Paranoidi optimisti

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Paranoidi optimisti – Risto Siilasmaa

Essee 3 kirjapistettä

Ville Lehtola

 

Paranoidi optimisti

Kriisi, koronakriisi, mikä kriisi, miten kriisissä toimitaan?
Kirja pureutuu kriisin aikana tehokkaaseen työskentelyyn, sekä siihen mitä on johtaa sekä omistaa.
Kirjassa Risto Siilasmaa kertoo tarinaa Nokialla viettämistään vuosista ja yrityksen johtoaseman kaatumisesta. Tekstissä hän myös avaa syitä mistä kyseinen kaatuminen oikeastaan edes johtui.
Jos jotain pitäisi itse kirjasta sanoa, sanoisin sen olevan tärkeä osa myös akatemialaisten oppimista.
Kaikissa organisaatioissa käsitellään aikanaan jonkin asteisia kriisejä, eikä niihin valmistautumisessa ole mitään väärää.

 

Viestintä

Kirjassaan Risto Siilasmaa kertoo esimerkiksi osastojen välisen viestinnän heikkous. Kuten monessa muussain suuressa yrityksessä on ongelmia, oli Nokia muiden tapaan jäykkä, jopa byrokraattinen. Ongelma joka toistuu ilmeisen usein suuressa yritysmaailmassa on myös niinsanottujen dinosaurusten johtajuus. Johtoportaan tulisi olla nykyajalla, eikä vain vanhanliiton ukkoja jääräpäisinä päättäjinä. Kuten aiemmin mainitsin viestinnän tärkeyden, rinnastan myös sen ongelmaksi jota koemme Gravissa juuri tälläkin hetkellä. En koe että kaikki tiiminjäsenet kykenevät viestimään avoimesti kaikille muille, vaan vielä kaunistellaan asioita riippuen viestin vastaanottajasta. Oli viesti hyvä tai huono se pitäisi pystyä rehellisesti  ja avoimesti tuomaan esille kaikille, jotta asiaan voidaan reagoida, niin hyvässä kuin pahassakin. Paranoidi, henkilö joka keskittyy aina etsimään parannetavaa tai ongelmia, optimisti, henkilö joka uskoo aina onnistuvansa, sillä paranoidi löytää ongelmat ajoissa. Toki tähän haluan vielä lisätä palautteen eräänä asiana. Koen että emme tällä hetkellä viesti palautetta suoraan henkilölle, tai projektiryhmälle jota se koskettaa, vaan ikään kuin annamme palautteen yleisesti ja toivomme sen kantautuvan tarkoitetun vastaanottajan korviin.

 

Johtaminen

Tarkemmin yrittäjämäinen johtaminen sekä omistajuuden tunne.
Yrittäjämaisella johtamisella mielestäni ja ymmärrykseni mukaan tarkoitetaan rohkeaa vastuunottoa. Vastuunottoon luen myös delegoinnin, mikäli huomaat ongelman, korjaat sen itse, eli otat vastuuta, tai delegoit homman jollekin muulle ja katsot että homma tulee hoidettua mahdollisimman pian. Tästä käytän esimerkiksi, todennäköisesti hieman muiden toiveita vastaan Gravin talousasioita. Olen nyt toiminut Gravin talouspäällikkönä pian vuodenpäivät ja olen usein törmännyt ”kyllä Ville hoitaa” ajatteluun, eli ei olla otettu itse vastuuta talouden perusasioista vaan uskottu että hoidan hommat tai ne vaan katoavat. Luen itseni myös syylliseksi tämän ajattelun mahdollistajana sillä en ole osannut delegoida ja viestiä tarpeeksi selkeästi vaadittavista asioista.

 

Omistajuuden tunne

Omistajuuden tunne, asia josta olemme Gravissa puhuneet viimeisen kuuden kuukauden aikana suhteellisen paljon. Omistajuuden tunne on erittäin tärkeää yritystoiminnassa, sillä se motivoi hoitamaan asioita tarkemmin ja paremmin kuin pelkkänä ”rivi työntekijänä”. Koen että tiimissämme on hieman vajetta omistajuuden tunteessa, ja en osaa sanoa mistä se suoranaisesti johtuu, mutta uskon että sitä parannattessa koko tiimin toiminta yltää uudelle tasolle.

 

Lopuksi ajattelin vielä listata Risto Sillasmaan vinkit taikka periaatteet johtamiseen:

-”Mitä huonompi uutinen, sitä myönteisemmin siihen täytyy suhtautua, se tuo jatkossa myös positiivisen suhtatumisen ongelmiin, joten ne uskalletaan tuoda esille”

-”Ota laskettuja riskejä”

-”Luettelo tehtävistä asioista on tärkeä, mutta vielä tärkeämpi on lista tietoisesti tekemättä jättämistä asioista.”

-”Ole opinjanoinen ja pyri tartuttamaan sitä muihin. Oppimista ei saa koskaan delegoida mulle”

.”Katse horisonttiiin. Ajattele strategioita skenaariotyöskentelyn avulla”

-”Yrittäjä tietää, että hän voi voittaa tai hävitä yhdessä tiiminsä kanssa”

-”Miksi on tärkeämpi kysymys kuin Miten se tehdään”

-”Uskalla unelmoida isosti”

 

Tässä vielä hieman erittäinkin tiivistettynä ajatukseni.
Yrittäjämäinen johtaminen on tärkeää, sen voidaan katsoa kulkevan käsikädessä myös omistajuuden tunteen kanssa. Tiimi voittaa ja häviää yhdessä, anna siis kaikkesi ja viesti avuntarpeesta selkeästi muille ympärillä olevillesi ihmisille. Tiimiyrityksissä etenkin kannattaa tukeutua muihin, et ole yksin, olette tässä mukana yhdessä, älä jää yksin ongelmien kanssa vaan jaa ne avoimesti kaikille.

 

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti