Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Kirjoittaja: Jesse Nyberg

26 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Juha-Pekka Raeste ja Hannu Sokala

Teoriapisteet: 2

Kirjassa listattiin maailman 50 vaarallisinta yhtiötä Juhan ja Hannun omien mielipiteiden mukaan ja kerrottiin jokaisesta listalla olevasta yrityksestä. Valikoin listalta omat mielenkiintoiset yritykset ja lähdin pohtimaan itse niitä ja katsomaan samalla myös tulevaisuuteen. Mielestäni vaarallisimpiin yhtiöihin kuuluu öljy ja aseteollisuuden yhtiöt, mutta tässä reflektiossa en pureudu niihin, koska uskon jokaisen tietävän näiden olevan haitaksi meidän maapallollemme.

Visa

Maailman arvokkain finanssiyritys, jolla toimintaa 200 eri maassa. Tulevaisuudessa, kun siirrymme enemmän ja enemmän digitalisempaan maksamiseen, niin uskon Visan nousevan sijoituksilla ylemmäksi, koska heillä on varaa ostaa kilpailijat pois oman nimensä alle. Mielenkiintoista nähdä miten tulevaisuuden valuutta on se sitten kryptovaluutta tai jokin muu, niin minkä maksuvälitys yrityksen kortilla sitä käytetään. Mitkä ovat välityspalkkiot ja kuka mahtaa olla kingi?

Microsoft

Yhtiö, joka näyttää olevan viranomaisten suosiossa. Melkein ihan sama mitä Microsoft tekee, niin se saa jollain keinolla keploteltua itsensä ulos pinteestä. Kirjassa käytiin läpi esimeriksi Teams ohjelman paketointia Office 365:seen, joka Slackin mukaan on unionin kilpailukeinojen rikkomista. Niin vaan Teams on osana Office 365. Bill Gatesista puhuttiin paljon koronaviruspandemian aikaan ja itse tätä asiaa hieman sivusta seuranneena voin myöntää, että en aivan täysin tiedä onko Gates paha vai hyvä. Tietenkin hyvältähän tämä Giving pledge kuulostaa, jossa miljardöörit lahjoittavat kuollessaan vähintään 500 miljardia hyväntekeväisyyteen. Jostain syystä minua aina on silti mietityttänyt mitä hyväntekeväisyysyhtiö saa näistä lahjoituksista. Kuitenkin Bill rikastuu vuosivuodelta, vaikka väittää tekevänsä vain hyväntekeväisyyttä. En tiedä täytyy sanoa, että olen yrittänyt pitää tästä henkilöstä ja onhan se luonut aivan mahtavan yrityksen, mutta oma mielipide on, että kaikkea ei kannata uskoa mitä tämä ukko selittää siitä kuinka hyväntahtoinen hän on.

Facebook

Kuuluu mielestäni ehdottomasti listalle, koska se tietää sinusta todella paljon. Melkein kaiken mitä laitat sosiaaliseen mediaan, koska Facebook omistaa suurimman osan sosiaalisen median kanavista. Nostin Facebookin tähän siksi, koska Facebookin tekijällä Mark Zuckerbergillä on käynnissä projekti nimeltä Metaverse. Tästä aiheesta olen jutellut monen ihmisen kanssa ja olemme melkein aina olleet sitä mieltä, että tulevaisuus jännittää kovasti. Metaversehän on rinnakkaistodellisuus, jossa pystyt rakentamaan elämän virtuaalisesti itsellesi. Mieti, jos huomaatkin olevasi koukussa virtuaalitodellisuuteen ja vietät siellä enemmän aikaa, kuin normaalissa elämässäsi. Todella vaarallisia suunnitelmia mielestäni meneillään. Mitä jos et pääsekkään enää pois sieltä? Mark yhdessä hänen tiiminsä kanssa pystyy päättämään kaikesta mitä sinulle tapahtuu. Ne ovat luomassa käytännössä uutta maailmaa virtuaaliseen elämään joiden puikoissa he itse ovat. Tulevaisuus näyttää, mutta onhan se hieno keksintö ihan varmasti.

Google

Nostin Googlen tähän, koska se on listattu sijalle 1 ja olen siitä myös samaa mieltä. Google tietää meistä kaiken, mitä haemme ja mitä puhumme. Esimerkiksi Mark, Elon, ja Amazonin perustaja Jeff Bezoz sanoo Googlea maailman vaarallisimmaksi.  Monesti huomaa, kun puhut jostain kavereidesi kanssa ja puhelimessa ei ole kytketty kuuntelua pois päältä, niin puhelin alkaa ehdottamaan sinulle kaikenlaista paskaa siitä mitä olet juuri puhunut. Itselläni on aina kaikki pois päältä tästä syystä. Ei sillä, että haluaisin jotain peitellä vaan ihan sillä, kun puhun niin paljon paskaa, että en jaksa lukea niitä uudestaan jostain mainoksista. Hehheh.

Lopuksi

Ihan mielenkiintoinen kirja, todella paljon asiaa ja tuntuu, että en saanut itsestäni nyt paljoa irti, vaikka onkin paljon mielipiteitä näistä yllä mainituista yrityksistä. Jokaisessa oikeasti isossa yrityksessä on jollain tapaa valtio aina mukana tai nämä suuryritykset jotenkin pystyvät ohjaamaan maailmaa, siksi nousee taas pelko siitä, että kuka on oikeasti hyvä ja kuka on paha. Liikaa kun annat hullulle valtaa, niin paluuta ei ole. Itse katson Elon Muskia ylöspäin ja hänen yrityksiään ei olekaan tällä 50 vaarallisimman yrityksen listalla.

Kiire asunnon kanssa ja päälle puskeva leikkaus pakottaa nyt vääntämään nämä viimeiset esseet purkkiin jollain ilmeellä. Pahoittelut laadusta, sinulle lukija.

You May Also Like…

Uteliaisuuden taito

Utelijaisuuden taito kirja käsitteli erilaisia mielen malleja ja oppimisen johtavaa utelijaisuutta. Uteliaisuutta voi...

0 kommenttia

Lähetä kommentti