Miten saan, ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

Kirjoittaja: Nella Manninen

29 tammikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Miten saan, ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

 

Älä arvostele, tuomitse tai valita

 

Jos jotain olen tiimimme kanssa huomannut niin tuomitseminen tai valittaminen ei johda mihinkään tai siis se ei johda ainakaan mihinkään hyvään. Toisaalta tarkemmin, kun ajattelen asiaa, en yhtään ihmettele miksi se ei toimi. Kun tuomitset ihmisen varsinkin koko tiimin edessä, hän loukkaantuu ja menee puolustus kannalle. Kun taas valitat he eivät oikeasti kuuntele mitä sanot. Olemme tiimimme kanssa opetelleet ja opettelemme edelleen puhumaan rakentavasti toisillemme ja muotoilemaan lauseemme niin, että ne eivät kuulosta hyökkääville. Aluksi tiimissämme oli paljon ongelmia sen takia, että ymmärsimme asiat mitä toinen sanoi eri lailla kuin mitä he sillä alun perin tarkoittavat. Meidän tiimissämme on myös paljon ihmisiä, jotka vaativat perusteluja ja faktaa pöytään.

 

Niin tiimissä kuin muissakin ihmissuhteissa pitää kunnioittaa muita. Tuomitseminen ei ole kunnioittamista. Moittiminen ja haukkuminen ei ole kenenkään mielestä kivaa tai motivoivaa. On hyvä muistaa kohdella ihmisiä niin kuin haluat itse tulla kohdelluksi. Nyt kun olen pitänyt jo osan yksäreistä olen kysynyt tiimiläisiltä ”Miten sinua pitäisi johtaa?”. Tähän mennessä kaikki, joiden kanssa olen puhunut ovat antaneet eri vastauksen. Johtamisen tapoja on yhtä monta kuin ihmisiäkin on. Joihinkin tehoaa kova kuri, jotkut tarvitsevat lempeämpää kaverijohtamista. Tärkeää on luoda ihmisten välille luottamus. Johdettavat tarvitsevat rehellisyyttä, innostusta, kiitosta ja kannustusta.

 

 

Hymyile

 

Oletko koskaan kuullut sanontaa ”Smile is the best thing you can wear”?.  Hymy ei maksa mitään, mutta saa aikaan paljon, se kestää tuokion, mutta sen muisto voi joskus kestää ikuisesti ja se tuo onnea kotiin, hyvää tahtoa kauppaan ja se on ystävien tunnusmerkki. Mietitkö koskaan, kuinka usein sinä hymyilet? Entä mitä teet, kun joku hymyilee sinulle? Hymyllä on suuri vaikutus, sillä yleensä kun itse hymyilet se tuo automaattisesti hymyn myös toisen kasvoille. Kirjassa oli hyvä tarina vanhuksesta sekä äidistä ja pienestä lapsesta, jotka tapasivat eläinlääkärin vastaanotolla. Tunnelma odotushuoneessa oli ankea, kaikki olivat hiljaa ja kenenkään kasvoilla ei ollut hymyä paitsi pienen suloisen vauvan. Kun vauva tuijotti vanhaa miestä hymyillen, alkoi mieskin väkisin hymyilemään. Pian mies alkoi, juttelemaan äidin kanssa ja hymyjä alkoi levitä huoneeseen. Koko odotustila täyttyi puheesta ja hymyistä, kun muutkin yhtyivät keskusteluun. Mikä tämän kaiken sai aikaan? Yksi hymy.

 

Mitä tulee huoneeseen, kun sinä tulet huoneeseen? Tämä on yksi ensimmäisistä kysymyksistä, jonka kuulin akatemialla, enkä ole unohtanut sitä sen jälkeen. Yhdelläkin ihmisellä on suuri vaikutus koko huoneen ilmapiiriin. Ole sinä se, joka tekee siitä iloisen ja motivoivan äläkä se, joka laittaa muidenkin suut mutrulle.

 

”Ilme joka ihmisellä on kasvoillaan, on paljon tärkeämpi kuin yllä olevat vaatteet”

 

 

Aito kiinnostus

 

Kirjassa mainitaan monta kertaa kuinka menestyneet ihmiset eivät tarvinneet hienoa koulutusta tai tulleet valmiiksi rikkaista perheistä. Heillä oli jotain parempaa nimittäin viehätysvoimaa. Heidän menestyksensä perustui viehätysvoimaan ja kykyyn saada ihmiseen pitämään heistä. Hyvä johtaja on aidosti kiinnostunut alaisistaan. Hän kuuntelee ja auttaa sekä kyselee kuulumisia. Ihmisten lempi aihe on puhua heistä itsestään ja heidän kiinnostuksensa kohteista. Jos haluat saada jonkun pitämään itsestäsi, rohkaise heitä puhumaan itsestään ja ole aidosti kiinnostunut asioista, joista he kertovat. Saatat huomata, että keskustelu sujuu itsestään, kun toinen selittää omasta elämästään, sinun täytyy vain kuunnella.

 

 

 

Katso asioita toisen näkökulmasta

 

Välillä on vaikea astua toisen saappaisiin. On vaikea katsoa asioita muista, kun omasta näkökulmasta. On kuitenkin hyvin tärkeää, että osaamme asettua välillä myös toisten asemaan, sillä sitä kautta hahmotat mitä toinen sinulle oikein yrittää sanoa. Meidän tiimissämme suurin osa on todella vahva mielipiteisiä jääräpäitä. Me käytämme paljon aikaa omien asioiden esille tuontiin ja niiden perusteluihin sen sijaan, että aidosti kuuntelisimme toisiamme. Olemme pikkuhiljaa huomanneet tämän ja ottaneet asian esille, silti suurta muutosta ei ole vielä tapahtunut. Koen, että menemme koko ajan eteenpäin ja suuri muutos vie aikaa. Ensimmäinen askel on kuitenkin jo otettu, sillä ongelma on tunnistettu ja otettu esille.

 

Jokaisen ihmisen pitää osata kunnioittaa toisten mielipiteitä, vaikka ne eroaisivatkin valtavasti omistasi. Kunnioitus tiimissä on kaiken A ja O. Me kaikki teemme virheitä, niitä on helppo tehdä. Virheiden myöntäminen onkin sitten aivan eri juttu. Ihmisluonteelle on vaikeaa myöntää erehtyneensä, koska se kolahtaa omaan egoon. Virheiden myöntäminen on kuitenkin hyvin tärkeää, jotta tilanne voidaan korjata ja pääsemme eteenpäin.

 

Varsinkin itse osaan olla todella suora puheinen. Omaan hyvin vahvan persoonan ja en ole koskaan tavannut vastaavanlaista jääräpäätä. Vaikka rakastan tiimissä työskentelyä se laittaa minut välillä todella tiukille, koska en ole hyvä tekemään kompromisseja. Kuitenkin jo vuoden aikana olen oppinut joustamaan ja edes hieman paremmin kuuntelemaan toisia. Vaikka matka on vielä pitkä, koen että tiimissä työskentely on juuri se mitä tarvitsen. Välillä kun keskustelu käy oikein tuliseksi tiimimme välillä tuntuu siltä, että sokaistun kokonaan. Vasta tilanteen rauhoittuessa osaan astua toisen saappaisiin ja ymmärrän heidän kantansa. Suurena kehitys kohteenani onkin tulla paremmaksi kuuntelijaksi ja yrittää oikeasti ymmärtää sitä mitä toinen haki takaa.

You May Also Like…

Henkilöstöanalytiikka

Henkilöstöanalytiikka

Jaana Saramies, Maria Törnroos Tässä kirjassa on mielestäni paljon hyviä juttuja, joita Tiimiakatemian rekrypälen...

Business for Punks

Itsevarmasti otin käteeni tämän James Wattin, Brewdog -olutpanimon perustajan kirjoittaman kirjan, jota olen kuullut...

Mikä ihmeen digimarkkinointi?

Mikä ihmeen digimarkkinointi?

En ole koskaan harrastanut digimarkkinointia. Paljon olen siitä kuullut puhuttavan ja nyt minunkin pitäisi alkaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti