Miksi nukumme – Unen voima

Kirjoittaja: Vivian Aapakari

9 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Miksi nukumme - Unen voima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matthew Walker

Teoriapisteet: 3

Miksi nukumme – Unen voima kirjan on kirjoittanut psykologian ja neurotieteiden professori sekä unitutkija Matthew Walker. Kirjassa kerrotaan unen tärkeydestä. Kaikki tiedämme kuinka tärkeää uni on yleisen hyvinvoinnin kannalta. Väsyneenä tulemme vain kiukkuisiksi ja jaksamme huonommin tehdä päivän askareet ja suoriutua arjen seikkailuista. 

Kirjassa puhuttiin kahdesta asiasta, jotka vaikuttavat unirytmiin ja vireystasoon. Ensimmäinen on sirkadiaanirytmi, joka tarkoittaa ihmisen sisäsyntyistä vuorokausirytmiä, esimerkiksi uni-valve rytmi. Tämä rytmi kestää noin 24 tuntia. Signaalit, esimerkiksi auringonvalo ohjaa tätä rytmiä ja sen takia talvella on hankalampi herätä kuin kesällä koska herätyskellon soidessa on usein vielä pimeää. Myös ruoka ja ruokarytmi vaikuttaa sirkadiaanirytmiin. Toinen unirytmiin ja vireystasoon vaikuttava asia on aivoissa syntyvä kemiallinen aine adenosiini. Adenosiini luo aivoihin unipainetta, joka auttaa nukahtamisessa. Päivällä unipaine kasvaa pikkuhiljaa ja yöunien jälkeen on poistunut kehosta. Jos on nukkunut liian vähän yöllä ja herää väsyneenä adenosiini ei ole vielä poistunut kehosta kokonaan. 

Nykyään kuulee ihmisten suista paljon sitä, että päivässä ei ole tarpeeksi tunteja ja näin tunteja karsitaan yöunen määrästä. Aamulla väsyneenä herätessä myös kofeiinin tarve on suuri ja useat juovat kahvia ja jotkut jopa energiajuomaa. Onneksi itse olen todella kofeiini herkkä, joten juon kahvia vain harvoin ja senkin juon päivällä aamun sijasta. 

Olen huomannut Tiimiakatemialla yrittäjyyteen kuuluvan ”kyllä haudassa ehtii nukkua ja levätä” asenteen ja tämän pitäisi muuttua. Monet myös tekevät aivan liian pitkiä päiviä, jolloin palautumiseen ja nukkumiseen jää liian vähän aikaa ja seuraavana päivänä väsyttää. Olen viime aikoina itsekin kuulunut tuohon ryhmään mutta jatkossa en halua kuulua. Nukkuminen ja palautuminen siis ykkösprioriteetiksi.

Olen käyttänyt Apple Watch älykelloa nyt noin vuoden ajan. Seuraan sen avulla nukkumistani, liikunnan määrää sekä paljon kaikkea muuta hyvinvointiin liittyen. Keskimäärin ihmisen pitäisin nukkua 8 tuntia yöllä. Kaksi kolmesta nukkuu liian vähän, noin 6 ja puoli tuntia vain. Katsoin omia yöunien määriä vuoden ajalta ja uneni keskimäärä on 8 tuntia ja 31 minuuttia, eli yli yleisen keskimäärän. Arkena nukun vähemmän, noin 7 tunnin yöunia mutta viikonloppuisin nukun noin 10 tuntia mikä nostaa keskiarvoa. Katsoin myös unen laatua ja yleisesti ottaen sekin näytti paljon vihreää. Yllätyin tästä sillä olen ollut nyt aika pitkään väsynyt vaikka nukun keskimääräistä hieman enemmän. Seuraavaksi katsoin syvän unen määriä ja siellä näkyi paljon punaista. En siis nuku tarpeeksi syvää unta. Tähän on vaikuttanut varmaankin pitkäaikainen stressi, illan levottomuus ja mielen päällä pyörivät asiat. Tämä on korjattava ja tästä eteenpäin aion panostaa unen määrän lisäksi laatuun. Puhelimen ja tietokoneen laittaminen pois laittaminen hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa voisi auttaa. Rauhallinen musiikki nukkumaan mennessä voisi auttaa levottomuuteen. Aikaisemmin tein yhdessä vaiheessa paljon joogaa iltaisin ennen nukkumaan menoa. Huomaisin sen rauhoittavan vaikutuksen ja kehon hyvän olon tunteen. Ilta jooga siis myös takaisin rutiineihin!

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti