Draivi

Kirjoittaja: Alek Korpinen

17 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Draivi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Frank Martelan ja Karoliina Jarenkon

Teoriapisteet: 3

Draivi

Frank Martelan ja Karoliina Jarenkon kirja Draivi kertoo sisäisestä motivaatiosta ja sen johtamisesta. Luin kirjan, sillä koen sisäisen motivaation olevan isoimpia tekijöitä minun kehittymisessäni ja aikaansaamisessani. Tiimiläisteni sisäinen motivaatio Sawkaeen ei ole mielestäni vielä huippuluokkaa ja kirjasta toivoin tähän apuja. Kirjan inspiroiva sanoma on, että tulevaisuudessa menestyviä yrityksiä ovat ne, jotka saavat kaikille työntekijöille sisäisen motivaation työtä kotaan.

Kirjan isoimpia käsitteitä olivat sisäinen ja ulkoinen motivaatio. Ulkoinen motivaatio tarkoittaa sitä, että sinua ohjaa jokin tietty ulkoinen tekijä. Yleinen esimerkki tästä voisi olla vaikkapa raha tai jokin palkinto tai rangaistus. Kukapa ei tekisi hieman epämiellyttäviäkin asioita rahan eteen. Sisäinen motivaatio taas lähtee jokaisen henkilön sisältä. Sinulla on aito kiinnostus tekemääsi asiaan ja teet sitä koska haluat, et koska joku käskee. Sisäinen motivaatio olisikin ihanne tilanne kaikessa.

Kirjan isona kysymyksenä heräsi: Voiko sisäistä motivaatioita johtaa? Eli kuinka yrityksen tai tiimin johtaja saisi jokaiselle työntekijälle tai tiimin jäsenelle tämän draivin tunteen, etteivät he tuntisi tekevänsä pelkästään työtä vain saadakseen rahaa. Kirjan mukaan vastaus tähän kysymykseen on kyllä ja ei. Kenenkään mieleen ei voi työntää ajatusta, että nyt olet innostunut tästä asiasta ja koet sisäistä motivaatiota juuri tästä asiasta, et edes itseäsi. Mutta on mahdollista silti ohjailla ihmisiä tähän suuntaan. Tässä johtajan paikka ja merkitys yrityksen johtajana on todella oleellinen. Pitäisi unohtaa ajatus, jossa yrityksen johtaja on muiden yläpuolella oleva pomo ja työntekijät hänen alamaisiaan ja palvelijoitaan. Tulisi ajatella, että johtaja on työntekijöidensä palvelija ja asioiden mahdollistaja ja työntekijät asiantuntijoita, jotka varmasti osaavat asiansa. Johtajan tulisi tarjota tietyt puitteen työntekijöilleen ja auttaa heitä tarvittaessa, mutta antaa heille mahdollisimman paljon päätösvaltaa ja vapautta. Tämä saattaa tuntua vanhaan ajattelutapaan verrattuna jopa hieman pelottavalta ajatukselta omaa yritystä kohtaan, mutta on sen arvoista. Työntekijät motivoituvat huomattavasti paremmin, kun saavat tehdä asioita kuten haluavat ja kokevat itsensä tärkeiksi ja merkityksellisiksi.

Oma sisäisen motivaation lähteeni

Isoin sisäisen motivaatioin lähteeni on ”tulevaisuuden minäni”. Ajattelen useasti viikossa mitä haluan olla seuraavalla viikolla tai ensikuussa tai vuodenpäästä tai vaikkapa viiden vuoden päästä. Nämä asiat antavat minulle sisäistä motivaatioita tekemiseen. Jos miten että, viiden vuoden päästä haluan omistaa useita sijoitus asuntoja, niin päivittäisessä tekemisessäni näkyy, kuinka haluan lukea teoriaa aiheesta tai vaikkapa tehdä töitä, jotta saan rahaa asuntojen ostamiseen.   

Oman ulkoisen motivaation lähteeni

Ulkoinen motivaation lähteeni on useimmiten palkinto. Joko itseni asettama tai jonkun kaverin/perheenjäsenen asettama. Tällä saa minut motivoitua nopeasti ja tehokkaasti. Esim. jos saan rahaa jonkun asian hoitamisesta, niin silloin motivaatio on korkealla. 

Sawaken yhteinen motivaatio

Jos mietin itse minkälaisissa olosuhteissa haluaisin mieluiten työskennellä niin, isoimpana tulee mieleen vapaus tekemisessä. Nimittäin antamalla vapaus tekemiseen ja antamalla työntekijöille vaikutusvaltaa ja rohkeutta tekemiseen, myös tulokset näyttävät usein plussaa. Meillä Sawakessa on todella vapaata tehdä mitä haluaa ja se on minulle mieluinen toimintatapa edetä. Saan tällöin tehtyä minun tulevaisuuttani varten tehtyä hienoja projekteja ja asiakskäyntejä josta tulee olemaan paljon hyötyä. Saan tällöin myös tuotua oppia eri asioista mitä muut tekevät. Tämän toimintamallin huono puoli on se että se ei ole kaikille sopivin. Meidän usealle tiimiläiselle sopisi paremmin paljon kurinalaisempi toimintamalli, jotta asioita tulisi tehtyä. Minun on vaikea nähdä että saisimme Tiimiakatemian aikana yhteiset tavoitteet ja motivaattorit onnistumiseen. Olemme niin monesti jo todenneet, että eri ihmisille toimii erilaiset keinot. Aika ei riitä meillä muuttamaan kaikkia samanlaisiksi. Hyvät asiat kannattaa aina tuoda esille ja samalla antaa hieman kehitettävää tai parannettavaa toimintaan, jolloin ihminen kehittää itseään jatkuvasti. Läpinäkyvyys on myös isossa roolissa tiimille, sillä näkisin mitä läpinäkyvämpää toiminta on, sen vähemmän tiimin sisällä syntyy konflikteja ja pelisäännöt pysyvät kaikilla kirkkaana ja samana. Tätä vaikeuttaa kyllä se kun talossa ei ole yhteisiä toimintamalleja ja osa haluaisi tehdä asioita samanlailla kun toisessa tiimissä.

Missio ja visio

Kirjassa myös kerrottiin yrityksen missioista ja visioista, sekä niiden tärkeydestä yritykselle. Yrityksen missio vastaa kysymyksiin siitä, miksi yritys on olemassa. Visio puolestaan tarkoittaa näkemystä siitä tulevaisuuden tavoitetilasta, jossa yritys haluaa olla tietyn ajanjakson kuluessa.  Vision tulisi innostaa jokaista yrityksessä olevaa. Haluan, että minun tulevaisuuden yrityksessäni olisi tärkeää luoda sekä yhteinen missio että visio. Näen, että ne auttavat ja motivoivat yritystä yhä enemmän yhteen ja niiden avulla kulkisimme kaikki kohti samaa päämäärää. Niiden avulla on helppo palata miettimään vaikeina hetkinä miksi tätä teemme.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti