Menestymisen avaimet

Kirjoittaja: Väinö Lehtimäki

27 helmikuun, 2023

Lähdeteos: EXIT

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matias Mäenpää, Anssi Kiviranta

Teoriapisteet: 2

Menestyminen on minulle ja varmasti lähes kaikille yrittäjille sellainen asia, josta haaveilee tai mihin ainakin tähtää. Menestyminen on äärimmäisen kiehtova aihe. On niin paljon erilaisia tarinoita, keinoja ja sattumia, joilla lukuisat yrittäjät ovat menestyneet. Syyt minkä takia juuri tietyt yrittäjät ovat saavuttaneet menestyksen ovat kaikista kiehtovimpia. Miksi tämän yrittäjän liiketoiminta veti niin paljon asiakkaita? Mistä hän tiesi, että hänen liiketoiminnassaan olisi niin paljon potentiaalia? Mistä hän sai rohkeuden ottaa isoja askelia? Miksi kaikista maailman yrittäjistä niin harva loppujen lopuksi menestyy?

Menestys on ollut aina ja tulee olemaan myös omassa tähtäimessä. Nuoruuden aikana olen paljon pohtinutkin sitä mikä olisi se oma tie menestykseen ja miten löytää sen oman juttunsa. Olin yläasteella ja ammattikoulussa täysin sitä mieltä, että minusta ei yrittäjää tule, vaan hakeudun mieluummin jonkinlaisiin johtotehtäviin johonkin kiinnostavaan yritykseen. Kun armeijan jälkeen hain korkeakouluista opiskelupaikkaa, tavoitteena oli päästä tavalliselle tradenomilinjalle. Homma ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan ja Tiimiakatemia, joka oli ollut haussa toisena vaihtoehtona, avautui minulle. Tiesin, että Tiimiakatemia on myös todella hyvä paikka oppia tradenomin taidot, mutta halua yrittäjyyteen ei oikeastaan ollut. Kuitenkin kun Tiimiakatemialla olin opiskellut noin puoli vuotta, minulle vihdoin valkeni se mitä todella haluan tehdä. Oman yrityksen perustaminen ja liiketoiminnan rakentaminen kiehtoi äärimmäisen paljon ja siihen lopulta tartuinkin 2022 kesän alussa. Yrittäjyydessä minua eniten kiehtoi innovointi ja se, että saa käytännössä itse päättää mitä tekee ja miten yritystä pyrkii jatkuvasti kehittämään. Tiedostin myös sen, että iso osa suurimmista menestyjistä ovat yrittäjiä, jotka ovat vieneet oman liiketoiminnan exit-vaiheeseen. Totta kai jokaisen exit-tarinan takana on pitkä taival yrittäjänä, johon liittyy ylä- ja alamäkiä, mutta olin valmis kohtaamaan tämän kaiken. Tällä hetkellä keväällä 2023 olen matkalla kohti kannattavaa liiketoimintaa ja tavoitteena antaa kaikkeni yrittäjyyteen ja katsoa mitä saan aikaan. Joskus olen myös itse menestyjä.

Matias Mäenpään ja Anssi Kivirannan kirjoittama kirja EXIT kertoo 15 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä. Kirja todellakin oli inspiroiva ja luin sen mielestäni aika täydelliseen paikkaan. Tarinat antavat juuri oikeanlaista potkua omaan tekemiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen yrittäjänä. Sehän on selvää, että kaikista ei tule Applen kehittäjiä, mutta tietyllä tavalla jopa tällaiset todella menestyksekkäät tarinat inspiroivat. Loppujen lopuksi kaikki henkilöt näissäkin tarinoissa ovat olleet tavallisia ihmisiä, joilla yritysidean rakentamisen alkutaipaleella ei ollut juurikaan mitään. Kirja opetti sen, että parhaat ideat syntyvät usein aika yksinkertaisesti. Niiden taakse aletaan rakentamaan selkeää visiota ja toimintasuunnitelmaa. Jokaisella yrittäjällä on tarinassaan vahva usko omaan tekemiseen, selkeä päämäärä, jatkuva halu kehittää toimintaa ja kokonaisvaltainen pelisilmä riskeistä ja haasteista. Nämä ovat isoimmat eväät, jotka aion pitää läsnä omalla yrittäjätaipaleella.

Markus Mäki on tunnetun Remedy Entertaimentin perustaja, joka syntyi Espoossa 1974. Häntä jo nuorena kiinnosti paljon koodaaminen ja pelimaailman liiketoiminta. Lukioiässä heillä oli kaveriporukka, josta löytyi paljon tietoa, taitoa ja jopa hieman pelialan kontakteja ulkomailta. Markus ei epäröinyt ja lähti rohkeasti nuoruuden innolla viemään yritysideaa eteenpäin. Remedy Entertaimentin ensimmäinen peli, joka tuli markkinoille oli Death Rally. Sittemmin vuonna 2001 julkaistu Max Payne oli kansainvälinen pelimaailman läpimurto, jolla loppujen lopuksi Remedy tuli pelinkehittäjänä tunnetuksi. Max Payne pelisarjan tekoa on tämän jälkeen jatkettu hyvällä menestyksellä. Markuksen mukaan tärkeintä hänen oman liiketoimintansa menestymisessä oli fokus, eli kyky seurata omaa visiota pelialaan peilaten. Markus ja hänen työporukkansa eivät olleet alussa mestareita, mutta heidän ensimmäisten julkaistujen pelien kautta he oppivat kaupallistamisen pelialalla. Markus myös painottaa ammattimaisen johtamisen ja heidän hyvän tiimitoiminnan tärkeyttä matkan aikana. Markuksen havaintoja on minun ehdottomasti hyvä pitää mielessä myös omassa liiketoiminnassa.

Kimmo Riihimäki on alun perin Hämeen laaturemonttien perustaja ja nykyisen Vesivekin toimitusjohtaja ja osakas. Kimmon tarina oli kiehtova oppitunti siitä, että vaikka tilanne olisi mikä niin peliä ei ole koskaan menetetty. Hän pyöritti Hämeen laaturemonttia 90-luvulla, jolloin sai toiminnan kannattavaksi. Isosta toiminnasta ei ollut kuitenkaan vielä kyse. Kimmon kahdeksan läheistä ja työntekijää lähtivät noina aikoina pois yrityksestä, ja alkoholi otti hänestä rajun otteen tämän jälkeen. Täten hänellä ei ollut yhtään työntekijää 2002 keväällä. Kimmo onneksi hakeutui Minnesota-hoitoon, jonka avulla pääsi alkoholiongelmasta eroon ja henkinen hyvinvointi alkoi menemään parempaan suuntaan. Vuosituhannen alussa Kimmo aloitti taas puhtaalta pöydältä. Tämän jälkeen hän alkoi pikkuhiljaa rekrytoimaan työntekijöitä ja järkeisti työprosesseja, joka oli avainasemassa kasvuun. Vaikka Kimmo on ollut toimitusjohtajan roolissa alusta asti, on hän ollut yhtä kauan myös mukana kattotyömailla hommissa. Tämä on lisännyt työntekijöiden arvostusta, kun toimitusjohtaja ei ole johtanut vain auktoriteetilla, vaan halunnut aidosti näyttää miten hommat tehdään. Pitkän rekrytoinnin ja jatkuvan työprosessin ja toiminnan kehittämisen ansiosta yritys saatiin takaisin raiteilleen ja kovaan kasvuun. Vuonna 2014 Sentica Partnersin hallinnoima rahasto osti enemmistön Hämeen Laaturemontin osakekannasta ja Kimmolle jäi 35% omistusosuus. Samalla yrityksen nimi vaihtui Vesivekiksi. Yrityskaupan myötä toimintaa saatiin myös ammattimaisempaan suuntaan ja kasvu lähti entistä kovempaan nousuun tulevina vuosina. Kimmon tarinassa opettavaisinta on sitkeys ja kova nöyryys työtä kohtaan. Kimmolla oli piirteitä, joita ei muissa tarinoissa paljoa tuntunut olevan. Hän halusi ajatella aina ensisijaisesti omia työntekijöitä ja sitä, että työprosessi on mahdollisimman toimiva niin asiakkaan kuin työntekijän näkökulmasta. Kimmolla oli häikäilemätön asenne kovaa työtä kohtaan ja hän oli uskomattoman sitkeä. Hyvin hänen asennettansa kuvaa hänen mottonsa: ”Autan aina, jos se on mahdollista”. Kimmo ei ollut myöskään raha motivoinut viimeiseen kymmeneen vuoteen, vaan se kuinka moni perhe hänen yrityksestänsä saa leipänsä. Uskon, että tämän takia hän saikin vietyä yrityksensä niin pitkälle.

Exit oli mahtava kirja. Antoi paljon inspiraatiota omaan tekemiseen ja uskon saavani vastauksia siihen, miksi tietyt yrittäjät ovat niin menestyneitä. Kaikilla on ollut matkassaan oma yksinkertainen salaisuus joko asenteeseen tai toiminnan kehittämiseen liittyen. Toimintatapoja ja asioita, joihin tarinoiden liiketoiminnoissa keskityttiin, on hyvä peilata ja hyödyntää myös omassa tekemisessä.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

Suojattu: Läsnäolon voima

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti