Miksi nukumme – unen voima (Matthew Walker)

Kirjoittaja: Maria Herrala

21 syyskuun, 2021

Lähdeteos: Miksi nukumme - unen voima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matthew Walker

Teoriapisteet: 3

Olen sanaton luettuani tämän kirjan. Mielestäni jokaisen pitäisi lukea tämä kyseinen opus, sillä tämä jos joku avaa silmiä unen tärkeydestä. Unella on niin monta terveyttä edistävää vaikutusta, etten voi edes käsittää, miksi karsimme yleensä aina ensimmäisenä unen määrästä. Kirja oli todella tieteellinen ja paikoin ehkä poikettiin vähän turhan kauas pääaiheesta, mutta viesti ei jäänyt lukijalle epäselväksi. Nuku.

Miksi niin moni ihminen haluaa kiduttaa itseään elämään tätä elämää univajeisena? Väitän, että hyvin moni tietää suurimman osan tai edes pari nukkumisen hyötyä, mutta ei siitä huolimatta näe sitä tärkeänä asiana. Tai ehkä näkee tärkeänä, mutta se ei ole ensimmäisenä prioriteettilistalla.

Arjessa varmasti monella unohtuu syyt, minkä takia nukumme joka yö, sillä onhan se pakollinen paha jokaiselle homo sapiensille. Pakollinen paha siksi, että unen puute voi tappaa ihmisen. Walker kirjoitti tästä kirjassaan ja väitteelle on tieteellistä näyttöä siitä, että liian kauan nukkumatta oleva yksilö menehtyy ennen pitkää unen puutteeseen. Tämä on tietysti äärimmäinen esimerkki, mutta laittaa silti lukijansa miettimään, että miten nukkuminen voikin olla näin tärkeää ihmisille?

Edellä jo hieman kirjoitinkin tuosta unen priorisoinnista. Näen, että nyky-yhteiskunta ei ainakaan kannusta meitä nukkumisen satsaamiseen. Miksi on jotenkin ”epäcoolia” mennä aikaisin nukkumaan ja näin huolehtia omasta hyvinvoinnista? Ja voisiko tälle asialle tehdä jotain? En usko, että pelkästään tiedon levittäminen unen tärkeydestä auttaa, sillä me ihmiset tiedämme hyvin paljon eri asioista, mutta harvemmin oikeasti toimimme sen kaiken tiedon mukaisesti. Walker kirjoitti kirjassaan erilaisista kannustinsysteemeistä, mitkä voisivat motivoida ihmisiä satsaamaan enemmän uneensa. Uskon, että tällaisilla menetelmillä voisi saada jonkinlaisia positiivisia vaikutuksia aikaan, mutta en tiedä toisivatko nekään pitkäaikaisia tai pysyviä muutoksia asiaan. Vastuu loppujen lopuksi on jokaisella yksilöllä ja itse päätämme, miten paljon haluamme panostaa uneen. Jos pitkään laiminlyö tätä asiaa, voivat seuraukset olla ikäviä. Seuraukset eivät yleensäkään näy saman tien, vaan ehkä jopa vasta vuosikymmenien päästä. Se lieneekin ongelma, minkä takia unen määrään ja laatuun ei haluta kiinnittää huomiota. Ihminen ei useinkaan osaa ajatella asioita niin kauaskantoisina.

Itse pyrin nukkumaan joka yö vähintään 8 tuntia, mutta sanoisin, että optimaalisin unen määrä minulle olisi 9 tuntia yössä. Välillä jo tuon 8 tunnin yöunen mahdollistaminen tuntuu haastavalta, mutta huomaan kyllä heti olossani, jos olen nukkunut useana yönä alle tuon mainitsemani määrän. Hyvä esimerkki tästä on kesältä, kun tein paljon töitä ja useimmiten työvuoroni alkoivat kuudelta aamulla. En malttanut kesällä mennä ajoissa nukkumaan, vaan monesti pääsin höyhensaarille vasta lähempänä puolta yötä. Univajetta siis kerääntyi yö yöltä yhä enemmän ja luulenpa kärsiväni edelleen sen seurauksista. Vaikka joinakin öinä sainkin nukuttua tuon optimimäärän, ei se silti helpottanut asiaa merkittävästi. Walker kirjoitti kirjassaan hyvin, että monet ajattelevat viikonloppuisin nukkuvansa viikon univelat pois, mutta todellisuudessahan se ei mene niin. Emme pysty korvaamaan menetettyjä unia tuolla tavalla, vaan optimaalisinta meille olisi, kun menisimme joka yö samaan aikaan nukkumaan ja heräisimme myös samaan aikaan. Tämän myös Walker halusi lukijoidensa muistavan kirjasta.

Pienen ikäni aikana en ole koskaan kokenut unettomuutta tai muitakaan uneen liittyviä ongelmia. Tavallisesti iltaisin ei mene montaakaan minuuttia, kun jo nukahdan ja vastaavasti aamuisin herääminen ei tuota sen suurempia ongelmia. En onnekseni ole koskaan lähtenyt torkuttamisen maailmaan, mikä johtuu varmaankin siitä, että olen aamuvirkku. Tykkään herätä aikaisin ja koen olevani tuottavimmillani aamupäivästä. Olen tottunut tähän pienestä pitäen, sillä koko perheeni on aamuvirkkuja täynnä. On kiittäminen vanhempiani, että he ovat juurruttaneet hyvät unitavat meille lapsille jo ihan pienestä saakka. Walker myös kirjoitti tästä aamuvirkku/iltavirkku-asetelmasta kirjassaan, mikä oli mielenkiintoista luettavaa. Lähtökohtaisestihan yhteiskunta suosii aamuvirkkuja, kun esimerkiksi koulut ja työt monesti alkavat aikaisin aamulla. Pitäisi kuitenkin löytää sellaisia toimintatapoja, mitkä tukevat molempia ihmistyyppejä eikä vain jompaakumpaa. Jos esimerkiksi yhä useampi työpaikka ottaisi käyttöön liukuvan työajan, voisi se tuoda helpotusta iltavirkkujen arkeen. Asiassa on tietenkin kääntöpuolensa: valvoisivatko iltavirkut sitten entistäkin myöhempään sillä verukkeella, että töihin voisi mennä myöhemmin? Ihmiset täytyisi saada paremmin ymmärtämään unen merkitykset.

Aika-ajoin kuulen jonkun toteavan lausahduksen ”nukun sitten haudassa”, ehkä jopa joskus itsekin olen käyttänyt tuota sanontaa. Kirjan luettuani ymmärrän kuitenkin, että tuo on ehkä huonoin koskaan kuulemani sanonta. Walker kirjoitti kirjassaan, että mitä lyhyemmät yöunet, sitä lyhyempi eliniän odote. Mitä pidempään haluaa elää, sitä enemmän täytyisi siis satsata omaan nukkumiseen. Keinot joilla voi parantaa omaa untaan, eivät ole mitään erikoisia, mutta vaatii yksilöltä aitoa halua voida paremmin. Esimerkiksi makuuhuoneen lämpötilan olisi hyvä olla hieman alle 20 astetta, kovia urheilusuorituksia tulisi välttää 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa sekä älylaitteiden käyttöä tulisi välttää juuri ennen nukkumaanmenoa. Viimeisimmästä pakko kirjoittaa ihan oma kappaleensa.

Minulle puhelimen käyttö iltaisin (ja muulloinkin) on paha tapa. Jotenkin puhelimen turha selaaminen tuntuu paljon paremmalta vaihtoehdolta kuin vaikkapa esimerkiksi lukeminen. Minulle käy usein niin, että menen sänkyyn ja otan mukaani sekä kirjan että puhelimen. Ajattelen, että vastaan vielä pariin viestiin ja sen jälkeen alan lukemaan. Yhtäkkiä huomaan ajan kuluneen ja totean, että nyt on alettava lukemaan ja kun sitten vihdoista viimein saan kirjan käteeni, ennätän lukemaan sivun taikka kaksi ja sitten jo silmä alkaa painaa sen verran, että päätän jättää lukemisen siltä illalta siihen. Ei toimiva tapa sitten ollenkaan. Yritän pyrkiä tavasta eroon, mutta se ei ole niin helppoa, kun ei ole ongelmia nukahtamisen kanssa. Toki puhelimen käyttö varmasti vaikuttaa sitten uneni laatuuni, mutta siitä harvoin saan itselleni dataa.

Onko edes unesta saatava data välttämätöntä ja olemmeko tehneet nukkumisestakin liian vaikean asian? Olen pari kertaa päässyt tekemään Firstbeatin hyvinvointianalyysin, jossa mittarit keräävät dataa paitsi päivistämme, myös öistä. Tuloksissani ei sinänsä ollut mitään ihmeellistä, mutta olihan se mielenkiintoista nähdä, miten palauttavaa uneni oli. Olen kuitenkin sitä mieltä, että enemmän pitäisi kuunnella omaa kehoa ja sen viestejä siitä onko uni ollut palauttavaa ja onko sitä saatu tarpeeksi. Jos keho kertoo, että unta kaivattaisiin lisää, olisi kohtuullista, että yksilöt osaisivat arvostaa omaa kehoaan sen verran, että mahdollistaisivat kehollensa enemmän tätä luonnon lääkettä.

Voisin jatkaa tätä kirjoitusta loputtomasti, mutta uskon näiden raapustuksieni avanneen suurimpia ajatuksia, mitä kirjasta minulle heräsi. En halunnut tässä tekstissä avata jokaista unen hyötyä ja toistaa samoja asioita, mitä Walker kirjassaan kirjoitti, vaan enemmänkin halusin pohtia minun omia näkemyksiäni uneen liittyen. Yllättävän paljon tämä aihe herättikin minussa mielenkiintoa ja aloin kirjan lukemisen myötä pohtimaan nukkumista aivan uudella tasolla. Olen tiennyt, että se on tärkeää, mutta en ole osannut ajatella sitä näin laaja-alaisesti, mitä kirjassa sitä käsiteltiin. Uni on halpa lääke ennaltaehkäisemään lukuisia sairauksia. Tämä on kirjasta parhaiten mieleeni jäänyt lausahdus ja sen aion pitää mielessäni kaikissa eri elämänvaiheissa.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti