Nukkuminen kannattaa, uskokaa tai älkää

Kirjoittaja: Helena Vepsäläinen

5 maaliskuun, 2023

Lähdeteos: Miksi nukumme - Unen voima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matthew Walker

Teoriapisteet: 3

Ihminen ilmeisesti nukkuu kolmasosan elämästään. Siitäkin voi jo päätellä miten ihmiselle oleellisesta asiasta on kyse. Uni on myös yksi kaikkein helpoimmin huomiotta jätettävä osa-alue hyvinvoinnissa. Se kun tapahtuu niin itsestään. Kunnes ei tapahdukaan. Yleisesti ottaen nukun hyvin, mutta enemmissä määrin viime aikoina uni on ollut myös riesa tavalla ja toisella. Lähtien siitä, mitä jatkuva stressi on tehnyt unen laadulle ja päätyen siihen, että kaiken summana haluaisi jättää nukkumatta, että aikaa olisi enemmän olla hereillä. Kunnollista unta siis kaipaisi enemmän kuin koskaan, samaan aikaan kun haluaisi valvoa maailman tappiin asti.  

Unihäiriöt ja niiden aiheuttamat riesat 

Unen määrä ja sen vaikutukset hyvinvointiin ovat kyllä yksilöllisiä, mutta unta ei saa siitä huolimatta unohtaa. Liian vähäinen uni tai huono unenlaatu voi vaikuttaa aina sairastelusta mielenterveyden heikentymiseen. Tykkään seurata älykellon antamalla datalla omaa nukkumista ja palautumista aika ahkerasti. Parhaina päivinä unen ja levon aikana tapahtunut palautuminen kohoaa sataan prosenttiin ja toisinaan palautumista ei tunnu tapahtuvan juuri lainkaan. Silloin sen myös huomaa. Pää tuntuu täydeltä, väsyttää ja motivaatio tehdä oikeastaan mitään on aika lailla pyöreä nolla. 

Mikä saa aikaan unen laadun heikkenemisen? Onhan niitä asioita useitakin liiasta kofeiinista huoliin ja murhaisiin sekä stressiin. Itselläni kuten varmasti monella muullakin stressi on suurin kiusan kappale, joka on pilaamassa hyviä yöunia. Tunnen stressin usein fyysisesti kehossa, joka tekee nukahtamisesta vaikeaa. Toisinaan liian vauhdikas mieli nukkumaan mennessä aiheuttaa heikkoa unenlaatua. On varmasti monen asian summa, miksi koen olevani stressaantunut jatkuvalla syötöllä, joka tekee stressistä entistä hankalamman hallita.  

Itse olen ainakin viime aikoina saanut ihanasti riesakseni myös ripauksen unettomuutta. Sitä ei onneksi ole ilmennyt ihan jokaisella yrityksellä ummistaa silmät, mutta riesa se on siitä huolimatta ollut. Unettomuus on lisännyt vaan stressiä entisestään eikä varmasti ole nukuttanut. Tämä oravanpyörä onkin sitten vaikeuttanut kaikkea tekemistä ja arjesta selviämistä. Ainakin, jos älykellon dataan on yhtään uskomista niin liian vähäinen ja heikko uni on iso syy omaan töhöilyyn. Kirjan mukaan riittävä ja hyvä uni edistää myös henkistä pään sisällä olevaa selkeyttä, joka on ollut viime aikoina allekirjoittaneelta aivan hukassa.  

Unen vaikutus muistiin ja asioiden sisäistämiseen 

Kunnolliset yöunet ehkäisevät jopa muistisairauksia. Yksi osa arjessa, jossa huomaan uniongelmien vaikuttavan on muisti. Arkisissa asioissa kuten viestiin vastaamisessa ja asioiden lisääminen kalenteriin tuntuu välillä melkein mahdottomalta. Uskon, että juuri se täyden pään tunne on peräisin tästä unen vaikutuksesta muistiin. Täysi pää siis tuntuu käytännössä siltä, että en saa sisäistettyä mitään informaatiota, oli se sitten, miten “helppoa” hyvänsä. Unen aikana aivot käsittelevät informaatiota ja lokeroivat sitä oikeisiin paikkoihin, josta se olisi sitten arjessa tarkoitus kaivella esille.  

Muistin konsolidointi eli tiedon lokerointi pitkäaikaiseen muistiin ja lyhytaikaiseen muistiin tapahtuu juuri unen aikana. Ei ihme, että stressin pilaamilla unilla on tullut vaellettua ympäriinsä melkein vihanneksena ja tehtyä asioita pakolla ja heikosti. Levänneenä tilanne on aina aivan toinen. Rasittavaahan tämä on etenkin näin, kun tarkoitus opiskellessa on oppia mahdollisimman paljon. Luova ajattelu ja ongelmanratkaisu tuntuu todella takkuiselta uupuneessa tilanteessa. Kielikuvana voisi sanoa, että aivot toimivat autopilotilla ja kaikki menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.  

Unen vaikutus sosiaalisuuteen 

Voi pojat. Olo on ollut kuin perseeseen ammutulla karhulla ihan liian usein. Uni vaikuttaa päivän aikana tunneherkkyyteen ja itse olen ainakin erittäin taipuvainen kärttyisyyteen ja äyskimiseen heti, kun jaksamisen kanssa on hankalaa. Myös ahdistuneisuus on yleinen ongelma pitkään jatkuneen huonon palautumisen jälkeen. Omat oireet ahdistuneisuuden parissa ovatkin ottaneet kivan loikan kohti ääretöntä varmaan huonojen unien seurauksena. Empatiakykykin hämärtyy heikosti nukuttujen unien jälkeen. Tässäkin on tullut havaittua haasteita. Välillä toisten toiminnan ymmärtämiselle on todella vaikea antaa tilaa.  

Sosiaalisten tilanteiden välttely ylipäätään on alkanut muodostua jokapäiväiseksi ahdistuksen aiheeksi. Akatemia-arki tuntuu hyvin levänneenäkin introverttiuteen taipuvaiselle tyypille tosi hektiseltä ja sitä kautta rasittavalta henkisesti. Väsyneenä ja sen eskaloiman ahdistuksen seurauksena ovesta ulos pääseminenkin voi olla suoritus. 

Summa summarum. Aika pelottavaa miten monella tavalla unen puute tai sen huono laatu voi aiheuttaa elämään hallaa. Kaikkihan sen tietää, että uni on tärkeää, mutta sen unohtaa liian helposti miten tärkeää se on. Etenkin itselle, kun ajattelee kaikkea mitä tällä hetkellä arjessaan käy läpi. Käydäänpä vielä läpi asioita, joilla näitä vaivoja voisi yrittää selättää.  

Miten eroon uniongelmien riesoista? 

Stressin hallinta ja oman toiminnan johtaminen. 

Stressi on ehdottomasti isoin tekijä omien uniongelmien kanssa. Vaikka sitä ei huomaisi niin jossain se jäytää, koska palautuminen on huonoa. Loma-aikana palautuminen on selkeästi parempaa kuin arkena, jolloin sitä on aivan liian vähän omalle jaksamiselle. Selkeästi välttelen stressiä aiheuttavien asioiden ajattelua, joka johtaa siihen, että ne jäävät kiusaamaan omia yöunia. Alkaa olla aika sanoa joillekin asioille ei. Ainakin siihen asti, kun tämä ahdistuneisuuden vyyhti alkaa purkautua. 

Säännöllinen unirytmi 

Miten voi olla, että näinkin yksinkertainen asia on niin vaikea toteuttaa? Oma unirytmi kyllä heittelee tällä hetkellä kuin rengit päissään. Säännöllisellä unirytmillä unen laatukin paranee, kun kaikkia unisyklejä tulee riittävä määrä yhdelle uinahtamiselle. En muista kovin montaa kertaa, kun olen herännyt virkeänä. Tässä on iso asia, josta otan heti ryhtiliikettä. Stressin oireetkin ovat helpompia, kunhan keho saa riittävästi lepoa. Stressi varmasti vaikuttaa molemmin päin, eli unen heikkenemiseen, mutta toisaalta myös se on helpompi sietää, kunhan saa nukuttua kunnolla. 

Meditointi 

Mieli pitää mykistää ja isosti. Välillä tuntuu, että omassa päässä ei ole koskaan hiljaista etenkin stressaavien asioiden osalta. Meditointi on vielä itselle suhteellisen vierasta, mutta aion tämänkin kiven kääntää. Meditoimalla saa opetettua päätä hiljenemään silloin, kun sitä tarvitsee. Ja minähän tarvitsen. Meditoinnin positiivinen vaikutus stressin hallintaan kiinnostaa tässä tapauksessa kaikkein eniten.  

You May Also Like…

Suojattu: Sissimarkkinointi

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

NEVER split the difference

Oletko kyllästänyt neuvottelemaan tuntipalkoista ja lyhytaikaisista yhteistöistä Tiimiakatemialla? Jääkö sinuakin...

START WITH WHY

Kirja ei ollut omassa lukusuunnitelmassani alun perin, mutta jälleen kerran täytyi mukautua tilanteeseen ja muutettava...

0 kommenttia

Lähetä kommentti