoi ja auttaa reflektoimaan omaa elämää sekä omaa tekemistä. Minusta hyvää kirjassa on sen kyky realisoida omat ajatukseni konkreettisiksi. Larssenilla on upea kyky muodostaa ajatuksistaan motivoivia ja voimaannuttavia konsepteja. Kuitenkin koen, että kirja olisi huono, mikäli olisin jo valmiiksi omien voimavarojen rajamailla, sillä kirja puskee kuuntelijaa tekemään vielä lisää ja kulkemaan niin sanottu ekstra maili omassa elämässään. Mikäli olisin kuunnellut kirjan samassa mielentilassa ja samanlaisessa elämäntilanteessa, kun minulla oli muutama vuosi sitten kohdattuani työuupumusta, olisin varmasti saavuttanut vielä syvemmän uupumuksen tilan. Toki on paljon kuuntelijasta riippuvaista mitä kirjasta ottaa itselleen opiksi tai realisoi konkreettisesti omaan elämään.

Samaistuin paljon noin kirjan puolivaiheilla olevaan ajatteluun ja pohdiskeluun kuolemasta. Koin ajatuksenjuoksun iskevän itseeni ja pohdinkin aihetta enemmän loppukirjan kuuntelun aikana. Olen aina pohtinut kuolemaa hirveästi, en niinkään itsetuhoisesti vaan eteenkin eksistentiaalisesti. Kuka minä olen? Miksi minä olen? Mikä minulle on loppujen lopuksi tärkeää? Miksi minä olen täällä? Mitä voin tehdä ajallani täällä? Nämä kysymykset ovat nousseet esille elämässäni satoja, ellei tuhansia kertoja viimeisen 10 vuoden aikana. Olen pyrkinyt ajattelemaan itseäni ja elämääni jostain toisesta, hieman etäisestä näkökulmasta. Tämän näkökulman ottaminen on haastavaa monesti oman arjen tiimellyksessä, eteenkin mikäli on aikatauluttanut päivää paljon. Aikataulutetussa arjessa omien tuntemusten ja ajatusten tärkeys on monesti toissijaista. Onneksi ja harmiksi elämä tuppaa antamaan itselleen aikaa ajatella, kun sille on aika.

Olen aina perustellut itselleni, että me elämme vain kerran ja koemme asiat tässä spesifissä hetkessä vain kerran. Olen yrittänyt monesti löytää fokuksen vain tähän hetkeen. Kuitenkin huomaan usein ajatuksieni harhailevan menneessä tai tulevassa. Kirjan lopussa mainitaan mielikuvaharjoittelu, jota urheilijat ja bisnesmaailman ihmiset tekevät paljon. Olen itse jossain määrin yliajattelija ja mielikuvaharjoittelun olen oppinut jo nuorena urheilussa. Jalkapallossa puhuttiin paljon siitä, kuinka pitää ymmärtää pallon ja jalan välisen liikkeen yhteys ja syy-seuraussuhteet jokaisen nyrkkeilyssä tapahtuvan lyönnin jälkeen. Jokainen lyönti mahdollistaa jotain uutta. Uuden tilanteen, uuden paikan olla lyötävänä tai lyödä itse. Näen tässä ajattelussa ja kirjan ydin viestissä paljon samaa.

Olen myös itse kokenut nämä kysymykset ja omat vastaukseni näihin kysymyksiin kirjan tapaan kierona tapana motivoida itseäni eteenpäin. Koin vahvaa yhteyttä, kun kirjailija esitti ilmoille kysymyksen siitä, mikäli nyt olisi elämäni viimeinen päivä. Olisinko sen kulkuun tyytyväinen? Mielestäni tämä on yksi tärkeimmistä kysymyksistä, mitä voin itseltäni kysyä juurruttaakseni itseni kyseiseen hetkeen ja kyseisen hetken tuntemuksiin. Kysymykseen liittyy vahvasti myös oma arvomaailmani, sillä arvot ovat sosiaalisia käytöksen vahvistajia.

Omassa elämässäni arvoni ja elämän asenteeni ovat monesti järjestyneet uusiksi erilaisten tilanteiden vuoksi. Kirjan alussa mainittiin hyvän ystävän kuolema sekä sairastuminen eräinä syinä, joina oman elämän arvojärjestys voi mennä uusiksi. Itse olen kokenut itselleni läheisen ihmisen yllättävän itsemurhan, joka pisti minut kaksi vuotta sitten miettimään omaa elämääni ja arvojani uusiksi. Olin ennen läheiseni itsemurhaa kokenut tärkeiksi asioiksi itselleni hyvin maalliset asiat, kuten materian ja ulkoiset, egoani pönkittävät asiat. Nykyään koen tärkeämmäksi itselleni tunteen siitä, että teen oikein itseäni ja muita kohtaan, olen onnellinen sekä uskon itseeni. Toki en voi kiistää, etteikö saavuttaminen saisi minua edelleenkin onnelliseksi. Minut on ohjelmoitu haluamaan isoja asioita itselleni ja ympäristölleni. Kirjan viesti minulle on selkeä. Minä voin ja aion, kaikesta huolimatta.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti