Miten johtaa ihmistä: 102 ohjetta esimiehelle

Kirjoittaja: Lauri Koivisto

20 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Miten johtaa ihmistä: 102 ohjetta esimiehelle

Lähdeteoksen kirjoittaja: Pekka Järvinen

Teoriapisteet: 2

Johtajan rooli työpaikalla on varsin mielenkiintoinen. Moni ihminen ajattelee, että johtaja vain kertoo mitä tehdään ja miten tehdään, eikä sen jälkeen muuta teekään. Tämä kuvitelma on itsessään täysin väärä ja olen monesti ihmetellyt, että miksi johtajia ei osata arvostaa. Johtuuko se kenties vääränlaisesta kateudesta, tietämättömyydestä vai kenties siitä, että johtaja edustaa luonnollisesti työnantajaa eikä niinkään työntekijää. Syitä löytyy monia ja usein jään pohtimaan, miten kunnioitusta ja arvostusta alaisten silmissä voisi kasvattaa. Tietenkin hyviä johtajia arvostetaan, mutta onko sekään aitoa kunnioittamista vai vain näennäistä hännystelyä ylennyksien toivossa.

Johtajan työ kuitenkin pääosin tapahtuu varjoissa ja tämä myös voisi selittää sen miksi yleinen ajatus johtajan työn helppoudesta ja työmäärän vähyydestä on niin yleistä. Olen itse todistanut, kuinka paljon töitä esimies oikeasti tekee. Oma isäni on ollut vuosia esimies asemassa ja usein lapsuudessani olen nähnyt kuinka isä painaa duunia vielä iltamyöhään, vaikka työpäivä itsessään olisikin loppunut jo tunteja aikaisemmin. Tämä asia johtajuudessa minua eniten pelottaa. Tulevatko työt aina kotiin, jääkö minulta asioita tekemättä työn takia tai heitänkö kallisarvoiset vapaat tuntini hukkaan vain sen takia, että olen johtavassa asemassa organisaatiossa. Kuitenkin kaiken tämänkin pohdinnan jälkeen olen silti sitä mieltä, että haluan tavoitella esimies asemaa ja johtajuuden oppiminen ja siinä kehittyminen ovat askeleita tavoitettani kohti.

Kirjaa kuunnellessani moni asia pisti aivosoluni pähkäilemään oikein toden teolla. varsinkin kun jokaisen ohjeen jälkeen pamahtaa korviin kysymys siitä, miten olen itse noudattanut kyseistä ohjetta työpaikalla. Yksi mielenkiintoisimmista ohjeista oli, kuinka esimies ei saisi kaveerata työntekijöidensä kanssa. Tämä pisti miettimään asioita ihan jo sen takia, että me tiimiakatemialla olemme ystäviä keskenämme, mutta meillä on silti päällikkö rooleja. Tietenkään meidän päällikkömme eivät ole suoraan esimiehiä, mutta jonkinlaista auktoriteettia ja valtaa heillä luonnollisesti on. Tämä asettaa minut jollain tapaa hieman kyseenalaistamaan vertaisjohtamista ja sen toimivuutta. Jokaisessa tiimissä täytyy olla johtaja, jotta tiimi pystyy toimimaan täysillä, miten keskenään hyvät ystävät pystyvät valitsemaan joukostaan johtajan jolle annettaan auktoriteetti, ilman että ystävyyssuhteet vaarantuvat. Tässä on iso pähkinä purtavaksi ja oikeaa vastausta tuskin on olemassakaan, mutta karu totuus myös kirjan mukaan on, että johtaja jää usein yksin juuri sen takia, että hän on johtaja.

Olen tarkkaillut myös tiimimme johtamista ja sitä, miten tiimimme johtaminen näkyy erityisesti silloin kun asiat eivät mene aivan putkeen. Raha huolia on ollut paljon ja tiimin sisäinen motivaatio on ollut kadoksissa, lisäksi tiimihenki on ottanut isoja iskuja vastaan näiden raha huolien takia. Projekteja on ollut ja rahaa on saatu nopeasti kasaan, mutta nämä projektit ovat olleet pitkälti ”duunari” projekteja, joissa oppimisen näkökulma jää valitettavasti huomattavan pieneksi verrattuna moniin muihin projekteihin.

Heigassa tänä aikana johtajuus on näkynyt pitkälti pakottamisella ja pelotellulla siitä, että jos ei töitä tee menee firma konkurssiin. Tämä on mielestäni osoittanut, sen että johtamisen taso kriisi tilanteessa ei ole ollut parhain mahdollinen. En itse halua syyttää ketään, mutta kirjankin mukaan pelottelulla ja uhkailulla on vain näennäinen ja lyhyt kantoinen vaikutus ja se yleensä lisää vain kapinaa ja tyytymättömyyttä alaisissa. Juuri tämän vaikutuksen olemme saaneet kokea, ja tästä varmasti olemme myös oppineet paljon.

Kaiken kaikkiaan johtaminen on yksi iso haaste ja eteen tulevat moniaiset ja kimurantit ongelmat on aina ratkaistava jollain tavalla ja yleensä vielä johtajan edustaman yhtiön kannalta parhaimmalla mahdollisella tavalla. Tämä on asia mikä johtajuudessa ja esimiehen roolissa vain täytyy hyväksyä. Johtajana täytyy myös olla lempeä ja empaattinen, sekä kova ja jämäkkä. Tämän asian kanssa pitää osata tulla toimeen ja kehittää jompaakumpaa puolta, jotta molemmat puolet olisivat tasapainossa keskenään. Nämä asiat ovat itselle suurin haaste johtajuudessa, ja itselleni selkein kehityskohta on kovuus ja jämäkkyys. Aion kuitenkin treenata näitä heikkouksiani, jotta voin itse tulla hyväksi johtajaksi tulevaisuudessa.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti