Näytös nimeltä Kirsti Paakkanen

Kirjoittaja: Aino Tissari

11 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Suurin niistä on rakkaus

Lähdeteoksen kirjoittaja: Ulla-Maija Paavilainen

Teoriapisteet: 2

Tutustuin Suomen Chaneliin lukemalla kirjan nimeltä Suurin niistä on rakkaus. Kirjailija Ulla-Maija Paavilainen on kirjoittanut yritysjohtaja Kirsti Paakkasen tarinan vaikuttavalla tavalla kansien väliin.

Köyhän talon tytön täytyy osata herrojen ja rouvien metkut. Täytyy olla luova, muuten ei pärjää. Sisua pitää löytyä enemmän, kuin muilta, jotta pääsee itse leivän syrjään kiinni.

Kirsti Paakkanen käärii äidin paistamat letut kääreisiin ja kulkee ovelta ovelle pitkin pitäjää, kunnes kaikki letut ovat myyty. Itselleen hän ei jättänyt yhtään. Hän oli viisi vuotias, kun oivalsi tuloksekkaan myyntipäivän seurauksena, että hänestä tulee yrittäjä. Uransa lisäksi kirjassa käsitellään paljon Kirstin lapsuutta. Saarijärven Lanneveden köyhään taloon syntyneenä lapsena, hänen on täytynyt pystyä paljon enempään, kuin vanhojen, rikkaiden sukujen perijättärien. Köyhyyden kärsimys, jonka kaikki vaihtaisi varmasti osaltaan pois jos voisi, on tehnyt Kirstistä lujan naisen.

Kuudentoista vanhana Kirsti ottaa kantaakseen pahvilaatikon, jossa hänen koko omaisuutensa on ja hän lähtee Helsinkiin. Hän päättää rakentaa elämänsä itse. Kuvatusta tilanteesta välittyy tunne, että Kirstin kasvettua nuoreksi naiseksi, hän ja hänen kipakka, valloittava persoonansa eivät mahdu enää Saarijärvelle, saati sitten uskonnollisten vanhempien pieneen tupaan.

Kirjassa käydään nopeasti läpi Helsinkiin muuton ja Womenan perustamisen välissä ollut aika, vaikka siihen on mahtunut 24 vuotta. Yksi pinnalla pyörivistä kysymyksistä on, milloin Kirstistä tuli karismaattinen, mystinen ja voimakas persoona? Onko hän ollut sitä aina, onko olemus kypsynyt Stockmannin ja Mainos Kunnaksen aikana vai syntyikö hän uudella tavalla elämään perustettuaan Womenan?

Olkoon maailma miesten, elämä on naisten

Ristiriidat tekevät Paakkasen. Tästä kirjassa on useita esimerkkejä, mutta mielestäni mielenkiintoisimmat polariteetit löytyvät feminiinisyyden ja maskuliinisuuden saralta. Hänessä kumpikin palaa hyvin vahvalla liekillä. Kirstin perustamassa Womenassa työskentelee vain naisia ja toisinaan hän tuntuu jopa suosivan kanssa sisariaan.

Kun Kirstin toimistoon astelee herra, hän osaa olla hurjan valloittava. Hänen feminiini seksuaalienergia virtaa karismana ja hehkuna huoneeseen, eikä siltä voi välttyä.

Toisessa hetkessä työpaikalla, hänen kova raatava, suorittava maskuliinisuus nostaa päätään ja kirjan perusteella hän vaikuttaa hyvin konservatiiviselta tehtaan patruunalta.

Paakkanen puhuu unelmista tavoitteiden sijaan. Sellaiset henkilöt tuntuvat jäävän usein lähtötelineisiin, mutta Kirstin vahva tarve myös toteuttaa ja rakentaa sai unelmat näkemään päivänvalon konkreettisina lopputuloksina.

Rivien välejä tulkitessani, minusta tuntui, että hän käyttää feminiinisyyttään ja maskuliinisuuttaan tietoisesti hyödyksi.

Kirstin hyvä suhde intuitioonsa kumpuaa vahvasta feminiinistä puolesta. Kun taas kyky viedä intuitiivinen idea ja ratkaisu käytäntöön on maskuliinisuuden upein ilmentymä.

Sellainen yhdistelmä on aidosti harvinainen. Moni nainen elää tiedostaen tai tiedostamatta vielä huumaa siitä, että naiset voivat luoda korkeita ja upeita uria ja useat lasikatot ovat jo rikki. Se johtaa usein maskuliinisuuden yliotteeseen, to do -listoja suoritetaan pää kolmantena jalkana päivästä toiseen. Tunnistan tällaisesta käytöstä paljon itseäni. Siinä ei yksinkertaisesti ole tilaa intuition herkistämiselle, luovalle ajattelulle, flowlle ja nopeille muutoksille. Toisaalta tällaiset maskuliiniset suorittajat saavat paljon aikaan, hoitavat omien asioiden lisäksi siinä sivussa muidenkin asiat ja eteenpäin menevä tahti on kova.

Yksinkertaistaen tämän naistyypin vastakohta on syvällä feminiinisyydessään elävä nainen, joka kuuntelee itseään, on läsnä, elää intuitionsa ja korkeamman ohjauksen mukaista elämää. Asiat, joita he tekevät ovat usein linjassa heidän minuutensa kanssa ja he tuntevat tekemistään asioista vahvaa merkityksellisyyttä. Tämän varjopuoli on, ettei asioita useinkaan tapahdu, ideat jäävät idean tasolle eivätkä näin käyttäytyvät naiset saa itseään niin sanotusti niskasta kiinni ja tekemään.

Kirsti on esimerkillinen nainen eläessään vahvasti kumpaakin polariteettia ja ymmärtää milloin on aika antaa tilaa feminiinille puolelle ja milloin on maskuliinin aika ryhtyä toimeen. Feminiinipolariteetti ohjaa, antaa kuvan visiosta ja maskuliinipolariteetti toteuttaa sen tähän maailmaan.

Mustaa ja valkoista

Sisustus ja pukeutuminen kattaa vain mustaa ja valkoista, sillä sellainen kestää aikaa, säästää vaivaa ja tulee edullisemmaksi, kuin jatkuva värien kanssa leikittely. Filosofiassa on vaikutelmaa Steve Jobsista ja hänen mustasta poolopaidastaan.

Sen lisäksi, että Kirstin ulkoinen maailma on mustavalkoinen, niin on myös sisäinenkin. Lieneekö syytkin samat molemmissa?

Kirsti laukoo kärkkäitä, sitaatin omaisia lausahduksia, eikä tunnu siloittelevan sanomassaan mitään.

Vaikka Kirsti on työpaikalla toisena päivänä, kuin pirun kätyri ja toisena Äiti Teresa, niin henkilökunta ei vihastu tai pelkää. Pohdin sen johtuvan siitä, että työntekijät tuntevat Kirstin. He tietävät hänen ääripäänsä ja osaavat vastaanottaa kummankin Kirstin, lukuun ottamatta muutamia poikkeuksia.

Ihminen pelkää tuntematonta, sitä mitä ei voi ennalta arvata. Kirsti näyttää itsensä kokonaisena ja se synnyttää luottamusta. Hän nauraa, hän itkee, raivoaa, intoilee ja elää täysillä koko tunneskaalaansa.

Tässäkin kirjassa mainitaan siitä, ettei toimitusjohtajaksi koskaan valita porukan mukavinta ihmistä.

Ehkä sillä tarkoitetaan kykyä olla huolehtivan femiinin lisäksi vaativan maskuliininen. Sen Kirsti osaa.

Hän hengittää bisnestä

Kirsti on suunnannut syntymättömälle lapselle varatun rakkauden ja energian bisnekseen. Hän elää ja hengittää liiketoimintaa ja laittaa siihen koko inhimillisyytensä.

Kirsti toteaa kirjassa kliseisesti, että täytyy tehdä sitä mitä rakastaa. Tosin hänen elämäkertansa lunastaa kliseen totuuden mukaiseksi elämänohjeeksi. Hänen elämäntarinansa vaikuttaa suunnittelemattomalta, eikä hän ole pikku likasta asti maalaillut glorifioituja kuvia tulevaisuudestaan.

Karujen olojen kasvattina hän on vain selviytynyt. Ehkä hänen eloonjäämisviettinsä on ollut niin täynnä sisua, että kaikkensa antava mentaliteetti on johtanut myös menestykseen.

Vaikuttaa siltä, ettei hän ole laskelmoinut peliliikkeitään. Hän otti nuorena lopputilin Stockmannilta ja siirtyi tekemään palkatonta työtä Mainoskunnakseen. Hän päätti tehdä sitä työtä, maksettiin tai ei.

Hän tekee mitä tahtoo ja se lienee vienyt pitkälle sen sijaan, että tekisi asioita mitä sillä hetkellä turvallisesti osaa.

Työ vaikuttaa olevan Kirstin elämän suuri rakkaus, aviomiehen kuoltuaan ja lapsettomaksi jäätyään. Hän on Marimekon sielu ja kasvot. Marimekon ostettuaan Kirsti saapuu taloon nöyränä kertoen, että te työntekijät olette osaajia, minä olen vasta noviisi. Hän kättelee jokaisen Marimekkolaisen vuorotellen, siis antaa jokaiselle ihmiselle hetkeksi huomionsa. Teko on lämpimän ensitapaamisen lisäksi symbolinen. Hän näkee ihmisen ja antaa arvon. Hän vierailee Marimekon tehtailla ja liikkeissä ympäri Suomea. Hän istuu muotinäytöksissä eturivissä ja matkustaa maailmalla työntekijöidensä kanssa.

Matti Alahuhdan mainitaan sanoneen, että Kirstin vahva persoona ja ihmisten huomioonottaminen auttoivat saamaan ihmiset mukaan ja uskomaan, että Marimekosta tulee hyvä.

Kirsti Paakkanen ei tee bisnestä, hän elää sitä. Hän ei käyttäydy teatraalisesti, hän on näytös. Hän on seurannut intuitiotaan ja luonut mitä huvittaa, ei mitä ensimmäisenä kannattaisi. Kirsti uskoo ihmisen tekevän töitä ihmiselle, ei yritykselle tai järjestelmälle. Niin on myös tapahtunut todeksi, hänen tarinastaan päätellen.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Asiakastutkimus

Valitsin luettavaksi seuraavan kirjan Asiakastutkimuksen perusteet ja käytännöt. Kirjan lukemisen tarkoituksena oli...

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti