Paras

Kirjoittaja: Lasse Helminen

25 helmikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Miten saat itsestäsi kaiken irti ja saavutat paremmat tulokset kuin koskaan? Mentaalivalmentaja Erik Beryrand Larssen avaa kirjassa kokemuksiaan ja menetelmiään, jotka ovat osoittautuneet lyömättömiksi. Larssen on koulutukseltaan upseeri, laskuvarjosotilas ja taloustieteilijä, joka on siirtänyt oppejaan kaikilta aloilta mentaalivalmennukseen. Hän on valmentanut huippu-urheilijoista yritysjohtajiin.

 

Nousenko ylös nyt heti vai nukunko vielä hetken?

Monta kertaa huomaan olevani tilanteessa, että tiedän mitä minun pitäisi tehdä, mutta en saa sitä aikaiseksi. Alan tekemään jotain aivan muita asioita kuin mitä minun pitäisi tehdä. Jokaisessa ihmisessä piilee silloin tällöin mukavuudenhalu ja joskus laiskuus. Kun asiaan halutaan muutos, tavoitteena parantaa itsekuria ja tapoja, niin kaikki lähtee arkipäivän valinnoilla. Larssen sanoo, kun päivittäisiä tapoja korjataan hiukan, suoritukset paranevat vähitellen huomattavasti – ja kun vaativiin tilanteisiin valmistautuu huolellisesti, niissä onnistutaan. Jokainen tekee valintoja aamusta iltaan. ”Nousenko ylös nyt heti vai nukunko vielä hetken?” ”Syönkö terveellisen lounaan vai käväisenkö vain ostamassa jotain McDonald’silta?” Tärkeää on miettiä sitä, mikä merkitys päivittäisillä valinnoilla on elämään ja tekemiseen. Toiset tekevät parempia valintoja kuin toiset. Jotkut tekevät parempia valintoja siksi että ymmärtävät, mitä se heille merkitsevät, jotkut taas vaiston omaisesti. Monet eivät osaa lainkaan ajatella, mitä nämä valinnat heille merkitsee.

 

Itse olen huomannut keskittyväni viimeajat paljonkin siihen mikä merkitys valinnoillani tekemiseeni. Sama pätee myös puhumisessani. Mietin usein myös, mitä merkitystä sillä on mitä sanon muille, koska olen välillä liiankin suorasanainen tai äkkipikainen sanomisteni kanssa. Huomaan sen minussa, jos lipsun laiskuuttani päivittäisistä tavoitteistani, niin seuraavana päivänä en koe asiaa enää niin ”pahaksi”, jos sama toistuu. Pienistä tekemättömyyksistä kertyy äkkiäkin iso kasa asioita, jotka jäävät laiskuutta tekemättä. Tämän takia minun on tärkeä pitää jatkuva tekeminen yllä ja pitää pienistä tavoitteistani kiinni.

 

”Jos et tiedä mihin olet menossa, päädyt luultavasti johonkin muualle”

Miksi tavoitteet ovat tärkeitä? Tavoitteet auttavat sinua kanavoimaan energiasi oikein, lisää motivaatiota ja auttaa keskittymään. Sama pätee myös yrityksissä. Yritysten on pakko asettaa kongreettisia tavoitteita, sillä niiden täytyy käyttää resurssinsa tehokkaasti ja kanavoida energia oikein. Tavoitteet eivät ole yrityksillä pelkästään määritetty, vaan näiden saavuttamiseen on strategiat ja suunnitelmat, miten tavoitteet saavutetaan.

 

Sawakessa tiiminä ja yrityksenä meillä on omat tavoitteet. Tiimin tavoitteet koostuvat usein Tiimiakatemian asetetuista tavoitteista, jokaista sprinttiä kohden. Yrityksen tavoitteet määritämme joka syksy. Tällä hetkellä tavoitteenamme on esimerkiksi 50 000€ liikevaihto, progressiivinen liikevaihtokasvu, Sawaken jäsenten työtyytyväisyyskyselyn arvosana yli kolme sekä koko Sawaken yhteinen projekti. Voin sanoa jo nyt, että esimerkiksi progressiiviseen liikevaihtokasvu tavoitteeseen ei tulla pääsemään. Tämä johtuu suurimmaksi osalta siitä, että olemme asettaneet todella raa’an kasvutavoitteen. Toinen miksi koen, että olemme epäonnistuneet, on ettei tavoitteillemme ole mitään strategiaa tai suunnitelmaa. Tämän lisäksi tavoitteita ei ole tuotu päivittäisessä tekemisessä mitenkään esiin ja niitä on viimeksi luultavasti mietitty silloin, kun ne asetettiin. Silti on hieno nähdä, että kaikki muut tavoitteet ovat menossa maaliin paitsi progressiivinen liikevaihtokasvu. Tästä voi kuitenkin ottaa opiksi, kun seuraavan kerran tavoitteitamme asetamme. Larssenin mukaan tärkeintä on muistaa, että pääsääntöisesti tavoitteen tulee olla työkalu, jonka saa helposti esiin ja jota voi käyttää, kun väsyttää.

 

En kirjasta saanut oikein mitään uutta tietoa, mutta se pisti hyvin ajattelemaan päivittäisiä valintoja ja uusia kokeiluja. Tästä varmasti saa potkua omaan motivaatioon ja neuvoa tiimimme tavoitteiden asettamiseen ja tärkeyteen. Oikealla asenteella pääsee pitkälle!

You May Also Like…

Inspiroitunut

Inspiroituneena olen innostunut ja valmiina luomaan uutta. Näen, kuulen ja aistin uusia ideoita, kehitettävää tai...

VIHERPESUOPAS

Viherpesuopas - Jani Niipola, Antti Isokangas ja Riku Vassinen Löysin Nextorystä tänä vuonna (2022) julkaistun...

100 faktaa myynnistä

Toinen vuosi tiimiyrittäjänä tiimiakatemialla alkoi nyt syksyllä ja päätin ensimmäiseksi kirjaksi lukea Andrei...

0 kommenttia

Lähetä kommentti