Millaiseksi haluan tulla?

Lähdeteos: #ENTREPRNR

Lähdeteoksen kirjoittaja: Charles Kuhlman

Teoriapisteet: 2

Kuuntelin kirjan ”#ENTREPRNR”, jonka on kirjoittanut Charles Kuhlman. Kirjassa käydään läpi tositarinoita eri yrittäjien vastoinkäymisistä voittoon. Eli pääasiassa kirjan isona pointtina oli, että virheitä ja vastoinkäymisiä tulee ja ne voivat joissakin tapauksissa olla erittäin huolestuttavia, mutta yrittelijäisyydellä ja tekemisellä on mahdollisuus päästä eteenpäin ja ylös lamaantuneen tilanteen kuopasta. Kirjassa käydään läpi tarinoita seuraavilta yrittäjiltä: Niklas Hed, Kirsti Paakkanen, Ed Mylett, Mitchell Brogan, Jesse Mauck, Esa Sievinen, Kati Jaakonen.  

”Olet sitä mitä ajattelet ja asiat ovat kuten ajattelet niistä.”

Tämä on mielestäni ajatusmalli, jota kannattaa välillä jokaisen pysähtyä miettimään. Yleensä huomaa, kun ihmiset sanovat itsestään esimerkiksi, että en osaa matematiikkaa tai jotain muuta vastaavaa. Kyse tässä lauseessa on vain itseluottamuksesta. Jos varsinkin sanot ja usein kun on jotain laskelmia, heittäydyt vain ja sanot, että et osaa matematiikkaa niin et anna itsellesi edes mahdollisuutta opetella. Helposti ihmiset muutenkin menevät sieltä missä aita on matalin varsinkin, jos aihe ei ole mieleinen. Tällä tavoin toimimme koska se on meille luontaista.

                           Huomaan välillä, että syyllistyn itse tähän. Manaan jotain asiaa ja koen sen tosi epämieluisaksi tehdä. Mitä enemmän tietenkin kiroan sitä, niin sitä ärsyttävämpää sitä on suorittaa. Esimerkkeinä vaikka käsin tiskaaminen ja pyykkien kuivumaan laittaminen. Niin nopea ja pieni vaiva ja homman voi suorittaa, mutta vaan joskus en saa mitenkään aikaiseksi tehdä, koska en tykkää, en halua, en jaksa ja/tai se ei ole mukavaa.

                           Tämän lauseen sisäistäminen on siis minulle puolituttua. Yksi isoimmista tapahtumistani liittyen tähän on kustomointipuuhat. En ole ikinä osannut piirtää, luonnostella tai sitten maalata. No jos osaan enää arvioida niin noin kaksi vuotta siinä meni, että tein ensimmäisen maalitilaukseni ja pensselit tietenkin mukaan ja aloin maalata. Silloin minulle iski se, että jos nyt olen 80 € laittanut kiinni niin pakko tehdä tai edes kokeilla, ettei turhaksi jää. No olen todella paljon kehittynyt siitä, koska uskalsin tehdä ja ajatella että ehkä minä opin sen sijaan että ajattelin että en minä osaa. Seuraavaksi haluan oppia piirtämään ja koneella jollain järjestelmällä tekemään graafista design hommaa. Tiedän nyt, että en osaa, mutta myös tiedän, että varmasti opin.

”Millainen olen ja millaiseksi haluan tulla.” (Jesse Mauck)

Kuuntelin alkuvuodesta tähän aiheeseen liittyvän kirjan. Tämä kanssa on mielestäni oiva lause jäädä ajattelemaan itseään. Monet ajattelevat vain oman näkemyksen ja historian kautta. ”Koska olen ollut kuusi vuotta opettaja, niin tulen olemaan opettaja” tai ”mä vaan oon tämmönen” yms. Mitä yritän siis sanoa, on se, että emme ole mitä vain olemme tai mitä olet ensimmäiset 20 tai vaikka 40 vuotta elämässäsi tehnyt ja kokenut ei kerro sitä, että tällainen sinun täytyy olla. Aina siis voi muuttua, oppia ja tehdä eri asioita. Monet jäävät siihen ajatuksenkuppaan. Sekin on meille helppoa vain ajatella niin, koska se vaatii vaivaa ajatella eri lailla, muuttaa tapoja esim. ajatella tai miten toimii joka päivä. Se vaatii vaivaa opetella uutta. Joten mieluummin tekee vain sitä mitä joka päivä tehnyt niin pääsee helpommalla ja se on oma mukavuusalue.

                           Hauska esimerkki tässä mitä Jesse Mauck sanoi pohjustaessaan tätä lausetta, hän sanoi, että hän itse tarvitsi itselleen niin sanotun alter egon, että uskalsi ja pystyi tekemään erilaisia asioita mihin tottunut ja muuttamaan koko elämänsä. Hän siis keksi itselleen lempinimen mitä hän käytti aloittaessaan cryptosijoituksia ja niiden opettamista yms. Ei varmasti ole helppoa muuttaa omia rutiineja, elämäntapoja tai ajatustapoja. Mutta jos et halua olla sellainen kuin olet, jos et halua tehdä asioita mitä teet, jos et halua elää niin kuin elät, niin oma näkemykseni tähän on se, että aina on mahdollisuus tehdä ja toimia eri lailla. Se vaatii vaivaa ja aikaa, mutta se on mahdollista.

                           Itse tällä hetkellä yritän harjoitella moniakin eri tapojani pois tai muuttaa niitä. Olen tosi impulsiivinen ja varsinkin puhumaan, joten omaa kommunikointikäyttäytymistäni olen harjoittelemassa paremmaksi. Myös olen pitkään jo tämän vuoden harjoitellut oma-aloitteisuutta ja muutenkin tekemisen kynnyksen tiputtamista ja koen onnistuneeni todella hyvin tähän mennessä. Olen aina toiminut nopeasti ja tekemisen kynnykseni on ollut matala. Jokin muuttui ja aloin tekemään eri tavalla ja ajattelemaan laiskemmin. Samalla myös itse laiskiinnuin ja lihoin. En tykännyt siitä, joten miksi tyytyisin siihen, kun tiedän että voin olla erilainen, koska olen aina ennen ollut sellainen kuin haluan olla. Nyt muutosta on jo tapahtunut.

                           Monesti näkee videoita super- isoista muutoksista joidenkin ihmisten elämässä. Joku on ollut super- lihava koko aikuisuutensa ja 33-vuotiaana päätti tehdä muutoksen ja laihtui yli 100 kiloa. Tai vaikka kodittomasta miljonääriksi. Näitä tarinoita on paljon ja ne ovat todella motivoivia. Mutta nämäkään ei yritä tuoda sinulle oppia, että voit tehdä saman, koska et ole samassa tilanteessa välttämättä. Mutta mieti tämä omaan elämääsi ja jos sinulla on jokin aihealue tai juttu, jonka haluat muuttaa, se ei todennäköisesti ole niin valtava muutos kuin nämä super- tarinat. Se on siis helpompi toteuttaa. Pelkästään vaikka, jos et petaa sänkyäsi joka aamu, niin voit haastaa itseäsi tekemään sen. Rikot omia tottumuksiasi. Se pitää meidän ajatuksemme hereillä, kun teemme eri lailla.

Jälkipohdinnat,

Kun olin kuunnelut kirjan ja vilkaisin muistiinpanojani, ajattelin että en saa kirjoitettua mitään. Tuli pitkästä aikaa tyhjän paperin kammo ja en osannut koota yhtään mitään mistä kirjoittaa mitään. Aloitin ensimmäisellä kappaleella ja sen jälkeen jumituin taas. En saanut yhtään ajatusta mistä reflektoida, mutta sitten vain päätin jotenkin, että pakko tehdä ja no nyt tässä on teksti, jonka takana seison ja mielestäni se on todella paljon erilaisia ajatuksia täynnä. Oli rankkaa ja tähän olen käyttänyt eniten aikaa.

You May Also Like…

Dopamine nation

Luin Anne Lembken kirjoittaman kirjan ”Dopamine nation”. Anne Lembke on amerikkalainen psykiatri, joka on Stanford...

0 kommenttia

Lähetä kommentti