Lihan Loppu

Kirjoittaja: Nella Manninen

11 helmikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Lihan loppu

 

Vietimme meillä pikkujouluja ja jokaisella oli tehtävänä hommata toiselle jokin pieni lahja, joka muistutti toista tai jota ajatteli, että toinen tarvitsisi. Kädessäni on paketti, jonka olen saanut Moonalta. Avaan sen ja sieltä tulee esiin kirja nimeltä Lihan loppu. Aloitan lukemaan kirjaa heti kun tytöt lähtevät ja olen hyvin tyytyväinen saamaani lahjaan.

 

Lihan loppu kertoo liharuuan tuotannosta, sen kuormasta ympäristöä kohtaan sekä siitä aiheutuvista sairauksista. Lisäksi kirja käsittelee kasvisruokaa bisneksen, terveyden, ilmaston sekä politiikan näkökulmista.

 

Miksi lihaan syödään?

 

  1. Lihaa syödään, koska se on luonnollista

 

Usein kuullaan ihmisten perustelevan lihan syöntiä historialla. Olemme metsästäjiä ja jo kauan sitten aloimme syömään lihaa.  Olemme kuitenkin ajansaatossa vaihtaneet ruokatottumuksiamme moneen kertaan sekä ruokavalioon on historiassa kuulunut vain hyvin pieniä määriä lihaa.

 

  1. Lihaa syödään, koska se on normaalia

 

Ihminen pyrkii aina olemaan normaalia, muista erottuminen saattaa olla epämukavaa. Vieläkin suurin osa ihmisistä ovat sekasyöjiä. Tuntuu vaikealta poiketa normista. Totuista tavoista poikkeaminen tuntuu myös työläältä ja hankalalta vaikka todellisuudessa se ei ole.

 

  1. Lihaa syödään, koska se on välttämätöntä

 

Ihminen tarvitsee proteiineja, rasvaa sekä vitamiineja, jotka yhdistetään usein lihaan. Näitä ravintoaineita saa kuitenkin myös kasvispohjaisesta ruokavaliosta. Ravitsemustieteissä on osoitettu, ettei ihminen tarvitse lihaa.

 

  1. Lihaa syödään, koska se on hyvää

 

Tämä on tietenkin mielipideasia. Kasvisruoka voi olla yhtä hyvää, mutta monet ihmiset ovat ehtineet muodostamaan ennakkoluuloja eivätkä sen vuoksi suostu edes kokeilemaan kasvisruokia.

 

 

Vegebuumi

 

Olen ollut kasvissyöjä vuodesta 2018 lähtien eli noin reilu kolme vuotta. En ole täysin vegaani, mutta ruokavaliostani olen jättänyt melkein kaikki maitotuotteetkin pois. Kasvissyöjän elämä ei ole vaikeaa. Vegebuumin ansiosta kaupan hyllyilta löytyy vaikka mitä herkkuja ja koko ajan tulee lisää uusia. Kun tulin akatemialle kiinnitin huomiota siihen, että kuusi viidestäkymmenestäkuudesta opiskelijasta olivat vegaaneja tai kasvissyöjiä. Se oli vain pieni osa, mutta silti olin yllättänyt ja helpottunut siitä, että oli muitakin kuin vain minä. Olemme naureskelleet Moonan kanssa tälle ajatukselle, sillä me kummatkin olimme miettineet, että olemmekohan ainoat ”hankalat tapaukset” koulun ruokalassa. Koulun ruokalasta puheen ollen olin myös positiivisesti yllättynyt, että ruokalassa on joka. päivä tarjolla kasvisruokaa, ilman että sitä täytyy pyytää erikseen. Tämä on mielestäni aivan huippu juttu.

 

Vegebuumin ansiosta vegaani ja kasvisruoka valiot ovat saneet enemmän näkyvyyttä. Kaupan hyllyille tuli ja tulee edelleen enemmän kasvispohjaisia vaihtoehtoja, joita kutsutaan ”lihankorvikkeiksi”. Nykyään, joka ravintolasta löytyy vegaanisia vaihtoehtoja ja kaupunkeihin on myös ilmestynyt pelkästään vegaaneille ja kasvisyöjille kohdennettuja ravintoloita. Nykyään järjestetään myös tapahtumia, joihin voi tulla maistamaan ja oppimaan lisää vegaanisesta ruokavaliosta. Yksi isoimmista tapahtumista on Helsingissä järjestettävät Vegemessut.

 

Bisnes

 

Kauppa myy sitä mitä kuluttajat ostavat. Nykypäivänä kaupat ovat vielä pullollaan liha ja maito tuotteita, mutta myös kasvispohjaiset tuotteet ovat alkaneet raivaamaan itselleen tilaa.  Monelle tuttuja tuotteita ovat esimerkiksi Oatly kaurajuoma sekä Härkis ja Vöner. Oma henkilökohtainen lempparini on Alpro, joka valmistaa soijapohjaisia rahkoja ja jugurtteja sekä ruokakerman ja maidon korvikkeita.

 

Nykyään melkein kaikille tuotteille löytyy vegaaninen korvike. Leikkeleille, juustolle, maidolle, kermalle, kanalle, lihalle, kalalle ja jopa joulukinkulle! Kun menen eri prismoihin tai k-marketteihin, on mielenkiintoista kurkata mitä tuotteita kauppojen hyllyille on valikoitunut. On helppoa huomata kaupat, jossa käy paljon kasvispohjaisten tuotteiden ostajia sekä myös ne kaupat, jotka eivät ole huomioineet vegaani tuotteiden kuluttajia ollenkaan.

 

 

 

Terveys

 

Terveyteen vaikuttaa suuresti se mitä syöt. Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio ovat avain asemassa kohti tervettä elämää. Ravitsemustieteilijät suosittelevat kokoamaan ruokavalion hedelmien, marjojen, vihannesten ja täysviljan ympärille sekä karttamaan punaista lihaa sekä lihavalmisteita, suolaa ja sokeria. Näille suosituksille on syynsä. Tutkimuksien mukaan lihan syöjillä on todettu huomattavasti korkeampi riski syöpiin. Liha on nostettu tupakan rinnalle korkeimpaan syöpiä aiheuttavaan riskiluokkaan.

 

Usein lihansyöjät kyseenalaistavat kasvissyöjien proteiinin lähteitä. Maailmalla on semmoinen kuva, että kasvissyöjät eivät saa tarpeeksi proteiineja. Mielestäni tämä johtuu suoraan tietämättömyydestä ja siitä, että asiasta ei oikeasti ole otettu selvää. Parhaita kasvisproiteiinin lähteitä ovat pavut, linssit, herneet, pähkinät ja soijavalmisteet. Tämän lisäksi proteiineja saa vaikka mistä muualta kuten tofusta ja muista lihan korvikkeista sekä pieniä määriä kasviksistakin. Proteiinin puute kasvispohjaisessa ruokavaliossa on siis täysin turha huolen aihe.

 

Kun vaihdon kasvisruokavalioon aloin kiinnittämään enemmän huomiota siihen mitä syön. Lautaselleni tuli automaattisesti huomattavasti enemmän vihanneksia ja hedelmiä. Aamupalaksi syön aina Alproa ja marjoja sekä jätin maitotuotteen suurimmaksi osaksi pois. Oloni en kevyempi ja terveempi. Ruokavalioni koostuu valinnoistani ja syön sitä, mikä tuntuu hyvälle. Uskon, että en enää koskaan palaa sekasyöjäksi.

 

Vegaanin ruokavalio vois myös olla epäterveellinen. Nykyään jokaiselle roskaruualle on kehitetty herkullisia vegaanisia vaihtoehtoja. Minun lempparini on Siipiweikkojen siiweget eli vegaaninen versio siivistä. Hesburger tekee myös hyviä vegehamppareita ja Vönerikin alkaa olla aika tuttua. Vain, koska olet vegaani ei automaattisesti tarkoita, että syöt terveellisemmin kuin muut, mutta jos teet perus kotiruokaa vegaanina uskaltaisin väittää, että syöt monipuolisemmin kuin puolet suomalaisista. Pelkästään punaisen lihan jättäminen ruokavaliosta on iso parannus.

 

 

”Planeetan ja ihmisten terveys kärsii käsikädessä”

 

Ilmastonlämpeneminen ei ole enää pelkkä vitsi. Asialle pitää tehdä jotain ja nopeasti. Ruuan ekologiset vaikutukset ovat valtavat. Mitä pidemmälle jatkamme lihan massatuotantoa, sitä pidemmälle satutamme omaa ja planeetan terveyttä. Ymmärrän, että kaikkia ei voi pakottaa vegaaneiksi, mutta pelkkä lihan kulutuksen vähentäminen riittää. Jos jokainen suomalainen söisi vain joka toinen päivä liha ruokia ja joka toinen päivä täysin kasvipohjaisesti sillä olisi jo suuri vaikutus. Lihan kulutuksen vähentäminen olisi suuri palvelus sekä omalle, että planeetan hyvinvoinnille.

 

Korona

 

Korona virus lähti leviämään Kiinan Wuhanista, kaikista todennäköisemmin Huanista eläintorilta. Torilla teurastetaan ja myydään eläimiä. Niin monen eläinlajin yhdistäminen pienelle alueelle ja niiden eritteiden sekoittuminen toisiinsa antaa oivallisen paikan viruksille. On pohdittu, että ilman eläintein tehotuotantoa olisimme voineet mahdollisesti välttyä monilta taudeilta, ehkä jopa koronalta. Eläintuotanto on uhka terveydellemme sekä jossain vaiheessa se saattaa olla uhka myös olemassa olollemme. Seuraavan viruksen leviäminen on vain ajan kysymys.

 

 

ilmasto

 

Ilmaston muutos havaittiin jo 1800-luvulla. Päästöjä aiheuttavat autot, lentokoneet, ruuan massatuotanto, muovi ja vaikka mikä muu. Olemme kehittyneet huikeasti 50 vuodessa. Uusilla keksinnöillä, joita tuotamme, jotta elämämme olisi koko ajan helpompaa ja mielekkäämpää on hintansa. Emme voi enää jatkaa samaan malliin tai jos jatkamme, se on meidän loppumme. Minun on hyvin vaikea käsittää sitä, kuinka osa ihmisistä pitää vieläkin ilmastonmuutosta epätodellisena. Uskon, että kyse on kieltämisestä. Et halua uskoa, että jokin näin kamala asia on totta, joten päätät kieltää itseäsi uskomasta sitä. Nyt valtioilla on päävastuu kulutuksen ja tuotannon suunnan muuttamisesta.

 

Asioita, joita voit tehdä pienentääksesi hiilijalanjälkeäsi ovat esimerkiksi joukkoliikenteen käyttäminen oman auton sijaan, vaihtaa vegaaniseen ruokavalioon tai vaihtaa autosi sähköautoksi. Lisäksi voit vaihtaa kasvisruokavalioon, vähentää lentämistä, korvata punaisen lihan kanalla, vähentää elintarvike hävikkiäsi, kierrättää, sammuttaa ylimääräiset valot sekä kävellä ja pyöräillä enemmän. Pienilläkin valinnoilla on suuri vaikutus.

You May Also Like…

Alustatalous

Ajattelin kokeilla uutta aluevaltausta ja paneutua alustatalouden maailmaan. Ajat ovat todella muuttuneet ja...

Johtajuuden ristiriidat

Johtajuus on monimutkainen laji, jossa kaikkia ei koskaan voi miellyttää tasapuolisesti ja pettymyksien kohtaamiseen...

Myy enemmän – myy paremmin

Myynti on taitolaji, josta Mika D. Rubanovitsch on kirjoittanut useammankin kirjan. Viime syksynä luin kyseiseltä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti