PARAS

Kirjoittaja: Akseli Pasanen

28 helmikuun, 2023

Lähdeteos: Paras

Lähdeteoksen kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen

Teoriapisteet: 2

PARAS

Puhelimeni kameran rullasta löytyy valokuva, päiväys 17.6.2017. Se on valokuva tämän kirjan kannesta, jonka on lähettänyt silloinen salibandy valmentajani. Hän toivoi, että jokainen pelaajamme lukisi kirjan ja koettaisi ottaa siitä vinkkejä kilpaurheilussa paremmaksi tulemiseen. Sen aikainen minä, 17v ei perustanut kirjoista, eikä lukenut teosta. Olen kuitenkin muistanut valmentajan lähettämän kuvan ja keskustelun kirjan lukemisesta tähänkin saakka ja nyt lähes kuusi vuotta myöhemmin, kun ymmärrän lukemista paremmin, kahlasin kirjan läpi. Oli helppo tajuta miksi valmentaja jo silloin toi kirjan meille esiin.

AJATTELU

Ajatukset usein rajoittavat tekemisiä. Jos haluaa olla paras, on keskityttävä ajatuksiin ja opeteltava ohjaamaan niitä. Ajattelu on mielestäni paljon tutkiskelua, sen avulla oppii tuntemaan itsensä paremmin. Kun oppii tuntemaan itseään, huomaa paremmin omat heikkoudet sekä rajoittavat tekijät ja ymmärtää, että niitä on mahdollista muokata. Larssen sanoikin kirjassa hyvin itsensä katsomisesta toisesta perspektiivistä, jotta löytäisi sen mitä haluaa saavuttaa ja ne asiat mitä täytyy muuttaa paremman minän mahdollistamiseksi.

Kirjan ajattelua käsittelevän osion työkalut ovatkin jo olleet käytössäni jonkin aikaa. Silti minun on opeteltava ajatuksien kääntämistä voimavaroiksi, joista saisi boostia ja motivaatiota ylittää itsensä useammin. Mukavuuden halu on esimerkiksi yksi ajatus, joka hidastaa minua ajoittain. Jos ajatuksen pystyisi kääntämään enemmän sellaiseen suuntaan, että tavoittelisin kovan suorituksen jälkeistä mukavaa oloa, voisin saada parempia tuloksia. 

”Kestätte paljon enemmän kuin luulettekaan”

TAVOITTEET

Larssen avasi mielestäni hyvin sitä, miten tavoitteita voisi esimerkiksi itselleen asettaa. Tähän saakka olen asettanut tavoitteita ilman kummempia perusteluja tai ilman tavoitteen tarkoituksen pohtimista. Uskon, että nyt kirjan luettuani osaan paremmin asettaa oikeanlaisia tavoitteita itselleni, niin lyhyen kuin pitkänkin aikavälin päähän. Oivalsin hyvin Larssenin ajatuksen tavoitteiden sitomisesta tunteisiin. Minkälaisia tunteita haluan saada saavutettuani asettamani tavoitteen?

Tavoite tulee Larssenin mukaan muotoilla konkreettiseksi, jotta sitä kohti on helppo mennä. Kun konkreettisen tavoitteen yhdistää tunteisiin, on mahdollista saada voimia ja mielihyvän tunteista aina kun onnistuu tekemään edes pienen teon tavoitteen edistämiseksi.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on esimerkiksi yksi tavoitteeni. Konkreettiseksi muotoiltuna: Syö säännöllisesti, nuku tarpeeksi, liiku vähintään kolme kertaa viikossa, vietä aikaa ystävien kanssa. Huomaan kyllä hyvän olon tunteen jo, kun pystyn toteuttamaan edes osan näistä asioista viikon aikana. Ajatus kaikkien osien toteutumisesta seuraavasta olosta ajaa tavoittelemaan sitä vielä enemmän. Tunteen kautta tavoitteen miettiminen on kokeilemisen arvoista!

VISUALISOINTI

Uusi työkalu, jota en ole käyttänyt koskaan luulisin. Larssenin ajatus pelottaviin/jännittäviin/vaativiin tilanteisiin valmistautumisesta visualisoinnin avulla on mielenkiintoinen ja myös mielestäni kokeilemisen arvoinen. Esimerkiksi omassa elämässäni voisin visualisointi harjoituksia kuvitella tekeväni ennen rokotteiden ottamista. Ikävästä tapahtumasta jäänyt piikkikammo, voisi olla selätettävissä tällä työkalulla! Visualisointi kuulostaa siltä, ettei se ehkä ihan ensimmäisellä kerralla onnistu, mutta harjoittelemalla varmasti olisi vaikutusta positiiviseen suuntaan.

Kirjassa hyvä koripallo esimerkki miten täydellisen suorituksen visualisointi paransi huomattavasti vapaaheiton onnistumisprosenttia suhteessa niihin, jotka eivät visualisoineet suoritusta etukäteen.

MOODI

Mikä on minun paras moodi? Larssen kertoi suoritusmoodin selvittämisestä ja siihen pääsemisestä. Tila, jossa olet parhaimmillasi. En osaa sanoa omaa parasta moodiani, mutta olisi hyödyllistä alkaa rakentaa sitä. Ottaa paloja onnistumisen hetkistä ja niiden aikaisista fiiliksistä, kasata niistä paketti ja keksiä pari askelmaa, joiden avulla pääsisin vaivatta parhaaseen suoritusmoodiini. Kirjan esimerkit urheilijoiden kilpailu moodeista ja niiden vaikutuksista suoritukseen olivat mielenkiintoisia. He pystyivät muutamassa sekunnissakin pääsemään optimaaliseen tilaan vaativissakin suoritustilanteissa.

KEHO+MIELI

Larssenin tekstit kehon ja mielen yhteistyöstä olivat mielenkiintoisia. Aion kokeilla jatkossa vaikuttaako esimerkiksi ryhdin korjaaminen mieleeni. Jos näyttää ulospäin sellaiselta, kuin haluaisi näyttävän, onko sillä vaikutusta huomaamatta käytökseen?… täytyypä seurailla 🙂

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti