Sissimarkkinointi

Kirjoittaja: Jutta Järvinen

13 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Sissimarkkinointi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jari Parantainen

Teoriapisteet: 3

Sain vasta taannoin luettua Jari Parantaisen kirjan Sissimarkkinointi, vaikka tämä teos oli ollut lukulistallani jo melkeinpä pari vuotta. Kirja käsittelee mielenkiintoisella tavalla markkinointia, erityisesti epätyypillistä ja kustannustehokasta sissimarkkinointia. Miten yrityksesi erottuu nykypäivänä jatkuvan informaatiotulvan keskellä? Miten yrityksesi jää asiakkaan mieleen?

Etsin jatkuvasti erilaisia vinkkejä pienen yrityksen markkinoimiseen, ja yritän hyödyntää erilaisia trendejä Vanilla Vintagen mainonnassa. On tärkeää, että markkinointimme toteutetaan pienin kustannuksin, mutta tavalla, joka iskee asiakkaisiin. On turha lähteä kilpailemaan suurten yritysten kanssa, sillä heiltä löytyy budjettia isomman luokan markkinointikampanjoihin. Suurten yritysten kampanjat ovatkin usein neutraaleja ja valtaväestöä miellyttäviä. Sissimarkkinoijan täytyykin luoda epätyypillistä sisältöä ja kohdentaa se tarkasti. Sinun täytyy tietää ketkä ovat asiakkaasi, voidaksesi luoda juuri heihin purevaa sisältöä. Täytyy muistaa, ettei hyvä mainos välttämättä tarkoita sisältöä, joka aiheuttaa asiakkaalle hyvän mielen. Hyvän mainoksen idea on jäädä mieleen, hyvässä kuin pahassakin. Sissimarkkinointi voi tarkoittaa hulluja tempauksia tai provosoivia mainoksia. Juuri nämä nousevatkin yleensä suureen suosioon ja luovat nostetta yritykselle. Viimeisimpänä tapauksena mieleeni nousee Nopeet.fi markkinointikampanjan kohu. Vaikka moni olikin valmis boikotoimaan yritystä kampanjasta seurauksena, on heillä silti vahva asiakaskunta.

Mietimme loppusyksyllä yhdessä Palokan Joulupuodin projektiryhmän kanssa, millä tavoin voisimme kustannustehokkaasti markkinoida pop up -puotiamme. Tiesimme olevamme auki vain alle pari kuukautta joulusesongin aikana, joten yritimme tuoda uusia asiakkaita nopeasti käymään. Meille kävi myöskin huono tuuri liiketilan kanssa, joten puotimme oli syrjemmässä kauppakeskuksen siivessä, kuin olimme alun perin suunnitelleet. Asialle täytyi siis keksiä jokin ratkaisu. Halusimme tehdä Palokan kauppakeskuksessa jonkinlaisen tempauksen, sillä käytössämme ei ollut suuri budjetti. Puotiimme ohjaavien lattiatarrojen, A-ständien ja kylttien lisäksi saimme uudenlaisen idean. Päätimme paketoida pieniä lahjapaketteja, joissa olevissa lapuissa kehotimme asiakasta palauttamaan paketin puotiimme jouluherkkuja vastaan. Piilotimme sitten lahjapaketteja ympäri kauppakeskusta ja odotimme. Ensimmäisiä asiakkaita alkoikin valumaan puotiimme heti. Vaikka suurin osa olisikin tullut käymään vain noutamaan herkun, saimme paljon kaivattua näkyvyyttä ja moni asiakas sanoikin tulevansa käymään uudestaan myöhemmin. Osa asiakkaista lähti vasta ostettuaan jotain. Moni puotiin eksynyt ihaili myös rekeämme, johon loimme VR-lasien avulla virtuaalisen rekiajelu mahdollisuuden. Halusimme poiketa tavallisista joulumyymälöistä ja loimme puodista asiakkaalle ennemminkin kokemuksen. Näillä helpoilla ja halvoilla keinoilla halusimme erottua joukosta ja luoda asiakaskuntaamme.

Kirjassa mainittiin 9 markkinoinnin miinaa:

  1. Et lähetä riittävästi viestejä
  2. Viestisi ei tavoita asiakastasi
  3. Asiakkaasi ei huomaa viestiäsi
  4. Asiakas ei usko viestisi kuuluvan hänelle
  5. Asiakas ei ymmärrä viestiäsi
  6. Asiakas ei tunnista tarvettaan
  7. Asiakkaasi ei usko ratkaisuusi
  8. Asiakkaasi on liian vaikea ostaa
  9. Asiakkaasi ei reagoi viestiisi

Et voi odottaa hyviä tuloksia markkinoinnista, mikäli nämä kohdat pätevät markkinointiisi. Itse koen vaikeuksia edellä mainittujen 1 ja 8 kohtien kanssa. VV on tällä hetkellä muutoksen keskellä. Etsimme uutta ja erilaista alihankkijaa vintage tuotteillemme ja Home -mallistomme ei ole vielä lanseerattu. Tämä on hiljentänyt tahtia asiakkaan näkökulmasta, eikä uusia droppeja ole tullut hetkeen. Emme siis myöskään ole hetkeen viestineet asiakkaillemme ja uutta sisältöä tulee niukasti ulos. Tarjoamme tällä hetkellä myös liian pienen valikoiman herättääksemme asiakkaan kiinnostuksen, joten asiakkaan on vaikea ostaa. Aiomme tehdä tälle muutoksen tämän kevään aikana. Aiomme lisätä markkinointisuunnitelman pohjalta sisältöä useisiin kanaviin, päällimmäisenä Instagram ja Tiktok. Tiktok antaa hyvän alustan tehdä vähän hullumpiakin tempauksia, ja yleensä ne saavatkin eniten katselukertoja. Myös uutiskirjeitä aiomme lisätä uusien droppien myötä. Markkinointi täytyy tarkentaa oikeaan kohderyhmään ja julkaista oikeaan aikaan. Täytyy myös testata mitkä kanavat toimivat parhaiten kohdallasi. Ei kannata käyttää suurta budjettia kanaviin, joiden tulos on 0. Olen myös omalla kohdallani huomannut, mitä useammin yritys muistuttaa mainoksilla tuotteistaan, sitä helpommin tulee sen sivuilla vierailtua. Asiakas unohtaa helposti yrityksesi ellet muistuta häntä. Esimerkiksi henkilökohtaiset alennukset ja muistutukset saavat asiakkaan palaamaan.

Sain tästä kirjasta hyviä vinkkejä omiin projekteihin sekä tärkeän muistutuksen siitä, ettei raha aina ratkaise. Innovatiivisella ja tehokkaalla sissimarkkinoinnilla voit saada jopa parempia tuloksia, kuin perinteisellä suuren budjetin mainoksella. Aion tänä keväänä ottaa tehtäväkseni minimoida nämä 9 markkinoinnin miinaa omasta markkinoinnistani! Pystymme varmasti myös käyttämään kirjan vinkkejä hyväksemme oman tiimimme viimeisen vuoden markkinoinnissa.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti