Miten saada ystäviä menestystä ja vaikutusvaltaa 

Kirjoittaja: Alek Korpinen

17 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Miten saada ystäviä menestystä ja vaikutusvaltaa 

Lähdeteoksen kirjoittaja: Dale Carnegie

Teoriapisteet: 2

Miten saada ystäviä menestystä ja vaikutusvaltaa 

Luin kirjan Kuinka saada ystäviä menestystä ja vaikutusvaltaa. Tämän klassikon on lukenut jo varmaan kaikki ja en ihmettele sitä yhtään. Tykkäsin kirjasta todella paljon. Tämä teos vahvisti minun mietteitäni elämästä ja toi paljon uusia asioita mietittäväksi. Ostin tämän kirjan siis suoraan omaksi kun kaikki ovat kehuneet sitä paljon. Kerron reflektiossa muutaman asian mitä jäi mieleen ja miten nämä liittyvät minuun. 

Tämä ajaton klassikko kertoo kaiken vuorovaikutustaitojen kehittämiseen ja niiden hyödyntämiseen liikeneuvotteluissa, palkkaväännöissä, työnhaussa – tai kotona. Kirjasta löytyy Kuusi tapaa saada ihmiset pitämään sinusta. Kaksitoista tapaa saada ihmiset ajattelemaan niin kuin sinä. Yhdeksän tapaa muuttaa ihmisiä ärsyttämättä heitä.

Kirjan on kirjoittanut Dale Carnegie. Hän uskoi, että menestys on seurausta hyvistä kommunikointitaidoista: emme ole loogisesti, vaan tunteella ajattelevia olentoja. Toinen on saatava tuntemaan itsensä arvostetuksi, ei manipuloiduksi. Carnegie kirjoitti täsmälleen samalla tavoin kuin koulutti – eloisasti, tuttavallisesti ja terävästi. Klassikkogurun opetukset pätevät niin autokaupassa kuin tämän päivän some-todellisuudessakin.

Kirja on jaettu neljään osaan mutta avaan reflektiossa kolmea ensimmäistä.

Ihmisten käsittelyn perusmenetelmät!

Ihmisen käsittelyn perusmenetelmänä pidetään sitä, kun herätät toisessa ihmisessä innokkaan halun. Jokaisella ihmisellä on erilaiset kiinnostuksen- sekä halun kohteensa. Tätä olen vienyt käytäntöön siten, että keskustelen enemmän ihmisten kanssa heidän omista innostuksen kohteistaan. Jokainen puhuu mieluimmin niistä asioista, mistä itse pitää ja mitä pitää tärkeimpinä. Vaikutus tehdään sillä, että olet kykenevä kysymään toiselta oikeat kysymykset, olet valmis keskustelemaan toiselle ihmisille tärkeistä aiheista ja osoittaa heille, kuinka he voivat ne saavuttaa. Esimerkkinä minä olin työhaastattelussa ja muistin ennen haastattelua tämän menetelmän. Katsoin työnantajan some profiilit ja huomasin hänen pitävän paljon golfista. Laitoin haastatteluun golflippikseni päähän ja työnantaja heti kättelyssä aloitti keskustelun golfista ja oli todella helppo loppu haastattelu.

Myös tärkeä asia mitä voit miettiä mielessäsi ennenkö kysyt jotain muuta tekemään asian puolestasi on: ”Miten saan hänet haluamaan tekemään sen?”  Sinun tulee miettiä mitä se toinen hyötyy kun tekee asian puolestasi ja esittää pyyntö siltä kantilta. Tätä kysymystä voi skaalata pienimmistäkin pyynnöistä suuremman kokoluokan toiveisiin. Periaate pysyy kuitenkin samana. Aito innostuksen herättäminen on asiassa kuin asiassa erittäin tärkeässä osassa vuorovaikuttamista. Suuntaan ja toiseen. 

Kuusi tapaa, joilla saat ihmiset pitämään sinusta!

Kirjassa kerrottiin kuusi tapaa, joilla saat ihmiset pitämään sinusta. Laitan tähän kaikki kuusi otsikkoa.

  1. Tee näin niin olet tervetullut kaikkialle
  2. Yksinkertainen keino tehdä hyvä ensivaikutelma
  3. Jollet tätä tee, joudut vaikeuksiin
  4. Helppo tapa tulla hyväksi keskustelijaksi
  5. Kuinka kiinnostaa muita
  6. Kuinka saada toiset pitämään itsestäsi

Näiden otsikoiden alla on kaikki tieto miten saada ihmiset pitämään sinusta. Oma henkilökohtiasesti paras periaatteni on ”Kuinka saada toiset pitämään itsestäsi”

Muistan itse nuoruudesta kun minulle vähän tuntematon tyttö tuli sanomaan ohimennen että ”sinulla on todella hyvä tyyli pukeutua” ja kiitin häntä ja hän jatkoi matkaa. Muistan tämän edelleen viiden vuoden takaa sillä ihmisten kehuminen jää toiselle mieleen. Saat siis toiset pitämään itsestäsi, jos vilpittömästi ja reehellisesti muistat kehua muita ihmisiä. Tämä voi olla vaikka ”onpas sinulla kauniisti hiukset tänään” tai ”tykkään todella paljon kengistäsi” nämä saa ihmiset tykkäämään myös sinusta ja jäät heille mieleen. 

Kuinka saat toiset omalle kannallesi

Tämä kirjan osa oli myös jaettu 12 erilliseen otsikkoon. Kirjaan on helppo palata otsikoiden myötä. Tunnistat itse oman puutteesi sosiaalisuudessa ja löydät siihen suoran otsikon kirjasta. 

Esimerkiksi jos neuvottelu tilanteessa et tiedä miten toimia ja mitä tulisi tehdä jotta neuvottelu sujuisi. Anna toisen pitää silloin huoli puhumisesta. Yksinkertaisesti. Puhu itse vähemmän ja kuuntele mitä toisella on sanottavanaan. Vaikka olisitkin eri mieltä, niin älä keskeytä vaan anna toisen kertoa mitä hänellä on sydämellään. Saat toisesta paljon enemmän irti, kun annat hänen hoitaa puheensa ensin. Tällä tavoin olet alusta lähtien tietoisempi hänen tilanteestaan, ja näin ollen pystyt vaikuttamaan häneen haluamallasi tavalla. Erinomainen periaate, josta kaikkien meidän täytyy pitää kiinni. Oli kyseessä sitten arkipäiväinen jutustelu, tai tiukka kaupankäynti, niin tarkasti kuunteleva osapuoli on lähes poikkeuksetta vaikuttavammassa asemassa.

Lopuksi

Kirjan lukemisesta tuli todella paljon liikaa mietittävää omaan tekemiseen. Oppeja ja hyviä esimerkkejä oli niin paljon, että aina uudet kappaleet veivät ajatukset edellisistä. Kirjaan on hyvä palata jälkikäteen, jolloin tietää mitä silloin sieltä etsiä ja miten se voisi auttaa itseäni.

Alek Korpinen

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti