Miksi nukumme – Unen voima

Kirjoittaja: Minka Paananen

9 marraskuun, 2020

Lähdeteos: Miksi nukumme

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matthew Walker

Teoriapisteet: 3

En ole aamuihminen ja olen potenut siitä monesti huonoa omatuntoa. Aamulla olen kärttyinen ja tarvitsen hitaan alun päivälle yksin, ilman että minun tarvitsee jutella kenenkään kanssa. Menin parin vuoden ajan joka aamu töihin seitsemään ja heräsin ennen kuutta. Se ei sopinut minulle ollenkaan ja oireilin fyysisesti. Kirjan myötä opin, että kyse ei ole siitä, että olisin laiska, vaan luonnollinen vuorokausirytmini eli sirkadiaanirytmini on vain sellainen.  Kaikille ei käy aikaiset aamut, kun toiset taas heräävät luonnostaan hyvin aikaisin.

Olen kärsinyt univaikeuksista jo pidemmän aikaa ja olen tavallaan tyytynyt siihen, etten koskaan nuku hyvin. Unen vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin on kuitenkin niin suuri, että minun pitäisi alkaa panostamaan siihen enemmän. Tuntuu vain todella vaikealta vaikuttaa unen laatuun, kun tiedän, ettei se johdu pelkästään arkirytmistäni ja elämäntavoistani, sillä univaikeudet alkoivat paniikkihäiriön myötä, johon en pysty kovin paljoa itse vaikuttamaan. Tiedän kuitenkin, että perusasioihin, kuten esimerkiksi hyviin nukkumisolosuhteisiin ja riittävään liikunnan määräään, panostamalla voin parantaa uneni laatua ja helpottaa nukahtamista.

Olen nyt kaksi viikkoa mennyt enintään kuuden tunnin yöunilla ja viikonloppuisinkaan ei ole ollut aikaa levätä. Se on vaikuttanut suoraan mielentilaani ja fiilikseeni itsestäni sekä tekemisistäni. Ei ole mielenkiintoa harrastaa liikuntaa tai tehdä muitakaan asioita, jotka yleensä ovat mielekkäitä ja luovat jaksamista arkeen. Olen täyttänyt kalenterini palavereilla ja muulla ”toissijaisella” aamusta iltaan asti, eikä aikaa tekemiselle ole jäänyt. Se lisää huonoa fiilistä, sillä koen epäonnistuneeni, kun en tee tiimille rahaa. Sitten stressaan kaikkia tekemättömiä asioita ja tehtävälistaa, joka lykkäytyy koko ajan eteenpäin, enkä senkään takia saa nukuttua. Oravanpyörälle pitäisi saada stoppi ja päätinkin, etten ota tälle viikolle enää yhtään lisää ohjelmaa. Keskityn lepäämiseen ja hoidan asiat, joita olen lykännyt.

Aina puhutaan, miten oppiminen tapahtuu unen aikana ja kirjassa se selitettiinkin hyvin perusteellisesti. Olen huomannut itse tämän, kun voimisteluaikoina uuden tempun oppiminen helpottui aina, kun olin nukkunut yön yli. Tällä hetkellä en keksi mitään noin konkreettista asiaa, mitä aivoni prosessoisivat yön aikana, mutta ymmärrän unen tärkeyden siinäkin mielessä.

Oli myös mielenkiintoista lukea siitä, kuinka vanhusten monet terveysongelmat ovat suurella todennäköisyydellä yhteydessä unen huonontuneeseen laatuun. Lääkärit antavat lääkkeitä vaivoihin, mutta perimmäistä syytä ei kuitenkaan edes ymmärretä hoitaa. Vanhusten syvän unen määrä voi olla jopa 80% pienempi, kuin teini-ikäisillä, mikä on suoraan yhteydessä muun muassa muistiongelmiin. Eli toisin sanoen itselläkin suunta taitaa olla vain alaspäin.

Kirjassa kerrottiin, kuinka ihminen on luotu nukkumaan kahdessa syklissä. Päiväunet ovat pienille lapsille luonnollinen asia ja esimerkiksi päiväkodissa lapset nukkuvat joka päivä. Koulun alettua ihmisten vuorokausirytmi alkaa pikkuhiljaa kääntymään siihen, että nukkuminen tapahtuu yöllä, eikä päivällä siihen ole aikaa. Päiväunet kuitenkin ovat suuressa osassa aivojen oppimiskyvyn kannalta ja lisäävät vireystasoa illalla. Iltapäivällä moni varmasti huomaa keskittymiskykynsä heikkenevän huomattavasti verrattuna aamuun. Jos saisin nukuttua joka päivä lyhyet päiväunet, uskon että jaksaisin illalla paljon paremmin ja pitkällä aikavälillä se vaikuttaisi todennäköisesti paljonkin yleiseen jaksamiseeni. Olisi ihanaa saada päiväunet osaksi arkea.

Kärjistetysti kirjan sanoma on, että voimme ennaltaehkäistä kaikki terveysongelmamme nukkumalla vähintään kahdeksasta yhdeksään tuntia joka yö, koko elämämme ajan. Totuushan kuitenkin on, että ihmisen toimintaan ja terveyteen vaikuttaa niin moni asia, ettei niitä voi selittää yksittäisellä tekijällä, mutta ymmärrän kuitenkin unen vaikutuksen kokonaisuuteen. Uni on valitettavasti helpoin asia, mistä karsia, kun on kiirettä, sillä se tuntuu välillä hukkaan heitetyltä ajalta. Minun pitäisi koittaa muuttaa ajatusmallia erilaiseksi.

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti