Onnistu itsesi johtamisessa

Kirjoittaja: Daniel Barkane

10 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Onnistu itsesi johtamisessa

Lähdeteoksen kirjoittaja: Raija Salmimies

Teoriapisteet: 2

Olen pitkään pohtinut, mitä itsensä johtaminen oikeasti on. Se vain tuntuu välillä niin laajalta käsitteeltä, että saatan jopa unohtaa täysin sen tarkoituksen. Minulta jos kysyttäisiin, että mitä itsensä johtaminen tarkoittaa, niin todennäköisesti vastaisin sen olevan hyvinvoinnin ympärille rakentuvaa suunnittelua, hyvien valintojen toistoa sekä itsensä tuntemista.

Oli hauskaa huomata, kuinka lähes joka toinen lukemani kirja oli kategoriaa henkinen kasvu. Minusta vain tuntuu siltä, että en ole löytänyt vielä täysin itseäni. En tunne olevani valmis ja juuri siksi haluan oppia sekä kehittää itseäni enemmän.  Voi tietenkin olla, että en koskaan tule kehittymään ihmisenä niin paljoa, että olisin tyytyväinen.

Itsetuntemus

Koen itseni temperamenttisena ihmisenä, joka pystyy helposti lähestymään sosiaalisia tilanteita. Temperamenttisuudestani huolimatta Itsetuntemukseni on mielestäni kohtalainen, koska olen tietoinen omista arvovalinnoistani sekä asioista, jotka ohjaavat minua eteenpäin. Tiedostan käyttäytymiseni ja sen vaikutukset muita kohtaan. Vahvimpana osana itsetuntemuksessani pidän sitä, että osaan tunnistaa omat heikkouteni ja en vähättele tai syrji niitä. Ne ovat asioita, joita pyrin kehittämään joka päivä. Opin myös kirjasta näkemään oman personallisuuteni ulottuvuuksia ja näistä päällimmäisenä oman temperamenttisuuden.

Mielestäni kaikista tärkeämpänä itsetuntemuksessa ja sen kehittämisessä on itsestään huolehtiminen. Itse henkilökohtaisesti tykkään tehdä asioita, jotka ovat mielekkäitä. Teen hauskoja asioita ja vietän aikaa ihmisten kanssa, jossa tunnen itseni hyväksytyksi. Ympärillä olevat ihmiset vaikuttavat paljon omaan itsetuntemukseeni ja toimivat myös sen lisääjänä.

Tällä hetkellä koen, että tiimimme on menossa kovaa vauhtia eteenpäin. Yritämme parhaamme mukaan luoda kaikille turvallista ilmapiiriä. Olemme yrittäneet keskittyä jokaiseen yksilönä ja sitä kautta rohkaista jokaista Hohkeessa olevaa, tuomaan esille omia arvoja ja tarpeita. Haluamme jatkuvasti haastaa toisiamme ja samaan aikaan auttaa tunnistamaan tavoitteitamme.

“Kun ihmiseltä menee itsetunto, niin siltä menee kaikki”

Suustani saattaa kuulua joskus, että ”ei tämä tule onnistumaan” tai ”en todellakaan osaa”. Saatan antaa itselleni negatiivisen ajattelu tavan jo ennen, kuin olen edes yrittänyt. Tästä huolimatta koen itsetuntoni olevan kohtalainen. Osaan arvostaa itseäni ja muita sekä lähden lähtökohtaisesti tavoittelemaan asioita positiivisesti ja uskoen itseeni. Miksi toisinaan sitten epäilen itseäni?

Sain projektissamme tehtävän editoida jouluvideon, joka vaikutti aluksi tosi haastavalta. Mainitsin tuttuun tapaan, että saatan epäonnistua. Tiimini kuitenkin rohkaisi minua ja antoivat minulle uskoa. Tehtävä ei ollut helppo, mutta sain kuitenkin suoritettua sen hyvin. Uskallan väittää, että tiimilläni oli suurin vaikutus omaan suoriutumiseeni. Olen siis kiitollinen siitä, mitä Tiimiakatemia antaa minulle ja erityisesti tiimini.

Tavoitteet

Olen akatemialle tullessani, alkanut tavoittelemaan enemmän asioita. Tähän varmasti on syynä Tiimiakatemian kulttuuri, jossa kerrotaan avoimesti näistä. Iso merkitys on myös ollut tiimimme treeneillä, jossa olemme paljon puineet tavoite asioita. Olen aina pitänyt tavoittelemisesta ja siitä, kuinka se tavallaan ohjaa jokaista ihmistä eteenpäin. Juuri tästä syystä akatemian tavoite kulttuuri sopii minulle mainiosti

Minulle elämässäni yksi tärkeä tavoite oli suorittaa talotekniikan perustutkinto ajallaan ja valmistua hyvillä arvosanoilla. Pääsin tavoitteeseen miettimällä asioita mm. kuinka pääsen tavoitteeseen? mitä työkaluja tarvitsen? sekä kuinka tiedän että olen menossa kohti tavoitetta. Saatoin sivuttaa ohessa muita tärkeitä asioita, mutta silti halusin pitää täyden fokuksen kouluuni. Harrastuksissani tavoitteiden saavuttaminen on tullut täysin intohimosta. Olen saattanut asettaa tavoitteen ja olen saavuttanut sen täysin huomaamatta, koska intohimoni on loikkinut tämän edessä.

Minulle tavoitteet ovat kuitenkin elämänsuunta ja niiden kautta pystyn tuntemaan onnellisuutta esim. Saavuttaessa jotain suurta tai jonkin asian, johon ei ehkä aluksi uskonut. Uskon myös, että tavoitteellisuudessa kehittyminen auttaa saavuttamaan suurempia unelmia ja saa motivoitumaan entistä enemmän. Arvostan siis akatemialla syntyviä päämääriä, koska niiden saavuttaminen vaatii tavoitteellisuutta sekä kovaa tekemistä.

Hyvinvointi

Minulle on ollut aina tärkeää psyykkinen sekä fyysinen hyvinvointi. Arvoissani hyvinvointi, on yksi tärkeimmistä. Kuvitellaan tilannetta, jossa projekti on erittäin tuottava ja kasvava, mutta hyvinvointini kärsisi. En olisi valmis jatkamaan, ennen kuin siihen saisi muutoksen. Kysyn useasti itseltäni, voinko hyvin? Olen saattanut käydä treeneissä, siivota asunnon, tehdä pakolliset työhommat ja silloisella hetkellä maata sängyllä. Lähes joka kerta vastaan itselleni, että voin erittäin hyvin. Olen onnellinen, koska en stressaa ja tiedostan hoitaneeni rutiinit kunnolla.

Haluan siis tuoda hyvinvointia myös meidän tiimillemme. Minusta jokaisella meistä olisi vastuu vaikuttaa omaan työyhteisön hyvinvointiin. Esimerkiksi antamalla pienen arjen vinkin, jonka kokee toimivan hyvinvoinnin edistämisessä. Meistä jokainen voi vaikuttaa, jos vain haluaa.

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

Uusi neuvotteluvalta

Kirjan kirjottajat: Juhana Torkki ja Sami Miettinen | Refektio by Joel Tiainen | Teoriapisteet: 2 Johdanto Hyvät...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

0 kommenttia

Lähetä kommentti