Brändikäsikirja

Lähdeteos: Brändikäsikirja - Näin teet yritysbrändistä vetovoimaisen!

Lähdeteoksen kirjoittaja: Pekka Ruokolainen

Teoriapisteet: 2

Mikä ihmeen brändi?

Lukuohjelmaani olin kirjoittanut, että minun tulee lukea tietty määrä kirjoja markkinointiin liittyen. Tämä kirja tuli vastaani hieman vahingossa, mutta olen siitä enemmän kuin onnellinen. Tämä oli kirja, josta olen saanut tähän mennessä todennäköisesti eniten irti. Olen ollut meidän tiimiyrityksemme markkinoinnin kanssa sellaisessa välitilassa kesän jälkeen ja tämä kirja tuli vastaan juuri oikeaan aikaan.

Tajusin, että parasta meidän yrityksellemme tällä hetkellä on pohjan rakentaminen. Emme olleet keväällä lähteneet rakentamaan taloa oikeasta kohtaa. Rakenteita on kyllä kasattu tähän mennessä ihan hyvin, mutta vankat pohjan rakenteet olivat ehkä jääneet valamatta. Mitään hätää meillä ei ole ollut, mutta on hyvä tässä kohtaa korjata pohjaa ennen kuin lähdemme jatkamaan rakentamista.

Brändi oli itsellenikin hieman hatara käsite ennen tämän kirjan lukemista. Se, että emme koskaan voi täysin itse rakentaa brändiä iski hieman vasten kasvoja. Voimme toki tehdä omalta osaltamme kaiken mahdollisen, jotta asiakkaalle tulisi hyvä kuva meistä. Toivoa saattaa, että tämä mielikuva olisi edes jokseenkin sen näköinen, kuin me Kaukalaiset olemme halunneet luoda.

Brändin rakentaminen

Ainakin pohjaa brändille on nyt luotu. Kirja vaikutti minuun niinkin suuresti, että kaksi viikkoa kirjan lukemisen jälkeen olemme synnyttäneet firmallemme brändin pohjaa. Se ei tietenkään ole vielä aivan valmis, mutta suuret kokonaisuudet on yhdessä luotu. Syvimmät keskustelut yrityksemme tarkoituksesta on käyty ja uskon, että tiimillä on tämän synnytyksen jälkeen toivottavasti parempi usko tulevaan.

Brändin synnytyksessä tuli käytyä todella syvällisiäkin aiheita läpi. Uskon, että tästä synnytyksestä on muutenkin jäänyt kaikille jonkinlainen pysyvämpi muisto, sillä se oli meidän tiimiyrityksemme ensimmäinen. Olen todella kiitollinen siitä, että sain olla järjestämässä sitä. En tiedä ovatko muut tiimin jäsenet edes vielä ymmärtäneet, kuinka suuri merkitys tällä synnytyksellä oli meidän yrityksemme tulevaisuuteen. Päätimme yrityksellemme uuden vision ja mission sekä kävimme arvomme läpi ja keskustelua siitä, että ne ovat meille edelleen paikkaansa pitävät melkein vuoden yrityksen perustamisen jälkeenkin.

Kirjaa lukiessa en vielä tiennyt, kuinka suuriin tekoihin se minut pistää. Yllätin hieman itse itsenikin, kun kirjan lukemisen jälkeisenä päivänä yrityksemme markkinointia läpi käydessäni totesin mielessäni, että meille täytyy rakentaa brändikäsikirja. Aluksi ajattelin, että kyllähän minä tällaisen rakennan tässä sivussa syksyn aikana. Kunnes hetken pohdiskelun jälkeen ymmärsin, että eihän näihin asioihin yksin saa vastauksia. Siitä syntyi ajatus, että tiimin kanssa täytyy käydä osa käsikirjan asioista läpi, jotta brändistä rakentuu koko yrityksemme näköinen.

Olin juuri saanut uudelta tiimiliideriltämme luvan ja kehotuksen tehdä jatkossa vielä enemmän itsenäisiä päätöksiä. Päätin heti seuraavana päivänä, että yrityksemme tulee yhdessä synnyttämään brändin. Nyt minulla on aihio brändikäsikirjasta olemassa ja sen visuaaliseksi rakentaminen on seuraavaksi edessä. Ei ole niin yksinkertaista koota tuollaista kirjaa yksien ”kansien” väliin, kuin olin aluksi ajatellut.

Olen todella onnellinen, että meidän tiimimme oli innolla lähdössä tekemään tätä synnytystä, sillä kahdeksan tunnin mittainen brändikeskustelu ei välttämättä ole kovin houkuttelevan kuuloinen jokaiselle. Ehkä se on sitä minulle, mutta ei ehkä kaikille muille. Saimme päivän mittaan aikaiseksi kaiken sen mitä olin aikatauluun laittanut ja hieman enemmänkin.

Kaavio brändistä vaikutti minuun niin paljon, että se päätyi synnytykseemme asti. Tosin emme käyneet kaikkia kaavion osa-alueita läpi, sillä koen, että saimme eniten hyötyä kiteytys ja muotoilu osioista. Jätin brändin jalkautuksen tarkoituksellisesti sivuun, sillä se ei vaikuta niin olennaisesti käsikirjan luomiseen ja pystymme pitämään tuosta aiheesta esimerkiksi treenit erikseen. Valitsin kaaviosta tärkeimmiksi kokemani asiat. Ne asiat, joita ei mielestäni voi käydä muuten kuin koko tiimin kanssa läpi.

Näitä asioita oli brändin ytimen kiteytyksestä kaikki paitsi strategia, sillä strategian koen niin suureksi asiaksi jo itsessään, ettei meillä olisi ollut sille tarpeeksi aikaa synnytyksessä. Tosin ehdimme sitäkin jo hieman sivuta, kun aikaa jäi hieman yli. Brändin muotoilu osiosta kävimme kaikki muut paitsi ilme ja olemus -kohdan, sillä tähän kuuluu niin paljon erilaisia osa-alueita. Tämä osio jää koottavaksi meille markkinointitiimille. Tosiaan tuo brändin jalkautus jäi tarkoituksellisesti myös sivuun. Osa näistä brändin asioista tulee jatkossa näkymään paljonkin meidän yrityksestämme ulospäin, kun taas osa jää enemmänkin meille yrityksen jäsenille näkyviksi. Koen, että näiden kohtien kirkastus auttaa meitä tekemään töitä yhteen hiileen ja jopa tiimiyttämään jatkossa, sillä onhan meillä nyt uusi suunta yrityksenä.

Olemme nyt käyneet brändin kirkastuksen ensimmäisen vaiheen tiimiyrityksemme kanssa läpi. Siihen kuuluu juurikin ydinasioiden määritystä siten, että mahdollisuuksien mukaan koko yritys on mukana prosessissa. Tällä tavalla sain kaikki kehitystyöhön mukaan ja kaikkien näkemyksiä ja tietoja. Tämän tarkoituksena oli myös innostaa tiimiä ja mahdollisesti saada heidät sitoutumaan tekemiseen paremmin. Aivan isoin maali olisi, että brändimme alkaisi huokua meistä kaikista ulospäin myös asiakkaille meidän jokapäiväisissä valinnoissamme ja tekemisessämme.

Työ tekijäänsä kiittää

En voisi olla tyytyväisempi päivän tuotoksista ja ihmisten työpanoksista tuona päivänä. Olimme yhdessä kohtaa aamupäivän puolella jopa kohtalaisen suuressa lukossa visiomme kanssa, mutta löysimme lopulta hyvän keinon ohittaa tuon lukon ja saimme lopulta aikaiseksi vision muutamassa minuutissa, kun olimme hetkeksi keskittäneet keskittymisemme toiseen aiheeseen. En voisi asiaa sen paremmin kuvailla kuin, että ollaanhan me nyt ihan **tun luovia. Tahdon myös ilmaista suurimmat kiitokseni koko tiimille tästä mahtavasta päivästä.

Olemme varmasti parempi tiimi tuon päivän jälkeen, kuin mitä olimme ennen tuota päivää. Aika paljon kunniaa annettuna yhdelle päivälle, mutta menkööt, sillä aihe oli kaikkia koskettava ja teimme pitkästä aikaa töitä koko porukalla. Siitä tuli itselleni ainakin todella voimaantunut fiilis ja usko tiimityön voimaan, sillä enhän minä olisi yksin tuollaista työtä saanut aikaiseksi, enkä varsinkaan noin hyvin.

Kirja oli todella tiivis, jos miettii, että brändistä on tehty todella paljon teoksia ja tämä on varmastikin sieltä lyhimmästä päästä. Intoni brändiä ja brändejä kohtaan kasvoi tämän kirjan myötä todella paljon ja ajattelinkin heti seuraavaksi etsiä toisen brändiä käsittelevän kirjan käsiini. On mielenkiintoista, kuinka brändejä rakennetaan ja niiden merkityskin on todella suuri. Brändien kehittäjät, kun eivät koskaan edes voi olla varmoja, millaisina asiakkaat brändin lopulta näkevät. Se kun on jokaisen silmissä aina hieman eri näköinen.

Brändit kiehtovat

Varmaan yksi helpoimmista esimerkeistä on Adidaksen kolme raitaa. Nämä raidat ovat koko maailman tietoisuudessa, mutta tarina kertoo, että ne on alun perin löytyneet Karhun lenkkareista, joista Adidaksen Adi Dassler on ne bongannut Helsingin olympialaisten aikaan. Tarjonnut niistä pilkkahintaista summaa, jolla sai niiden käyttöoikeuden ja on kasvattanut näistä kolmesta raidasta yhden maailman tunnetuimmista tavaramerkeistä. Kaikkihan Adidaksen kolme raitaa tietävät. Harmi vain, että ne eivät ole Karhun kolme raitaa.

Brändi on mielestäni niin kiehtova aihe, että voisin mieluusti kehittää brändejä mahdollisesti tulevaisuudessa enemmänkin. Täytyy lähteä lukemaan aiheesta lisää ja katsoa, voisimmeko tehdä meidän yrityksemme brändin eteen vielä hieman lisää. Sillä emmehän me koskaan ole valmiita. Ainakin pohja on olemassa tällä hetkellä ja täytyy nyt vain seurata, että se näkyy yrityksemme toiminnassa jatkossa. Suunta on ainakin tästä lähtien vain ylöspäin.

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

Uusi neuvotteluvalta

Kirjan kirjottajat: Juhana Torkki ja Sami Miettinen | Refektio by Joel Tiainen | Teoriapisteet: 2 Johdanto Hyvät...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

0 kommenttia

Lähetä kommentti