Lean Startup

Kirjoittaja: Emilia Ahonen

26 syyskuun, 2022

Lähdeteos: Lean startup

Lähdeteoksen kirjoittaja: Eric Ries

Teoriapisteet: 3

Lean Startup

Seuraavien kirjatreenien kirjaksi valikoitui Eric Riesin Lean startup. Olin kuullut kirjasta pelkkiä positiivia kommentteja, joten odotukseni olivat korkeat. Miten epävarmasta uudesta liikeideasta saadaan mahdollisimman nopeasti kestävä ja menestyksekäs? Tähän kysymykseen Ries kirjassaan paneutuu. Hän käyttää menetelmässään innovaatiota, luovuutta sekä strategista oppimista hyödykseen. Kirjaa oli mielenkiintoista lukea, koska lukiessani automaattisesti peilasin menetelmän käyttöä omiin projekteihin ja toimintamalleihimme Tiimiakatemialla. On taas mielenkiintoista nähdä, mitä uusia ajatuksia kirja herättää, kun 11 ihmistä lukee saman kirjan ja keskustelee sen toimivuudesta neljän tunnin ajan.

Menetelmän ABC

On havainnoivaa huomata miten isoksi uusien ideoiden ääneen sanomisen kynnys kasvaa, kun itse vanhenemme. Nuorena emme häpeä sanomisiamme ja sanomme kaiken ääneen, kuin taas vanhempana ajattelemme vähättelevästi omia ideoitamme kohtaan. Suuri määrä oikeasti menestykkäitä ideoita jää omien aivojemme vangiksi.  Kirjassa kerrotaan, että startup on uusien tuotteiden/palveluiden testaamista äärimmäisen epävarmuuden vallitessa. Uuden synnyttäminen, ideoiminen tai innovointi you named it. Se on elintärkeä taito, jota käytetään kaikkialla kehittämisen vaiheissa. Suuri osa startup- yrityksistä epäonnistuu ja murto-osa onnistuu. Startup vaiheen yritysten on nopeasti saatava omasta toiminnastaan kestävää ja menestyksekästä, koska loputtomiin ei voi tasapainotella puomin päällä. Tämän menetelmän avulla tulisi löytää balanssi kehittämiselle jo hyvin varhaisessa ajassa, koska liialti venytetty suunnittelu tuo riskejä tuotteen testaamis- vaiheessa ja suin päin sukkelaa toiminta aiheuttaa useasti liian monta taaksepäin otettavaa askelta.  Menetelmässä onkin ideana, että ensin kehitellään niin nopeasti kuin mahdollista matalan kynnyksen tuote mahdollisimman vähällä työmäärällä, jonka jälkeen testataan tarvittavat hypoteesit. Käytännössä on siis saatava mahdollisimman paljon tietoa tuotteen/palvelun toimivuudesta ja käytettävä enemmän aikaa sen toimivuuden kehittämiseen. Jos hommat ei natsaa asiakkaiden mieltymysten tai hypoteesit ei vastaa kysyntään on otettava työkalupakista ideointityökalu ja ruvettava hommiin sen kehittämiseksi. Tässä menetelmässä suureen rooliin pääsee pyhäkolminaisuus. Rakenna-Mittaa-Opi. Jonka jokainen osa-alue tukee ideaasi tässä kehityksenkaaressa.

Menetelmää voisikin kuvailla jatkuvaksi oravanpyöräksi, koska kehitettävää tästä liiketoimintamallista ei varmasti lopu. Paremman lopputuloksen ja nopeammin menestyksekkääksi ideaksi pääsee se, joka on pystynyt samaan mahdollisimman paljon tietoa varhaisessa ajassa, jotta liike olisi jatkuvaa kehityksen kannalta koko ajan. Joten kokeile kepillä jäätä ja sörki jokaista ”toimintamallien muurahaispesää”, jotta pääset nopeammin huipulle ideasi kanssa.

Lean startupin 5 periaatetta:

|Yrittäjiä on kaikkialla

|| Yrittäjyys on johtamista

||| Validoitu oppiminen

|V Rakenna-Mittaa-Opi

V Innovaatiokirjanpito

Yrittäjyys on kaikkialla:

Startup menetelmän hyödyntämiseen ei ole sen vaikeampia portaita, kuin että jos olet startup yrityksen puikoissa, niin sinulla on kaikki mahdollisuudet sen hyödyntämiseen. Jos et ole, ei hätää. Voit silti hyödyntää omassa työssäsi tätä menetelmää ja olla sen työtehtävän oma yrittäjä muovaamalla ajatusmalliasia työskentelytavoistasi. Ei ole myöskään väliä missä tätä kaikkea teet. Olet sitten maanpäällä tai kuussa, kunhan olosuhteesi ovat idean pohjalla huterat, niin menetelmästä on sinulle varmasti kaikkein eniten hyötyä.

=Mieti pystytkö antamaan työntekijöillesi enemmän vastuuta ja muuttamaan kehitysympäristöä siten, jotta jokaisella olisi enemmän tilaa omille havainnoille ja oppimiselle. Kun työntekijät ovat motivoituneita, niin näkyy se kaikilla osa-alueilla yrityksesi kehittymisessä mm. etenkin tuloksellisesti.

Yrittäjyys on johtamista

Ideoiden kehittymiselle täytyy olla aina oma vahtikoiransa ja se täytyy tehdä oikein. Idean ollessa kuinka hyvä voi pahimmillaan huono johtajuus kumota sen kukoistuksen. Siis selkeät raamit ja suuntaviivat ohjaavat jokaista työssään ja poistavat ylimääräistä epävarmuutta, joka näkyy taas tuloksessa, kun työntekijöiden motivaatio pysyy korkealla. Joten jos olet vahtikoirana, niin tunnista miten se tehdään oikein siinä ympäristössä, jossa juuri olet sekä niille ihmiselle tai toimintatavoille mitä ohjaat.

= Käytä mahdollisia resursseja parempaan ihmiskäsitykseen sekä astu työntekijöidesi saappaisiin silloin tällöin. Tämä varmasti laajentaa johtamista polun jokaisella kohdalla ja auttaa yritystäsi parempaan kehittämiseen.

Validoitu oppiminen

Kun halutaan saada muutakin hyödyllistä rahan tai tuotteiden rinnalle tulisi painottaa validoitua oppimista. Eli tämän avulla pystytään tuottamaan arvokasta tietoa tämänhetkisestä tilasta sekä tulevaisuudesta käyttäen apuna tieteellistä tietoa ja mustaa valkoisella nykyhetkestä. Itse pidän sitä enemmän, taukopaikaksi arvioimaan onko resurssit, aika sekä toiminta tuloksellista vai onko parempi esimerkiksi kokeilla toista ovea.

= Kun toinen ovi avautuu, niin toinen sulkeutuu periaate Elikkä painota validoitua oppimista = Reality checkiä, jotta saat kokonaisvaltaisempaa, tieota yrityksesi tilasta ja sen toimenpiteistä.

Rakenna-Mittaa-Opi

Ideasta ensin rakennetaan oikeanlainen paketti eli määritellään sen arvo, hinta, brändi tms. Sen jälkeen päätetään testin hypoteesit ja testaan sitä oikeanlaisessa oppimisympäristössä, josta taas oppimisvaiheessa saadaan kaikki tarvittava hyöty käyttöön.  Tämän jälkeen karsitaan turha tieto pois ja keskitytään kahta kauheammin tarpeelliseen tietoon.

= Älä ahmi kaikkea kerralla vaan tee muutama hypoteesi per testi ja toista kaavaa jatkuvasti, jotta saat oikeanlaista ja kehittävää tietoa jatkuvasti.

Innovaatiokirjanpito

Tässä osiossa käytetään kaikkea muuta hyödyksi kuin perinteistä kirjanpitoa. Siinä ei pyöritellä pelkästään numeroita vaan saadaan tietoa enemmän muusta. Käytännössä yritetään siis ymmärtää paremmin syy-seuraussuhteita ja muodostamaan tietoa valintojen ja käyttäjien tietojen väliltä.

=Käytä innovaatiokirjanpitoa rohkeasti perinteisen kirjanpidon ohessa. Opi ymmärtämään syy-seuraussuhteita, jotta näät kolikon molemmille puolille. Niin käyttäjien kuin yrityksessä tehtyjen valintojen väliltä.

Näkyykö Lean Startup menetelmä omassa elämässäni?

Mielestäni Tiimiakatemialla hyödynnämme lähes päivittäin tätä tapaa. Saamme jokainen uusia ideoita projektien suhteen. Pureskelemme ensin niitä hetken, jonka jälkeen teemme projektin ja lopputulemassa reflektoimme kaiken opin talteen. Pitäisi itse rohkeammin myös tuoda esille omia ideoita ja röyhkeästi vain omista ajatuksista piittaamatta lähteä kokeilemaan ihan raakile ideoitakin, jotta jo varhaisemmassa ajassa saisin hyödyllistä oppia nopeasti. En ole itseasiassa edes suoraa reflektoinut toimintaamme olevan juuri Rakenna-Mittaa-Opi menetelmän mukaista, mutta tätä voisi vielä enemmän käyttää hyödyksi mm. Ideasynnytyksiä tehdessä.

Opit kämmenellä…

Kirja avarsi ja antoi paljon uusia näkökulmia siitä, miten seuraavaksi lähden kuljettelemaan raakile ideoitani kohti menestyksekkäitä projekteja. Tämähän ei suoraan anna vastausta lopputulemista, mutta ohjaa prosessia kehitettävämmäksi. Kirja oli mielestäni monipuolinen ja tarkasti sopivasti erilaisia osa-alueita. Kirjatreenien jälkeen herää varmasti paljon uusia ajatuksia ja saattaa syntyäkin omaan tiimiini uusia toimintamalleja ja käytänteitä. Täytyy palata uudestaan tämän kirjan pariin, kun taas työstän jotain uutta projektia, jossa pääsen hyödyntämään tämän kirjan antamia näkökulmia. Ei siis hullumpi kirja Eric Riesiltä.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti