Leadershift

Kirjoittaja: Matias Alsio

4 marraskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Leadershift – John C. Maxwell

 

Johtajan tärkein ja mielestäni ainoa tehtävä on tuoda muista parhaat puolet esille, auttaa heitä saavuttamaan heidän suurin potentiaalinsa. Tämä pohjaa ajattelumalliin ”we” over ”me. Sen sijaan että ajattelemme itseämme yksilöinä ryhmässä, pitää ajatella meitä ryhmänä. Tänään juuri puhuin Nellan kanssa hänen roolistaan tiimiliiderinä, tämä herätti paljon ajatuksia. Nella haluaa kovasti viedä meidän yritystä eteenpäin ja tiimiyttää meitä samalla. Nella puhuu hyvin avoimesti siitä, että hän haluaisi yhteiskasssan meidän tiimille. Olen tästä samaa mieltä, meidän tiimi on nyt syksyn aikana saanut hyvän draivin päälle. Jokainen meistä on erittäin innoissaan tekemässä ja varsinkin tekemässä yhdessä. Uskon Nellan tiimiyttävän meitä hyvin paljon sillä se on hänen pääprioriteettinaan.

Tämä vaatii kuitenkin yhteisen ymmärryksen tiimiläisten kesken tämän toimivuudesta. Vuoden vaihteessa tulemme äänestämään kassajärjestelmän uudelleen ja toivon mihin tulokseen ikinä päädymmekään sen olevan meitä yhdistävä asia. Mikä ikinä saakaan tiimistä eniten irti on oikea vaihtoehto, sillä loppupeleissä kaikkien tavoitteena on menestyä parhaansa mukaan.

Kehumisen arvo arjessa.

Mielestäni meidän tiimin asennetta pitäisi hieman muuttaa kannustavanpaan ja kiittävämpään suuntaan. Syksyn aikana on nähnyt todella paljon positiivista muutosta varsinkin kehumisen suhteen. Brändi synnytyksessäkin me annoimme lositaville ideoille ja esityksille aplodit, osoitus siitä että toinen on tehnyt hyvää työtä. Tämä otettiin kaikkien puolesta vastaan oikein hyvin ja se loi positiivista ilmapiiriä. Meidän Brändi synnytyksessä tuli myös esille meidän visio, lupaus ja missio. Aikaisemmin visio, missio ja lupaus eivät olleet sellaisia joiden takana kaikki ovat pystyneet seisoa, ne on vain ollut kauniita sanoja. Nyt meillä on loistavat visiot, ja lupaukset. Visiona toimii ”räätälöityjä ratkaisuja” jonka takana kaikki pystyvät seisomaan ja se kuvastaa meidän toimintaakin hyvin. Yhteiset näkemykset yhdistävät tiimiä ja niiden luominen on erittäin tärkeää tiimin toimivuuden kannalta. Meillä on myös toinen tavoite. Lähdemme maaliskuussa pohjoiseen laskettelemaan viikoksi jos pääsemme tavoitteisiimme. Tälläkin oli huomattava vaikutus innostukseen, sillä nyt kaikilla on selkeä tavoite jota kohti kulkea.

 

Hyvän johtajan pitäisi siirtää ajatuksensa tavoitteiden sijaan tiimin kasvuun.

Jos ajatuksena on päästä tavoitteisiin, tulee keskityttyä helposti saavutuksiin ja statukseen. Kasvu ajatus malli taas tukee kehittymistä ja itsensä ylittämistä. Kirjassa hyvänä esimerkkinä toimii kirjaili Elmer L. Towns. Elmer oli myynyt tässä kohtaa 110,000 kirjaa, joka oli ollut hänen tavoitteenaan. Ajan myötä Elmerin ajatukset muututivatkin siihen, miten hänestä voisi tulla parempi kirjailija. Hän myös lopetti liian murehtimisen määrään paljon kirjat myymät. Myöhemmin hän sai palkinnon ”1 miljoon myytyä kirjaa” sen sijaan että keskittyy myytyyn määrään eli tavoitteeseen, keskittyi hän kasvamiseen ja oppimiseen. Tämä oli hänelle paljon palkitsevampaa.

 

Miten ohjata muita

Kertomalla toiselle miten toimia, rajoitat hänen oppimistaan. Sen sijaan voit auttaa häntä keksimään itse ratkaisun. Tällöin ylläpidät ja kannustat toista pitämään kasvamisen mielentilaa päällä. Ja kyllähän asian oivaltaminen tuntuu aina hyvältä varsinkin kun on hetkenaikaa joutunut keräämmään tietoa sitä varten. Jos vastauksen olisi saanut suoraan, ei prosessi olisi yhtä opettavainen tai edes nautinnollinen. Ihmiset tottuvat helposti tilanteisiin. Siksi johtajalla onkin suuri vastuu siinä, että auttaako muita keksimään ratkaisut itse, vai kertooko vastauksen toiselle. Tämä muokkaa ihmisistä omatoimisia, he eivät tarvitse tiettyä henkilöä vastauksen saantiin, vaan he näkevät hieman vaivaa ja hankkivat sen itse. Tilanne jossa vastauksen saa aina kysymällä, on vaarallinen. Mitä tapahtuu kun ei ole ketään keneltä pyytää vastausta? Ja eihän tämä vie ketään eteenpäin muutenkaan. Johtajan on todellä tärkeää osata kuunnella. Kun kuuntelet toisen haasteen ja autat häntä kehittämään ratkaisun siihen, olet onnistunut hyvin esimerkillisessä johtamisessa.

 

Tiimit tuovat vahvuudet esille

Tiimiakatemia tuo hyvän pohjan oppimiselle ja ongelman ratkaisulle. Meidän tiimissä on monenlaisia ihmisiä, tämä auttaa meitä kasvamaan paljon enemmän kuin se, että olisimme kaikki samanlaisia. On tärkeää että kuulemma omasta mielipiteestä eroavia mielipiteitä. Tämä pitää ensinnäkin mielen virkeänä koska joutuu ajattelemaan asioita eri näkökulmasta. Tämä auttaa meitä päätymään eri ratkaisuihin kun näemme asiat niin monella eri tavalla. Tiimiliiderin olisi erityisen tärkeää tuoda tilanteessa altavastaavien mielipiteet esille, mikäli he eivät saa itse niitä sanottua. Niillä voi olla todella merkittävä vaikutus lopputulokseen. Meidän tiimin haasteena on ottaa eriäviä mielipiteitä vastaan. Kun joku sanoo yleisestä mielipiteestä poikkeavan asian, tulee siitä yleensä hieman hankala tilanne. Tilanteissa käy välillä niin, että ilmapiiri muuttuu agressiiviseksi eriävää mielipidettä omaavaa kohtaan. Tässä tilanteessa varsinkin johtajan tulisi pitää pää kylmänä ja koittaa nähdä mitä toinen mahdollisesti tarkoittaa tällä tai kysyä selvennystä neutraalisti tai mielellään jopa kannustavasti. Loppujen lpuksi ilmapiiri vaikuttaa hirveästi tiimin toimintaan ja aikaansaatavuuteen tilanteissa.

 

Johtajuuden ansaitseminen

Toisten kunnioituksen saaminen vaatii aikansa ja työnsä. Vaikka tiimiakatemialla organisaatioissa ei ole ns ”auktoriteetteja” tiimin sisällä, kantaa johtaja siitä kuitenkin suurimman osan omilla harteillaan (en meinaa tuota pahalla). Erityisen tärkeää on tehdä mitä sanot tekeväsi. Tämä on tärkeää toteuttaa kunnolla, sillä se vaatii aikansa että tiimiläiset luottavat siihen, että tekee miten sanoo (pätee kaikkiin tiimin jäseniin). Vaikka tilanne tai projekti olisi epävarma ja lopputulos pelottaa, on johtajan silti pidettävä pää kylmänä otettava vastuuta. Mikäli tässä tilanteessa ei johda, vaan sen sijaan kertoo tekosyitä, on menettänyt tiimin luottamuksen. Vaikeina aikoina tämä on varmasti haastavaa, mutta johtajan vastuisiin kuuluu johtaa muita on tilanne mikä tahansa.

”if you wouldnt follow yourself, why should anyone else?” – John C. Maxwell

 

 

 

 

Matias Alsio

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti