Mikä raha, mikä valuutta?

Kirjoittaja: Johanna Leskelä

28 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Kaikki rahasta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Julia Thuren

Teoriapisteet: 2

                                                

Mitä raha merkitsee sinulle Johanna Leskelä? Tulen seitsemän henkisestä perheestä, jossa lapsesta saakka meidän perheen lapsille on opetettu, ettei raha kasva puussa. Jos sitä haluaa saada, tulee se ansaita itse tekemällään työllä. Meidän perheessä kotitöistä ei koskaan saanut rahaa, vaan niin sanotusti palkkana meille mahdollistettiin haluamamme harrastukset.  Isäni tulee varattomasti perheestä ja vaikka hän aikuisiällään onkin urallaan menestynyt, on meille lapsille aina painotettu säästämisen merkitystä sekä sitä, ettei rahaa tulee käyttää turhuuksiin. Tämän lisäksi vanhempani ovat paljon puhuneet siitä, kuinka paljon mikäkin maksaa sekä kuinka paljon työtunteja minkäkin tuotteen ostaminen vaatii. Muutoin perheessämme ei ole kovinkaan avoimesti puhuttu siitä, kuinka paljon vanhemmillani on rahaa tai kuinka paljon he tienaavat. 

Olen itse tehnyt töitä kunnianhimoisesti 15-vuotiaasta saakka, jolloin olen myös muuttanut omilleni. Tiedän tarkalleen, kuinka paljo töitä minun tulee tehdä, jotta voin ylläpitää tiettyä elämäntyyliä ja asua tietynlaisessa asunnossa. Arvotan rahan siinä suhteessa, kuinka suuren työpanoksen työ vaatii sekä kuinka paljon kokemusta löytyy. Olen törmännyt kuitenkin viime aikoina valitettavan paljon siihen, että odotetaan ansaitsevan paljon enemmän kuin todellisuudessa meriittejä löytyy. Mielestäni on kohtuutonta ilman kokemusta vaatia samanlaista palkkiota, kuin koulutettu ammattilainen vaatii. Tästä syystä koen tärkeäksi puhua rahasta avoimesti.

Julia Thuren kirjassaan kaikki rahasta listaa 6 seikkaa, minkä vuoksi jokaisen tulisi puhua rahasta avoimesti. Ensimmäisenä kohtana hän mainitsee, että rahasta puhuminen purkaa arvolatauksia. Tällä hän tarkoittaa sitä, että kun rahasta puhutaan avoimesti, pystytään seuraamaan, että samaa työtä, saman verran tekevät saisivat saman verran palkkaa. Toiseksi seikaksi hän nostaa eriarvoisuuden vähentämisen. Jokaisen olisi hyvä tiedostaa millaiset tuloerot suomessa vaalii ja kuinka niiden välistä kuilua voitaisiin pienentää. Kolmas seikka pohjautuu siihen, kuinka rahasta vaikeneminen voi olla myös henkilötasolla vaarallista. 8% suomalaisista omaa maksuhäiriömerkinnän. Maksuongelmat koetaan usein häpeällisinä, minkä vuoksi niistä harvemmin uskalletaan puhua. Olisi tärkeää uskaltaa puhua asiasta edes yhdelle ihmiselle kuin jättää lasku maksamatta ja odottaa maksun menemistä ulosottoon. 

Neljäs seikka pohjautuu politiikan ymmärtämiseen rahan näkökulmasta. Jokainen meistä on jossain vaiheessa elämäänsä nostanut valtion takaamaa tukea, kuten opintotukea, asumistukea tai lapsilisää. On hyvä ymmärtää, ettei yhteiskunnallamme ole loputtomiin varallisuutta ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaamme. Tämän vuoksi jokaisen meidän tulisi ymmärtää politiikkaa siinä määrin, että tietäisi mihin yhteiskunnan rahat menevät. Viides seikka perustuu työn vastuun ja vaativuuden huomioon ottamiseen rahasta puhuttaessa. On hyvä ymmärtää, mistä palkkaerot muodostuvat esimerkiksi verrattaessa lääkärin ja hoitajan palkkaeroa. Kuudes seikka kannustaa puhumaan rahasta yleisesti, sillä mitä enemmän rahasta puhutaan, sitä paremmin sitä osataan käyttää. Nykypäivä rahasta on mahdollista oppia joka paikassa: on podcasteja, voi googlettaa sekä tietoa löytyy eri sosiaalisen median kanavista. 

Raha vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme. Meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten rahaa käytämme. Tämän vuoksi meidän olisi hyvä tiedostaa millaisia rahan käyttäjiä olemme. On olemassa säästäjää, tuhlaajaa, tarjoushaukkaa sekä uhkapelaajaa. Ihmisen suhtautuminen rahaan perustuu siihen, mitkä asiat arvotamme tietyssä hetkessä tärkeäksi. Olen itse törmännyt lukuisia kertoja tilanteeseen, jossa esimerkiksi olen tuoremarja hyllyllä ostamassa marjoja, mutta kokeakseni hinnan sillä hetkellä liian kalliiksi, jätän tuotteen ostamatta. Hetkeä myöhemmin kuitenkin sallin itselleni ostavani samaan hintaan take a way-kahvin. Tämän lisäksi samaistun kirjassa esitettävään esimerkkiin, jossa henkilö kulkee rikkinäisillä kengillä tiedostaen uusien kenkien oston tarpeellisuuden, mutta koska vanhat kengät ovat muutoin jalkaan hyvät ei ole uusien kenkien ostoa  kokenut kiireelliseksi. Jokainen kokee rahan eri tavoin ja siihen vaikuttaa voimakkaasti muun muassa taustamme, onko lapsuuden perheessämme ollut rahaa, tämänhetkinen elämäntilanteemme sekä se kuinka helposti ja mistä rahaa saamme. 

Kirkko ja kirjasto taitavat nykypäivänä olla ainoita, missä ei tarvitse ostaa mitään. Kaikki maksaa ja hinnat nousee inflaation myötä. Elämme siinä mielessä hyvässä asemassa, että yhteiskuntamme pyrkii tukemaan jokaista suomen kansalaista, jotta peruselintaso pystyttäisiin ylläpitämään. Tämä siis tarkoittaa sitä, että jokaisella olisi koti pään päällä, sekä mahdollisuus ostaa ruokaa perheen henkilömäärästä riippumatta. Nyky-yhteiskuntaamme vaikuttaa kuitenkin voimakkaasti erilaisten ulkopuolisten ärsykkeiden kautta tuleva pakollinen tarve kuluttaa rahaa sellaisiinkin asioihin, joihin välttämättä varallisuus ei riitä. Nykypäivänä identiteettimme etenkin sosiaalisen median välityksellä muodostuu sen mukaan, miten pukeudumme tai kuinka paljon meillä on varaa erilaisiin hyödykkeisiin. Tämä asettaa etenkin vähempi tuloisille paineita pidättäytyä yhteiskunnan trendissä. 

8 %:lla suomalaisista on maksuhäiriömerkintä, jota tukee etenkin nykypäivän helppous hyödyntää erilaisia kulutusluottoja sekä nostaa pikavippejä. Parikin eri tahoilta otettu kulutusluotto voi ohjata sinut velkakierteeseen, josta on mahdoton päästä pois. Mutta miten maksuhäiriömerkintä syntyy ja mihin kaikkeen se voi vaikuttaa? Laskun erääntyessä sinulla on 14 päivää aikaa maksaa lasku ennen ensimmäisen maksumuistutuksen saapumista. Mikäli et maksa maksuasi ensimmäisestä maksumuistutuksesta huolimatta, sinulla on 14 päivää aikaa maksaa lasku 5.euron kululaskun lisällä, ennen toisen maksumuistutuksen ilmaantumista. Mikäli et toisestakaan maksumuistutuksesta huolimatta maksa laskuasi ottaa perintätoimisto sinuun yhteyttä 14.päivän jälkeen toisesta maksumuistutuksesta. Perintätoimiston laskun maksamatta jättäminen ajaa sinut ulosottoon, jossa sinulle kirjataan maksuhäiriömerkintä oikeudenkäynnin päätteeksi. Oikeudenkäynnin ja maksuhäiriömerkinnän kirjauksen jälkeen on sinulla kokonaisuudessaan maksettavana oikeudenkäyntikulut 140 euroa,  sekä 7%:n korko ulosoton velan määrästä. Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa merkittävästi muun muassa työpaikan, että asunnon saamiseen. 

Säästäminen voidaan aloittaa eri lähtökohdista ja tehokkaimmillaan säästämisen myötä voit voittaa jopa satoja euroja kuukaudessa. Itse olen alkanut säästämään hyvin luonnollisesti tavoitteestani kerätä rahaa asioihin, joita olen halunnut itselleni ostaa. Yksi säästämiseni muoto on sijoittaa kerran kuukaudessa rahaa säästöön. Tämän lisäksi mietin usein kulutustuotteita ostaessani, kuinka paljon tuotetta käytän ja kuinka pitkään arvioin tuotteen kestävän. Olen tullut usein lopputulokseen, jossa ostan ennemmin yhden arvokkaan ja kestävän tuotteen halvan käyttötavaran suhteen, sillä usein arvokkaammista tuotteista löytyy takuu sekä halutessani pystyn myymään tuotteen hyväkuntoisena ja hyvällä hinnalla eteenpäin. Yksi säästövinkeistäni on myös miettiä suurempien hankintojen osalta, kuinka paljon työtunteja hankintani tulee minulta vaatimaan. Tykkään myös paljon vertailla tuotteiden hintoja, sekä hyödyntää secondhand-liikkeitä tuotteiden ostoissa.

Miten tarkasti osaat sanoa, paljonko sinulla on rahaa tililläsi tällä hetkellä? Uskoisin, että mitä vähemmän sinulla tilillä on rahaa käytettävänä, sitä tietoisempi olet siitä mitä tilisi saldo näyttää. Pienestä saakka minulle on opetettu, että rahaa tulee osata säästää sekä käyttää järkevästi. Siitä lähtien kun olen itse alkanut tienaamaan, olen halunnut seurata mihin rahani kuluvat. Nykyään laadin jokaiselle kuukaudelle arvioitujen tulojeni mukaan budjetin, jonka avulla pysyn kartalla  siitä, mihin ja kuinka paljon minulla on varaa kuluttaa. Ehdottomasti suurimmat kuluerät kuukaudessa menevät asumiseen sekä ruokakuluihin. Tämän lisäksi siirrän kuukausittain tuloistani 10 % säästötilille sekä x-summan asp-tililleni. Loppu summa menee yleensä valitsemiini kuukausittaisiin hyödykkeisiin. Nykypäivänä budjetointia on tuotu helpottamaan muun muassa pivo-sovelluksella, josta pystyt seuraamaan suoraan kuinka paljon sinulla menee rahaa muun muassa asumiseen, ruokakuluihin, sekä muihin hyödykkeisiin kuukaudessa. 

Miksi ja miten minä sijoitan? Jo lapsesta saakka vanhempani ovat opettaneet minulle, että mikäli sinulla ei ole varaa maksaa tiettyä hyödykettä siinä hetkessä, ei sinulla ole varaa silloin kyseiseen tuotteeseen. Tällä siis tarkoitan, että olen aina halunnut maksaa hankintani ilman lainan ottamista. Sijoitan 10 % palkastani säästötilille kuukaudessa. Koen tärkeäksi, että aina pitää olla rahaa tallessa pahojen päivien varalle. Koskaan ei voi tietää, mitä elämä tuo tulleessaan. Esimerkiksi koirani voi äkillisesti joutua leikkaukseen, johon minulla pitäisi olla likviditeettiä 4000 € tältä istumalta. Miten maksaisin, mikäli minulla ei olisi säästössä rahaa? Tällä hetkellä omistan 4 säästötiliä, johon sijoitan säännöllisesti rahaa. Tämän lisäksi minulla on asp-tili, johon sijoitan kuukausittain x-summan rahaa myöhempää asunnon ostoa varten. Olen kuunnellut Mimmit sijoittaa-podcastia ja mimmien rohkaisemana olen tehnyt päätöksen sijoittaa ensi vuonna ensimmäistä kertaa osakkeisiin. Tulevaisuudessa haluan olla taloudellisesti riippumaton ja tähän tavoitteeseen päästäkseni koen sijoittamisella ja etenkin oikein tehdyillä sijoitusratkaisulla olevan suuri merkitys.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti