Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa

Kirjoittaja: Essi ollonqvist

5 lokakuun, 2020

Lähdeteos: Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa

Lähdeteoksen kirjoittaja: Dale Carnegie

Teoriapisteet: 2

Vaikuttaminen

Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa on oiva käsikirja tilanteisiin, joihin liittyvät ihmiset. Ja eikö tilanteet pitkälti koostu ihmisistä, koska ihmiset muodostavat tilanteita? Tykkäsin paljon tästä kirjasta, mutta se varmaan johtuu siitä, että olen ihmisläheinen ihminen.

Löysin heti alusta alkaen kirjasta havaintoja, joita voin hyödyntää omassa elämässäni. Mielestäni ne olivat sen verran kultaisia neuvoja, että päätin tuoda niitä myös tiimimme arkeen. Aluksi mietin, että ne tulevat oman esimerkin kautta, mutta loppujen lopuksi päädyin niistä koostamaan yhdet kokonaiset treenit.

Vaikuttaminen asiakastapaamisissa

Meidän tiimillämme on sekä kylmäsoittoihin että asiakastapaamisiin jonkinlainen kynnys. Kynnystä ylittäessä ajankohtaisia kysymyksiä ovat esimerkiksi olleet:

”Miksi soitan jollekin, jos minulla ei ole hänelle mitään asiaa?”

”Mitä teen asiakastapaamisessa, jos ei ole mitään tiettyjä juttua mielessä?”

Asiakkuuspäällikkönä minun pitää huomioida nämä kysymykset. Mitä voisin tehdä siinä mielessä, että jokaisella tiimiläisellä olisi paremmat eväät lähteä asiakkaisiin? En voi sanoa suoraan kenellekään, mitä hänen pitää sanoa asiakastapaamisessa, mutta kirjan avulla löysin ratkaisun, mikä voisi olla toinen lähestymistapa ja vielä tehokkaampi sellainen.

Kerroin tiimilleni, että lähtekää asiakkaisiin ensisijaisesti vaikuttamaan, josta seuraa keskustelut. Näin ollen aikaa säästyy turhien kysymysten laatimiselta ja saat vastapuolen pitämään sinusta. Olen muutaman kerran kuullut, että työhaastatteluissa kysymysten ainut tarkoitus on pitkälti vaan saada aikaiseksi puhetta. Oleellisempaa on, kuinka vaikutat näillä sanoillasi ja tuot itsesi ilmi.

Vaikuttaminen tiimin sisällä

Meidän tiimi on täynnä vaikuttajia, mutta olemme vielä melko yksipuolisia sellaisia. Heitinkin treeneissä kärjistettynä: ”On muitakin tapoja vaikuttaa kuin heittää bensaa liekkeihin.” Näen, että monella tiimissämme vaikuttaminen on tapa ilmaista itseään, mutta usein se jää kuitenkin melko tehottomaksi. Tiimihenkemme on lisäksi kärsinyt tästä yksitoikkoisesta vaikuttamisesta.

Viime kevään keskustelujamme kuvaa raivokkuus. Saimme vastapuolen vaikuttamisemme takia esimerkiksi joko puolustuskannalle, ärsyyntymään tai turhautumaan. Vaikuttaminen ei ollut siis kovinkaan menestyksellistä ja tulehdutti entisestään välejämme.

Keksin tähän aihekeskiöön liittyvän harjoituksen treeneihimme. Katsoin, että aikaakin oli riittävästi kulunut viime keväästä, jolloin pystyimme jo kaikki nauramaan sekä omalle että muiden käyttäytymiselle. Jaoin tiimimme pienryhmiin viime keväänä sattuneiden tilanteiden mukaan ja tehtävänä oli esittää kaksi eri versiota tilanteesta. Ensimmäinen versio oli alkuperäinen. Toisessa versiossa piti näytellä, millä toisella tavalla tilanteen olisi voinut myös hoitaa. Toisen version vaatimuksena oli lisäksi myös, että näytelmään piti sisällyttää treenien teoriaosuuden vaikuttamisen keinoja.

Kun suunnittelin tämän harjoituksen, suurimpana tavoitteenani oli ryhmähengen parantaminen. Halusin, että porukalla olisi treeneissäni aidosti hauskaa. Hauskanpidon edellytyksenä voi olla omien virheiden myöntäminen. Mutta mikä sen hauskempaa, että tulee päivä, kun voi nauraa itselleen.

Vaikuta!

Vaikka puhutaan, että koko maailma on muuttunut ennätysmäistä vauhtia, niin vastaavasti ihminen ei ole melkein yhtään muuttunut. Siksi puhutaan, että vaikuttaminen on yksinkertaista, koska ihmiseen toimivat edelleen samat vaikuttamisen keinot kuin aina ennenkin. Silti ne pääsevät unohtumaan helposti kuten on käynyt meidän tiimimmekin kohdalla. Vaikuttaminen vaatii siis säännöllistä vaivannäköä, mutta sen tuottamat hyödyt ovat moninkertaiset.

You May Also Like…

Alustatalous

Ajattelin kokeilla uutta aluevaltausta ja paneutua alustatalouden maailmaan. Ajat ovat todella muuttuneet ja...

Johtajuuden ristiriidat

Johtajuus on monimutkainen laji, jossa kaikkia ei koskaan voi miellyttää tasapuolisesti ja pettymyksien kohtaamiseen...

Myy enemmän – myy paremmin

Myynti on taitolaji, josta Mika D. Rubanovitsch on kirjoittanut useammankin kirjan. Viime syksynä luin kyseiseltä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti