Mindset

Kirjoittaja: Leila Luhtanen

11 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Mindset - menestyksen psykologia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Carol S. Dweck

Teoriapisteet: 2

Carol S. Dweckin Mindset – menestymisen psykologia on todella hyvä kirja. Carol S. Dweck on minulle tuttu Ted Talkeista, joita olen nuorena kuunnellut motivoinnin toivossa. Hänen teoriansa growth mindsetistä ja fixed mindsetistä tulivat minulle tutuksi. Oli kuitenkin huippua lukea niistä lisää lyhyen puheen sijaan. Dweckin tutkimuksen mukaan ihmisen mindset vaikuttaa siihen, miten paljon voi saavuttaa elämässään haluamiaan asioita, sillä mindset vaikuttaa vastoinkäymisiin reagointiin vahvasti. Kaikki ei reagoi epäonnistumisiin samalla tavalla. Osalle epäonnistuminen on henkilökohtaista, musertavaa ja vahvistuksena omasta puutteellisuudestaan. Osalle taas epäonnistuminen on mahdollisuus oppia itsestään uutta, oppia virheistä ja mahdollisuus kehittää itseään eteenpäin.

Growth mindsetin omaava henkilö uskoo, että voi muuttaa toimintaansa oppimalla. He näkevät syy-seuraus suhteita asioilla. Esimerkki selkeästä growth mindsetin syy-seuraus suhteesta on, että kuten luen kokeeseen, saan paremman tuloksen kokeesta. Growth mindsetin omaava henkilö kokee, että esteet ja epäonnistumiset eivät mullista maailmaa eikä ne tarkoita, että on itse epäonnistuja. Growth midsetin omaava hakee tietoa aktiivisesti ja kokee, että menestys on omaa kehitystä paremmaksi. Edistys on menestystä. 

Opin, että growth mindsetin omaavan vaivaa on tärkeämpää kehua kuin hänen älykkyyttään. Älykkyyden growth mindsetin omaava näkee usein itse luotuna esimerkiksi tekemisen tai tiedonhaun kautta. Myös growth mindsettiä tukee yritystasolla enemmän me-ajattelu minä ajattelun sijaan. Näitä oppeja voi tiedostavasti lähteä tuomaan tiimin dialogissa enemmän ilmi. 

Fixed mindsetin omaava ihminen uskoo, että hänen toimintaansa ja kykyjään ei voi muuttaa. Heillä on tunne siitä, että he ovat epäonnistujia ja luusereita. Fixed mindsetin omaavalla menestys tarkoittaa, että on parempi kuin muut ja he kilpailevat muita vastaan. Heillä on ajatus, että he eivät halua näyttää tyhmältä vaan tekevät asioita, joissa he ovat valmiiksi lahjakkaita. Fixed mindsetin omaava uskoo, että jos näkee vaivaa opetteluun, voi paljastaa oman heikkoutensa ja näin ollen on epäonnistuja. Heihin vaikuttaa muiden mielipiteet ja heille sisäisen motivaation löytäminen on haastavaa.

Johtajat

Growth mindsetin omaavat johtajat voivat toiminnallaan saada yrityksensä tai tiiminsä epäonnistumisesta onnistumiseen. Growth mindsetin omaava ei johda pelolla ja paineella vaan ylistää tiimityötä. Tälläinen johtaja palkitsee niitä, jotka tekee yhteistä hyvää. Growth mindsetin omaava johtaja ei pelkää kysyä vaikeita kysymyksiä, mutta myös pitää inhimillisyyden mielessä ja tarvittaessa pyytää anteeksi virheitään. 

Fixed mindsetin omaavat johtajat ovat diktaattoreita, jotka tuntevat olonsa uhatuksi muiden onnistuessa. He helposti nolaavat parhaita työntekijöitään tai käyttää heitä omien etujensa tavoitteluun. Tallaiset johtajat johtavat yleensä pelolla.

Mestarin mindset

Urheilukilpailuissa on aina selkeät voittajat ja häviäjät. Mindsettien erot näkyvät kilpailuiden jälkeisissä haastatteluissa ja niistä voi tulkita urheilijoiden ajatusmalleja. Mitä voittajat sanovat? Mitä häviäjät sanoo? Syyttääkö häviäjät ulkopuolista tekijää tai tekijöitä? Kirja muistutti minua kilpaurheiluajoistani useiden urheilurefrenssien myötä. Opin nyrkkeilyn ja motivaatiopuhujien myötä nuorena, että kaikista parhaat eivät ole aina olleet parhaita, vaan he tekevät enemmän töitä kuin muut tavoitteensa eteen. Esimerkiksi Michael Jordan ei päässyt lapsuudessaan koulunsa korisjoukkueeseen, mutta silti jatkoi haaveensa eteen töiden tekemistä ja nyt hän on maailman huipulla. Toki hän pohti lajin lopettamista, mutta hän päätyi jatkamaan. Kirja muistutti minua nyrkkeilyvalmentajani sanoista, että jos et ikinä saa turpaan niin et voi tietää milloin on jotain kehitettävää. Minulle on siis viljelty growth mindsettiä jo kauan sitten. En tosin osaa suoraan allekirjoittaa itselleni täysin kumpaakaan. Haluaisin uskoa minulla olevan tekemisessäni growth mindset, mutta tunnistan heikkoina hetkinä myös vinksahtaneita fixed mindsetin elementtejä. 

Elementian mindset

Yrityskulttuurissa tärkeää fokusoitua itsensä kehittämiseen ja uusien taitojen oppimiseen. Yrityksellä itsellään voi olla jompikumpi mindsetti. On tärkeää pohtia keskitytäänkö yrityksessä työskentelyyn suurella voluumilla vai järkevästi jaoiteltuun työhön (working hard vs working smart). Jos yrityskulttuuri on kehitystä ja oppeja hakeva, on isompi todennäköisyys, että se menestyy ja sen sisällä olevat ihmiset voivat hyvin. Koen, että jos minulta oltaisiin kysytty keväällä onko meillä Elementiassa growth vai fixed mindset, niin olisin vastannut fixed. Kuitenkin olemme todella lyhyessä ajassa kääntäneet kelkkaamme ja voisin sanoa meillä olevan jo enemmän growth mindset. Moni yksilö on sen jo saavuttanut, osa vielä tarvitsee lisää työstöä sen kanssa. Uskon kuitenkin, että olemme oikeassa paikassa sen kehittämiseen. Tiimiakatemia itsessään kannustaa growth mindsettiin kulttuurin ja oppimismetodeiden avulla. Haemme paljon tietoa ja saamme epäonnistua arvostetun kultamunaus -palkinnon toivossa. Tiimimme kehitys voisi jopa olla golden stepin arvoinen!

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti