Miksi nukumme ? (2019)

Kirjoittaja: Ville Lehtola

24 maaliskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Miksi nukumme ?                                                                                                                                                 Ville Lehtola 2019

 

Kirjan oppi voidaan mielestäni tiivistää käytännössä yhteen lauseeseen, nuku riittävästi.
Nykypäivänä kaikki tietävät unen olevan tärkeä osa ihmisen kehityksessä, mutta silti päättävät elää jonkin asteisessa univajeessa. Itselläni kirjan ”luettuani” (lue kuunneltuani) heräsi ajatus, nukunko tarpeeksi, pikaisen ajattelun tuloksena kykenin toteamaan, että en nuku tarpeeksi. En läheskään tarpeeksi. Tulee valvottua yön pikkutunneille täysin syyttä, pelatessa tai usein vain videoita katsellessa internetin ihmeellisestä maailmasta.  

 

Kukaan ei voi vieläkään todistaa että unen korvaaminen esimerkiksi aineilla olisi mahdollista, ja ovathan unen hyödyt kiistattomat. Uni edesauttaa rumiin palautumista fyysistä aktiviteeteistä, sekä edistää sydämen ja verisuonten toimintaa. Ihmisen oppiminen myös tapahtuu unessa, kirjan mukaan viimeisimpinä mieleen painetut asiat ennen nukkumaan menoa jäävät parhaiten muistiin. Kaiken tämän lisäksi onhan nukkuminen toki mukavaa, kuka tietää mitä kukin uneksii olevansa, tai missä unen aikana seikkailemme. Miksi silti niin suuri osa ihmisistä, mukaan lukien allekirjoittanut itse kärsii itseaiheuttamastaan unen puutteesta? Mitä voisimme tehdä asian korjaamiseksi globaalilla tasolla? 

 

Kaikki ihmiset eivät luonnostaan tokikaan ole aamuvirkkuja, tai kykene valvomaan aamun pikkutunneille asti muuten vaan, vaan löytyy meitä joka lähtöön kuten monen muunkin asian kanssa. Ihminen on aikojen saatossa kehittynyt omaksumaan eri rytmin unelleen kuin muut yksilöt, tämäkin on vaan koodattu ihmisen käytökseen mukaan. Ennen ihmiset elivät laumoissa ja olivat petojen armoilla, ja tämän vuoksi kaikki eivät voineet nukkua samaan aikaan, jotta pystyttäisin turvaamaan heimon selviäminen vuorokauden ympäri. Nykyäänkin esimerkiksi useat nuoret kokevat olevansa niin sanottuja iltavirkkuja, eikä heitä tästä tulisi mielestäni ainakaan rankaista, miksei koulu voisi vaikka alkaa aamulla kello 10 aamu kahdeksan sijaan? Täten myös iltavirkut saisivat tarvitsemansa yö unet, tai ainakin lähemmäs tarvitsemaansa määrää. Sama pätee toki työelämässä, joillekin sopii työskennellä perinteinen 08-16, jotkut taas suosivat 10-18 työpäiviä, Tämä on kuitenkin täysin yksilöllistä, miten voisimme toimia paremmin yhteiskuntana asian saralla? 

 

Erilaiset päivärytmit ovat helposti havaittavissa esimerkiksi ihan Tiimiakatemiallakin, osa ihmisistä on innoisaan kello 08 aamulla painamassa töitä ja osa vielä hieroo unihiekkaa silmästään, voisiko esimerkiksi tiimimme toimia paremmin mikäli aloittaisimme esimerkiksi tuntia myöhemmin? Tai vaihtoehtoisesti täysin liukuvilla aikatauluilla, kunhan jokainen kellottaa tarpeeksi työtunteja, sekä saa asiat hoidettua sovitulla tavalla ja sovitussa ajassa.

Mitä tulee kirjan suosittelemiseen, koen tämän olevan hyvä opinpaikka monelle muullekkin.
Kirja kertoo tarkasta unen hyödyistä ja yleisesti vastaa kysymykseen ”miksi nukumme” erittäin hyvin.
Myönnettäköön, kirjaa kuunnellessani saatoin nukahtaa hetkeksi, jos toiseksikin, mutta kirjan mukaan se ei haittaa, päinvastoin se on hyvä asia ! 

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti