Lencion viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoittaja: Yada Ruppert

21 syyskuun, 2021

Lähdeteos: viisi toimintahäiriötä tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencion

Teoriapisteet: 2

Lencionin viisi toimintahäiriötä tiimissä on kirja tiimin yleisistä kompastus kivistä. Lukiessani kirjaa yllätyin kuinka monta toimintahäiriötä havaitsin tiimistäni ja muistakin tiimeistä joissa olen ollut koulun tai työn kautta. Yleisesti kirja herätti paljon ajatusta itsessäni, miten voisin omilla teollani parantaa tiimini toimintaa. Itseäni kiinnostaa psykologia ja erityisesti ryhmä psykologia, esim. miten ryhmäpaine ja voimakkaat persoonat osaavat viedä mukanaan ja miten monesti älykkäitä ihmisiä pidetään ylimielisinä tai töykeinä koska heitä ei kiinnosta pinnalliset juorut, taikka turhautuvat kysymyksistä joita pitävät itsestään selvyyksinä. 

Ensimmäinen toimintahäiriö Lencion teoriassa on luottamuspula. Tiimi ei alustavasti luota toisiinsa ja siten eivät avaudu, taikka uskalla kertoa itsestään tai luota toisiinsa hoitaa tehtäviään. Minulle tästä tuli muistoja mahlan aloittamisesta ja siitä miten paljon kiinnitimme yksityiskohtiin huomiota emmekä nähneet kokonaiskuvaa. Minulle luottaminen vaatii sen, että tunnen oloni turvalliseksi ja kuulluksi. Valitettavasti en luota helpolla uusiin ihmisiin enkä ole tottunut pyytämään apua, sillä avunpyytäminen on minulle opetettu heikkoudeksi ja siksi vältän sitä. Huomaan, että tämä on erityisesti vaikuttanut alussa minun suhtautumiseen tiimiläisiini. Olen pikkuhiljaa oppinut luottamaan tiimiläisiini kuluneen puolen vuoden aikana projektien ja treenien avulla. Seuraavana Lencionin teoriassa on konfliktin pelko  ja tämä toimintahäiriö on yleinen ja monesti tiimille aloitus vaiheen kompastuskivi mielestäni. Omasta mielestäni tiimissäni yksilöt uskaltavat sanoa mielipiteensä ja osaavat keskustella asioista suoraan.  Sen sijan olemme selvästi kompastuneet sitoutumisen puutteeseen. Erityisesti alussa huomasin, että innostumisen huumassa emme oikein tienneet mihin lupauduimme ja kaikki oli niin innoissaan aloittaa projekteja, ettemme oikein käsittäneet miten paljon aikaa kuluisi toteuttaa projektit. Olemme pikku hiljaa oppineet virheistämme ja osaamme sitoutua paremmin tehtäviin. Alkuvuodesta opin erityisesti kalenterin tärkeyden, jotta en unohtanut tapaamisia ja palautuspäiviä, tämä auttoi minua sitoutumaan paremmin tiimiakatemian arkeen.  

Kaksi viimeistä toimintahäiriötä saivat minut miettimään omaa rooliani tiimissä ja samalla antoi vastauksia miksi esimerkiksi lukio aikainen tiimini tuntui toimivan, muttemme päässeet huipputiimiksi. Vastuun välttäminen ja tulosten huomiotta jättäminen on minunlaiselle täydellisyyttä tavoittelevalle hankalia aiheita.  Pidän vastuusta ja olen oma aloitteinen luonnollisesti. Jos minulla riittää kiinnostusta teen huomioimatta itse, enkä pidä luovuttamisesta. Turhaudun helposti jos ympärilläni on ihmisiä jotka jättävät asiat viime tippaan tai ovat myöhässä sovituista tapaamisessa. Olen myös huono huomioimaan omia onnistumisia. Näen että jokaista asiaa voisi aina parantaa ja siksi en saa tehtäviä koskaan loppuun vaan palaan monesti takasin korjaamaan. Huomaan kyllä tiimin onnistumiset mutta unohdan monesti tiedostaa ne ja mainita niistä ääneen. 

Lukiessani kirjaa huomasin paljon puutteita, mutta myös asioita joista olemme välttyneet tiiminä.  Tiimini on vielä uusi ja meillä on paljon tilaa kehittyä. Uskon että pystymme kirjan avulla kehittämään tiimiä ja itseämme tiimin yksilöinä. Haluan keskittyä tulevan vuoden aikana erityisesti siihen, miten minä yksilönä pystyn auttamaan tiimiäni kehittymään. Haluan erityisesti kehittää kommunikaatiota, sillä yli mietin monesti pieniäkin asioita,  joka johtaa kommunikoinnissa monesti siihen etten saa oikeaa mielipidettäni selvästi esille, joka taas johtaa väärin käsityksiin. 

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia