Paras

Kirjoittaja: Mikhail Zaitsev

11 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Paras

Lähdeteoksen kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen

Teoriapisteet: 0

Kirja ”Paras” kertoo mentaalivalmentajan Erik Bertrand Larssen kokemuksesta miten oppia olemaan parempi versio itsestään ja selvitä elämän vaikeistakin tilanteista. Näistä vaikeista tilanteista hän itse on päässyt yli, joten hänen sanoihin uskoo. Kirjassa oli muutamia aiheita, jotka jäivät mieleen, koska niitä voi helposti ja nopeasti lisätä elämään.

Jokainen päivän päätös, vaikka se tuntuisi kuinka pieneltä, voi olla tärkeä. Jos tekee näitä päätöksiä oikein, eli omien tavoitteiden ja arvojen mukaan, tulee myös hyvä mieli. Voi olla ylpeä itsestään. Oli se sitten sipsien sijaan pähkinöitten ottaminen, koska tavoitteena on urheilu ja terveellinen elämä, vai se että ottaa sauna juomaksi kivennäisvettä kaljan sijaan. Kun on oikeat tavoitteet ja tekee päätöksiä niitä katsoen, tuntee tekevänsä oikein.

Kirjassa puhuttiin aika paljon visualisoinnista. Visualisointi on tapa eläytyä johonkin tulevaan tilanteeseen kuvittelemalla se päässä. Se kannattaa käydä läpi useamman kerran ja kokeilla erilaisia tarinankulkuja. Jos ajattelet esiintymistilannetta, yksi visualisoineista voisi johtaa epäonnistumiseen. Siinä tottuisit siihen, että voi käydä niin, että jokin ei onnistu. Eli epäonnistuminen ei voisi tulla enää yllätyksenä oikeassa tilanteessa. Larssen antoi säännön, jota voi käyttää visualisoinnissa. Säännön mukaan 80% pitäisi viedä ajattelu menestyksestä ja 20% epäonnistumisesta. Tärkeää visualisoinnissa on tuoda esille muutakin kuin vain kuva siitä tilanteesta. Siellä olevat äänet, hajut ja tunteet ovat yhtä tärkeä osa visualisointia.

Visualisoinnin voi viedä vielä pitemmälle. Kirjan mukaan Jim Carrey teki itselleen 10 miljoonan dollarin sekin. Sitä hän kantoi mukanaan niin kauan, kunnes elokuvastaan sai aidon sellaisen. Kirjoittaessaan sekkiä hänen palkkatasonsa ei ollut läheskään tuota tasoa. Päätin käyttää samanlaista keinoa oman tavoitteen visualisoimiseen. Olen pistänyt itselleni tavoitteeksi, että en tule omistamaan ikinä mitään muuta autoa kuin Tesla. Muutama vuosi mennyt eikä minulla sitä vieläkään ole. Koska olen ennenkin lukenut visualisoinnista ja se on minulle tuttu, olen myös käyttänyt sitä. Minulla oli pitkään aikaan Tesla taustakuvana. Tämän jälkeen latasin myös sovelluksen, joka näkyy joka kerta kun olen puhelimen päänäytössä. Siihen ei pääse edes sisään ilman Teslan ostoa, mutta se on siinä joka kerta muistuttamassa tavoitteesta.

Nyt kun luin 10 miljoonan sekistä, päätin kokeilla tehdä jonkun aidon esineen, joka voisi muistuttaa tavoitteesta. Otan vanhan opiskelijakortin, värjään sen mustaksi ja piirrän siihen Teslan logon. Yritän pitää sitä aina mukana ja odotan hetkeä kun kortti muuttuu oikeaksi.

Seuraava mielenkiintoinen aihe oli ajatuksista. Voit päättää omista ajatuksista. Ajatukset ohjaavat tunteita. Tunteet määrittävät tekemisen. Vielä yksi asia minkä olen ennestään tiennyt. Monet tämän kirjan aiheet ovat psykologia kirjoista tuttuja, mutta muutettu motivoimaan. Kuitenkin yhden esimerkin takia tämä jäi hyvin mieleen. Meidän tiimissä hyvin usein aamu tapaamiset ja kysymys ”miten menee?”, alkavat sanoista ”väsyttää”. Johtaako tämän hokeminen päivästä toiseen vielä suurempaan väsymykseen?

Kysymyksen ”miksi minä epäonnistun” voi kääntää olemaan ”mitä pitää tehdä, jotta onnistuisin”. Ensimmäisessä vaihtoehdossa mietit negatiivista puolta, toisessa etsit ratkaisuja. Ja jos ensimmäinen kysymys tuo epäonnistumisen ajatuksia, se määrittää tunteiden kautta myös tekemisen. Olen itse ihan positiivinen ihminen, mutta kyllä välillä tätä väsymyksen ajattelua tulee vastaan. Asia joka on helposti korjattavissa, ja olen huomannut sen myös toimivan. Nyt vaan pitäisi muistaa tästä aina. Tehdä tapa.

Tavoista Larssen puhui myös. Jos jonkin asian toistaa X määrän kertaa. Ei jäänyt mieleen kertojen määrä, eikä digikirjassa ollut hakutoimintoa, mutta netistä löytyi 21 päivän sääntö. Ehkä pitäisi ottaa tavaksi laittaa enemmän muistiinpanoja. Idea on kuitenkin siinä, että jos herää 21 päivää peräkkäin aamu 6, niin siihen tottuu ja tämän jälkeen tuntuu oudolta herätä muuhun aikaan. Tämän olen huomannut elämäni aikana useammassa herkkulakossa. Jossakin vaiheessa elämääni sovittiin kavereitten kanssa olla syömättä 1-2kk pitkiä aikoja. Ensimmäinen viikko, ja ehkä toinenkin olivat hankalia. Kuitenkin jossakin vaiheessa siihen vaan tottui, ja saattoi olla syömättä makeaa jopa tämän jakson jälkeenkin. Sitten kun taas alkoi syömään makeaa, kaikki nopeasti palasi ennalleen.

Aamu heräämiseen myös auttaa se, kun yrittää löytää päivästä jotakin positiivista. Se voi olla aamukahvin juonti tai joku tärkeä tapaaminen. Sitten pitää jollakin tavalla muistuttaa siitä aamulla. Tähän käy esimerkiksi herätyskellon paikan vaihtaminen, tai voi vaihtaa herätyskellon äänen. Kun se aamulla soi, aivot huomaavat jotain olevan eri tavalla ja heti tulee mieleen eilinen idea toimia. Sitten kun vielä keksii sen päivän motivaation nousta, niin on nopeasti ylhäällä.

Minulla on ollut nyt heräämis vaikeuksia. Aina tehnyt mieli makoilla vielä vähäsen. Testasin tätä keinoa ja ekana päivänä nousin pitkästä aikaa heti. Seuraavana päivänä tämä ei enää toiminut. Jatketaan kokeiluja.

Tässä olivat minulle tärkeimmät asiat. Eivät olleet uusia, mutta hyvä muistutus. Muutaman vein käytäntöön, muutama varmaan unohtuu taas, siihen asti kunnes seuraava kirja muistuttaa niistä.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti